TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, "Meclis Başkanının bu sözlerini (laiklik yeni Anayasa'da olmamalıdır) şiddetle kınıyorum.

26.04.2016 00:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, "Meclis Başkanının bu sözlerini (laiklik yeni Anayasa'da olmamalıdır) şiddetle kınıyorum. Meclis Başkanı derhal istifa etmelidir." dedi.

Genel Kurulda, bazı uluslararası anlaşma ve protokollerin onaylanmasına ilişkin tasarıların görüşülmesine devam ediliyor.

CHP Grup Başkanvekili Gök, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın, "laiklik bir kere yeni Anayasada olmamalıdır." dediğini ifade ederek, "Meclis Başkanının bu sözlerini şiddet kınıyorum, bu sözleri kabul edemeyiz. Böyle bir Meclis Başkanı, TBMM'nin Başkanlığını yapamaz. Böyle bir tabloyu kabul edemeyiz, Meclis Başkanı derhal istifa etmelidir." diye konuştu.

Bunun üzerine TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, "Milletvekillerinin oylarıyla bu makama seçilen Meclis Başkanı ile ilgili nazik dil kullanmanızı rica ediyorum." dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, TBMM Başkanı Kahraman'ın bu sözleri hangi bağlamda söylediğini bilemediklerini ifade ederek, "Sayın Başkan buna ilişkin bir değerlendirme yapacaktır herhalde. AK Parti'nin laiklikle ilgili problemi yoktur. Anayasa taslağında böyle bir gündemimiz de yoktur." ifadesini kullandı.

Pekşen'in sözleri gerginliğe neden oldu

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, AK Parti'nin köşeye sıkıştığı dönemlerde mutlaka absürt bir gündem konusu bulmayı başardığını iddia ederek, "Meclis Başkanının gündem belirleme gayreti boşa çıkacak." dedi.

Pekşen'in, konuşması sırasında kendisine laf atan AK Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak'a, "Bilal'e anlatır gibi anlatıyorum, sen bile anlayabilirsin." sözleri Genel Kuruldaki tansiyonun yükselmesine neden oldu.

Bunun üzerine AK Parti Ankara Milletvekili Fatih Şahin, oturduğu yerden kalkarak AK Parti sıralarının önüne geldi ve "O sözünden dolayı özür dileyecek." dedi.

TBMM Başkanvekili Aydın da konuşmacıların görüşülen konu hakkında konuşması gerektiğini belirterek, "Lütfen şahıslarla uğraşmayın, konudan da ayrılmayın lütfen. Sözünüzün nereye gideceğini çok iyi düşünerek konuşun." değerlendirmesini yaptı.

CHP'li Pekşen de "Ben sözlerimin nereye gittiğini çok iyi biliyorum.' karşılığını verdi.

"Burada olmayan insanlarla uğraşmayın"

Fatih Şahin'in laf atmaya devam etmesi üzerine Aydın, Şahin'i yerine oturması yönünde, Pekşen'i de "Kişileri hedef alarak, sataşmaya meydan vermeyecek şekilde konuşun, burada olmayan insanlarla, şahsiyetlerle uğraşmayın." diyerek uyardı.

Pekşen, "Hiç bir şey yok bu lafta. Ben Silivri'den geliyorum, orada da boyun eğmedim, burada da boyun eğmem." dedi.

Bazı AK Parti'li milletvekillerinin kürsüye doğru gelerek tepkilerini ortaya koyması, bunun üzerine CHP'li milletvekillerinin de kürsüye gelmeleri üzerine, TBMM Başkanvekili Aydın birleşime ara verdi.

Gerginlik arada da bir süre devam ettikten sonra, milletvekilleri yerlerine oturdu.

Tekrar birleşimi açan Ahmet Aydın, TBMM Başkanı Kahraman'ın grup başkanvekilleriyle yaptığı toplantıda, "Genel Kurulda konuşan milletvekilinin görüşülen konu hakkında konuşması, konuşmasında temiz bir dil kullanması, kaba ve yaralayıcı sözler sarfetmemesi" konusunda mutabakata varıldığını, buna ilişkin hükümlerin İçtüzük'te de yer aldığını söyledi.

Aydın, milletvekillerinin konuşmalarında şahsiyetlerle uğraşmaması, hatibin sözünün kesilmemesi konusunda hassasiyet göstermelerini istedi.

CHP'li Pekşen de muhalefet milletvekili olduğunu anımsatarak, "Benim görevim, millet adına hassasiyetleri buraya taşımak ve tartışmak. Sert eleştirede bulunmak benim görevim. Hiç kimseyi itham etmek, zan altında bırakmak gibi bir düşüncem asla söz konusu olamaz. Bu salondaki milletvekillerinin şahıslarıyla ilgili herhangi bir itham ve iddiam söz konusu olamaz." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement