TBMM Genel Kurulu'nun Olağanüstü Toplantısı - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu'nun Olağanüstü Toplantısı

CHP İstanbul Milletvekili Murat Özçelik, "Suriye'deki iç savaşın Türkiye'ye taşındığı, terörün farklı boyutlara doğru gittiği ulusal güvenlik sorunuyla karşı karşıyayız" dedi.

29.07.2015 18:28

CHP İstanbul Milletvekili Murat Özçelik, " Suriye'deki iç savaşın Türkiye'ye taşındığı, terörün farklı boyutlara doğru gittiği ulusal güvenlik sorunuyla karşı karşıyayız" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nun, CHP'nin "toplumsal barışı tehdit eden, artan terör olaylarının nedenlerinin araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasına ilişkin önergesi"ni görüşmek üzere yaptığı olağanüstü toplantısında CHP Grubu adına konuşan Özçelik, şehitlere rahmet diledi, terör eylemlerini lanetledi.

CHP'nin Türkiye'deki DAEŞ eylemleriyle ilgili hükümet hakkında bir gensoru, beş genel görüşme ve 153 soru önergesinin yer aldığı kitabı gösteren Özçelik, "Bugüne kadar maalesef iktidar kanadından herhangi bir cevap alamadık. İlk kez bugün, Sayın Arınç vasıtasıyla bazı eleştirilerin kabul edilmiş olması, en azından bu olağanüstü toplantıda sonuç alabileceğimize ilişkin inanç ve umudumuzu artırdı" diye konuştu.

Geçmişteki olaylara silsileyle bakılması halinde Suriye'deki iç savaşla Türkiye'de yaşananlar arasında bağlantı kurulabileceğini ifade eden Özçelik, çözümün dayanaklı olması için sorunun iyi tespit edilmesi gerektiğini söyledi.

Özçelik, Cilvegözü sınır kapısındaki, Reyhanlı'daki bombalı saldırıları, Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğuna yönelik eylemi ve sonraki süreçte yaşanan bazı eylemleri anımsatarak, "IŞİD ortalığı perişan etmiş fakat maalesef bu örgüte karşı Türkiye'nin aldığı tedbirlere baktığımızda bir şey yok" dedi.

"İki lanetin eylemleri"

Suriye'den Türkiye'ye gelen sığınmacılar nedeniyle bütün güney illerinde ve başka yerlerde çok ciddi sosyal ve ekonomik sorunlar ortaya çıktığını anlatan Özçelik, "Öyle hal aldı ki Türkiye'de kendi vatandaşlarımız arasında da infiale yol açtı. Diğer taraftan insanlık adına Türk milleti bağrını açmaya devam etti. Keşke bu olaylar sosyal boyutuyla kalsaydı. Bir de baktık ki Türkiye'yi transit ülke kullanarak, dünyanın çeşitli yerlerinden binlerce adam IŞİD'e gitmeye başladı. Binlerce adam, IŞİD'in oradaki faaliyetlerini desteklemek, hunharca yapıya katkı vermek üzere o tarafa geçtiler" diye konuştu.

DAEŞ'in Türkiye'deki hastaneleri kullandığını öne süren Özçelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin yüzünü başka tarafa çevirmesi orada onbinlerce yabancı unsurun savaşmasının yanı sıra Türkiye'de de önemli bir faaliyetin başlamasına neden oldu. IŞİD bu zaman zarfında kendisine hiçbir tedbir konulmaksızın, adam devşirme faaliyetine girişti, eğitim faaliyetine girişti, lojistik hücrelerini kurdu. Yaklaşık 10 bin Türk vatandaşı ya gitti, IŞİD saflarında savaştı ya lojistik faaliyetler içinde oldu ya da içeride devşirme faaliyetlerine devam etti. IŞİD, Gaziantep'in karşı tarafındaki Türkmen köylerinde 8-15 yaşındaki çocuklarımıza kendi eğitimini vermek üzere gerekli talimatı kendi çevresine vermiş durumda.

Suriye'deki iç savaşın Türkiye'ye taşındığı, terörün farklı boyutlara doğru gittiği ulusal güvenlik sorunuyla karşı karşıyayız. Terör faaliyetleri çığırından çıktı. PKK-IŞİD arasındaki savaş, Türkiye içinde saydam yürütülmeyen, ne olduğu bilinmeyen Çözüm Süreci'ndeki kesişmeyle vahim boyuta taşınmış vaziyette. Radikal selefi cihatçı örgütler, Türkiye'nin batı ittifakının parçası olduğuna inanıp bize karşı bir şeyler yapmayı düşünürken, ABD ile anlaştığımıza ve PYD'yi desteklediğimize inanıyorlar ve hesap sorma peşindeler. PKK ve diğer örgütler ise Türkiye'nin IŞİD ve el Nusra gibi örgütlere destek verdiğini söyleyip bize karşı hesap sorma vaziyetine geldiler. Ne yazık ki Türkiye'de biz iki lanetin çabalarıyla, eylemleriyle karşı karşıyayız."

"Politika değişikliği görüntüsü var"

Özçelik, Türkiye'nin Suriye politikasının hatalı olduğunu, Çözüm Süreci'nin başından beri yanlış formülize edildiğini ve başarısız olduğunu öne sürdü.

Türkiye'nin İncirlik Üssü'nün kullanımını batılı ittifak ülkelerinin kullanımına açmasının ve son günlerde aldığı kararların politika değişikliğine gittiği görüntüsü verdiğini belirten Özçelik, "Böyle görünse de bu tedbirlerle Türkiye'nin ulusal güvenlik sorununun çözülebilmesi mümkün değil. IŞİD, PKK, DHKP-C ve diğerlerine yönelik eş zamanlı operasyon, sınır ötesi harekat, Türkiye'nin ulusal güvenlik yaklaşımını ortaya koyuyor ama bu noktadan sonra Türkiye'nin önceden izlediği Suriye politikası, Çözüm Süreci ve selefi gruplara yönelik göz yumma politikasının devam etmesi mümkün görünmüyor" diye konuştu.

Özçelik, halkta Meclis'in bugüne kadar ülkenin sorunlarına gerçek anlamda el atmadığına ilişkin algı olduğunu iddia ederek, Meclis'in bu sorunlara çözüm bulabilecek kabiliyet, irade ve kararlılık içinde olabileceğini, sorunları el ele vererek çözebileceklerini söyledi.

"IŞİD'e yönelik savaşımızda çok ciddi zaaflar var" diyen Özçelik, yurtiçinde daha derin boyutta önlemler alınması gerektiğini belirtti.

Artan terör olaylarına ilişkin araştırma önergesine büyük önem verdiklerinin altını çizen Özçelik, "PKK terörünün artık gerçek anlamda Meclis çatısı altında ele alınması önem taşıyor" dedi.

Özçelik, DAEŞ konusunda da hedefin ve kime karşı savaşılacağının bilinmesi gerektiğini ifade etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Genel Kurulu'nun Olağanüstü Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement