Tim 22. Olağan Genel Kurulu - Son Dakika
Ekonomi

Tim 22. Olağan Genel Kurulu

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye'nin muasır medeniyetler yoluna devam etmek ve 2023, 2053, 2071 hedeflerine ulaşmak istiyorsak, ihracat olmazsa olmazımızdır" dedi.

21.06.2015 17:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, " Türkiye'nin muasır medeniyetler yoluna devam etmek ve 2023, 2053, 2071 hedeflerine ulaşmak istiyorsak, ihracat olmazsa olmazımızdır" dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) 22. Olağan Genel Kurulu ve 2014 İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni, TİM Başkanı Mehmet Büyüyekşi'nin ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Burada konuşan Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye'nin ihracatta her türlü övgüyü hakeden bir performans gösterdiğini belirterek, "1923'teki 50 milyon dolarlık ihracat, 1 milyar doların üzerine ancak 1973 yılında çıkarılabildi. Şu anda ise 158,6 milyar dolarlık bir ihracatımızın olduğu görülüyor. Serbest bölgeler ve bavul ticaretimizi buna eklendiğimizde Türkiye'nin ihracatı 171,6 milyar dolara ulaşır" diye konuştu.

Bu yılın ilk 5 ayında ihracatın yüzde 8,3'lük bir gerileme ile toplamda 61 milyar 296 milyon dolar olarak gerçekleştiğini hatırlatan Bakan Zeybekci, bu daralmayı öngördüklerini de vurguladı.

-2015'te cari açığın önemli konular arasında yeri yok-

Bakan Zeybekci, cari açığın ocak-nisan döneminde yüzde 13,4 gerileyerek 14,5 milyar dolar olduğunu, nisan ayında ise 31'lik gerileme başarısını gösterdiğini vurgulayarak, 2015 yılında Türkiye için cari açığın önemli konular arasında yeri olmayacağı temennisinde bulundu.

Türkiye'nin geçen yılki yüzde 2,9'luk büyümesinin yüzde 1,8'lik kısmının ihracat vasıtasıyla gerçekleştirdiğinin altını çizen Zeybekci, "Türkiye olarak eğer biz ihracata dayalı bir büyüme gerçekleştirmezsek, büyümemizin gerçek anlamda milli olduğunu söylememiz zor. İç piyasaya dayalı büyüme sürdürülebilir ve gerçekçi değildir. Türkiye'nin muasır medeniyetler yoluna devam etmek ve gerçek anlamda 2023, 2053, 2071 hedeflerine ulaşmak istiyorsak ihracat olmazsa olmazımızdır. Bunun için de 2023 hedefimizi mutlaka gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

-17 STA yürürlükte 5 STA onay bekliyor-

Nihat Zeybekci, 1,5 yıllık Ekonomi Bakanlığı sürecinde gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgi vererek, şöyle devam etti:

"Organizasyon, hukuki düzenlemeler, ithalata dönük koruma önlemleri alanında çeşitli ve çok önemli çalışmalarımız oldu. Organizasyon alanında Türkiye Markası ve Logosu oluşturuldu, Ekonomi Zirveleri başlatıldı ve Expo Milano'da en güzel standı gerçekleştirdik.

17 STA'mız yürürlükte. 5 STA'nın iç onay süreci devam ediyor. Malezya, Moldova ve Faroe Adaları ile STA imzalandı. Gana ile STA müzakerelerini tamamladık. Japonya, Singapur, Meksika ve Peru ile derin kapsamlı STA müzakerelerine başladık. Kenya, Kolombiya, Sudan, Vietnam ve Pakistan ile YKTK Anlaşması imzaladık. 9 ülke ile de müzakereleri tamamladık. 4 ülke ile de anlaşmaları yeniliyoruz."

Daha çok ihracat, üretim, istihdam ve büyüme gerçekleştirmenin önemine işaret eden Zeybekci, bu yolda yol arkadaşlarına teşekkür etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tim 22. Olağan Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement