TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

AK Parti'li Can: "Çıkardığımız yasalara rağmen uygulamadaki sorunlardan dolayı iş kazalarını önleyemiyoruz.

04.11.2014 18:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, çıkardıkları yasalara rağmen uygulamadaki sorunlardan dolayı iş kazalarını önleyemediklerini belirterek, okullara iş güvenliği dersi konulacağını ve sosyal duyarlılığın geliştirileceğini söyledi.

HDP, Danışma Kurulu'nda uzlaşı sağlanamadığından son zamanlarda yaşanan işçi ölümlerine ilişkin araştırma önergesinin bugün görüşülmesini, grup önerisi olarak Genel Kurul gündemine getirdi.

Öneri lehinde söz alan HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Soma maden faciasının ardından söylenen sözler ile Ermenek'tekilerin aynı olduğunu belirtti. Tuncel, yasalar çıkmasına rağmen kazalar devam ediyorsa burada bir sorun bulunduğunu ifade ederek, milletvekillerinin işçi ölümlerine dur demesi gerektiğini kaydetti.

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz de öneri lehindeki konuşmasında, 2014'de işçi hayatını hiçe sayanların karnesinin, ağır sonuçlarla dolu olduğunu söyledi. Öz, son 12 yılda 14 bin 455 işçinin yaşamını yitirdiğini ifade etti.

-"Denetim sistemini yeniden gözden geçirmeliyiz"

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, iş kazalarındaki artış, ölümlü iş kazaları konularında son iki yıldır sıkıntılı süreç yaşadıklarını söyledi.

Denetim sistemini yeniden gözden geçirmeleri gerektiğini dile getiren Kaçar,  denetim-işveren ilişkisinin facialara davetiye çıkardığı noktasında önemli tespitlerin olduğunu belirtti. Kaçar, denetim sistemini, iş sağlığı ve güvenliği kültürünü masaya yatırmaları gerektiğini vurguladı. Kaçar, kazaları tartışmasını ve ders çıkarılması konusundaki yaklaşımın da yeniden masaya yatırılmasını istedi.

AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can da grup önerisi aleyhinde söz alarak, iş güvenliği alanında çok sayıda düzenlemeler yaptıklarını anlattı. Bu yasalara rağmen uygulamadaki sorunlardan dolayı iş kazalarını önleyemediklerini kaydeden Can, okullara iş güvenliği dersi konulacağını, sosyal duyarlılık geliştirileceğini, sendikaların da bu duyarlılığa davet edeceğini dile getirdi.

Can, denetmenlerin üzerine düşeni yerine getirmesi, objektif, ilmi raporlar vermesi gerektiğini ifade etti. Can, iş güvenliği maliyet bedelinin ihaleye konulması, bu konuda yasal düzenleme gerekiyorsa en kısa zamanda yapmaları gerektiğini vurguladı.

Ramazan Can, iş güvenliği alanının bir muhalefet alanı olmadığını vurgulayarak, bunu, siyaset üstü, işçi-işveren arasında güvenlik, sağlık alanı olarak dizayn etmeleri gerektiğini ifade etti.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada, HDP grup önerisi kabul edilmedi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement