Torba Kanun Tasarısı" TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika
Güncel

Torba Kanun Tasarısı" TBMM Genel Kurulu'nda

TBMM Genel Kurulu'nda "idam" ve "darbe" tartışması yaşandı MHP'li Uzunırmak: "İdamın kalkmasıyla ilgili 2002 yılındaki oylamada 44 AKP milletvekili 'evet' oyu kullandı.

24.07.2014 15:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Genel Kurulu'nda AK Parti ile MHP arasında "idam" ve "darbe" tartışması yaşandı.

TBMM Genel Kurulu'nda, Torba Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri sürüyor.

Verilen değişiklik önergesi üzerinde söz alan MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "ülkeyi korkarak ve korkutarak yönettiğini" savundu.

Bunun demokrasilerde olmaması gerektiğini belirten Uzunırmak, "Sayın Başbakan bunu beceriyor ve ben takdir ediyorum. Hem korkup hem de korkutarak yönetmek kabiliyet ister" dedi.

Başbakan'ın dün "Apo'nun idamını gerçekleştiremeyenler bizi suçlamasınlar" dediğini belirten Uzunırmak, "İdamın kalkmasıyla ilgili 2002 yılındaki oylamada 44 AKP milletvekili 'evet' oyu kullandı. O zaman sayın Tayyip Erdoğan partinin Genel Başkanı değil miydi? Acaba, partisine mi hakim değildi? Peki, bunlar Apo'nun idam dosyası Meclis'e gelseydi 'Evet' mi diyeceklerdi? Dürüst olmak lazım. MHP'nin 127 milletvekili de idamın kalkmasına 'hayır' demiştir ama gücü yetmemiştir" diye konuştu.

Sataşma üzerine söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, idam kararı çıktığında yasalarda idam cezasının bulunduğunu ifade ederek, "Ancak siz bunun ertelemesini sağladınız mı, sağlamadınız mı? Altında sayın Bahçeli'nin imzası var mı, yok mu? Milleti kandırmayın" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın kimseden korkmadığı gibi korkutarak da siyaset yapmadığını dile getiren Aydın, "Tüm korkuları ortadan kaldırdı. Bugün herkes her fikri özgürce konuşuyorsa sayın Başbakan'ın demokratik anlayışı sayesinde konuşuyor. Bugün herkes her önüne geldiği gibi, hatta saçmalama hakkını dahi kullanıyorsa, bu, sayın Başbakan'ın, AK Parti'nin demokrasiye verdiği önemin bir göstergesidir" ifadelerini kullandı.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, "İdam cezası, 3 Ağustos 2002 tarihinde sayın Recep Tayyip Erdoğan şurada otururken, şimdi içinizde bulunan AKP milletvekillerinin de oyuyla kaldırılmıştı. O zaman Meclis'te bulunan partilerden idam cezasının kaldırılmasına bir tek MHP karşı çıkmıştır" diye konuştu.

-"Darbe yanlısı konuşma"

Yeniden söz alan Uzunırmak, konuşmasında, "Eğer bir toplumda, sosyal şartlar oluşmadıysa toplumda darbe olmaz" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Aydın, "Sayın Uzunırmak 'Sosyal şartlar olursa darbe gerçekleşir' gibi bir ifade kullandı. Eğer bilerek kullandıysanız daha vahim bir durumdur, çok daha acı bir durumdur, darbe yanlısı bir konuşmadır. Hiçbir zaman, hiçbir surette darbe yanlısı bir konuşma yapılamaz. Sosyal şartlar ne olursa olsun aslolan milletin iradesidir, sandıktır, seçimdir" diye konuştu.

MHP'li Uzunırmak, "Darbenin bilimsel anlamda bir toplumda talep haline gelmesini bilimsel olarak söylemek, darbeciliği savunmak veya darbeciyi meşru görmek anlamına gelmez" dedi.

-"Ürkek çıktınız, mesele bu"

MHP'li Uzunırmak, bir başka önerge üzerinde yaptığı konuşmada, iktidarın yandaşlarına menfaat sağladığını, vatandaşın kandırıldığını ileri sürerek, "Bugün vatandaşta bir kanaat var, girin vatandaşın içine görün, 'çalıyorlar ama iş de yapıyorlar' diyor. Bu müslümanlığın neresinde var? Böyle bir devlet yönetimi nerede var?" ifadelerini kullandı. İktidarın dini istismar ettiğini de öne süren Uzunırmak'ın sözleri, AK Parti milletvekillerinin tepkisine yol açtı.

Daha sonra söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Uzunırmak'ı eleştirerek, "Mübarek gün, bu saatlerde insanın aklının, beyninin kabız olduğu bir döneme rastlayabiliriz. Şu saatlerde hakikaten söz böyle şeyleri söyleyebilmek. 'Halkta şöyle ifade ediyorlar, böyle söylüyorlar' diye burada 'hepiniz hırsızsınız, çalıyorsunuz' diye ithamda bulunmak..." ifadelerini kullandı.

İdamın kaldırılmasına yönelik tartışmalara da değinen Elitaş, "Apo yakalandı, 'Karaoğlan bunu yakaladı, MHP'liler de erkektir, bunu asar' dediler ama ürkek çıktınız, mesele bu" diye konuştu.

Tekrar söz alarak "Camdan köşkte oturan, başkasının penceresini taşlamayacak" diyen Uzunırmak ise AK Parti'nin idamın kaldırılmasına "evet" dediğini yineledi.

CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, tasarının 60. maddesi üzerine yaptığı konuşmada, hükümetin yasa yapma biçiminin yanlış olduğunu savundu.

TBMM'nin sorgulama ve denetim hakkının da önüne geçildiğini ifade eden Sarı, rutin olarak gerçekleştirilen Merkez Bankası'na ilişkin TBMM'deki bilgilendirme toplantısının bugün yapılan oturumunda kurum yetkililerinin tavrını eleştirdi. Sarı, yetkililerin önce milletvekillerinin sorularına sözlü olarak yanıt vermek istemediklerini, ardından yaşanan tartışma sonrasında, sorularının yanıtlandığını ileri sürdü. - TBMM

Kaynak: AA - AkHaber.com

Son Dakika Güncel Torba Kanun Tasarısı' TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement