Tpao'nun 60. Kuruluş Yılı Etkinlikleri - Son Dakika
Ekonomi

Tpao'nun 60. Kuruluş Yılı Etkinlikleri

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: "(Petrol) Arz ve talepte dünyada çok fazla bir değişiklik yok ama fiyatlar, şu anda çok enteresan bir şekilde düşüyor"

10.12.2014 15:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji sektörünün siyasi gelişme ve istikrarsızlıklardan etkilendiğini belirterek, "Arz ve talepte (petrol) dünyada çok fazla bir değişiklik yok ama fiyatlar, şu anda çok enteresan bir şekilde düşüyor" dedi.

Yıldız, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) 60. kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen Uluslararası Petrol ve Doğalgaz Stratejileri Konferansı'nda, siyasi sınırlar sabit kalmak kaydıyla ekonomik sınırlarının genişlemesi gereken bir sektörde olduklarını söyledi.

Bakan Yıldız, bölgede alınan çeşitli ihale ve yapılan sözleşmelerin her birisinin Türkiye'nin petrolle alakalı ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin 12 yıl öncesine göre Gayrisafi Yurtiçi Hasılasını 3 katına ve enerjideki kurulu gücünü de 2 katına çıkarmış bir ülke olduğuna dikkati çeken Yıldız, "Kişi başına düşen enerji ihtiyacını da her geçen gün daha da artırmaktadır. Türkiye'nin arz güvenliği ile alakalı bir problemi yoktur ama yapacak çok fazla şeyi vardır. Bunun için mesai arkadaşlarımla beraber gayret göstereceğiz" diye konuştu.

Enerji sektörünün siyasi gelişmeler ve istikrarsızlıklardan etkilendiğini belirten Yıldız, şunları kaydetti:

"Arz ve talepte dünyada çok fazla bir değişiklik yok. Şu anda günlük 91 milyon varillik tüketimle karşı karşıya dünya. Geçen yıla göre 600-700 bin variller civarında bir artış sergilemiş. Bunu hesaba katmazsak, hemen hemen stabil bir tüketimden bahsediyoruz ama fiyatların bu kadar oynuyor olması son derece manidar. Bunun sebeplerinden bazıları, Irak'taki gelişen olaylar, siyasi istikrarı tehdit eden unsurlar, Arap Baharı ile beraber coğrafyanın geldiği son nokta, Ukrayna kriziyle ilgili çalışmaların her birisi, özellikle İran yaptırımlarıyla beraber bundan 3 yıl kadar önce ve bu süreç içinde 4 milyon varillik günlük tüketim azlığına sebep oldu. Bunun karşılığında ABD'de arz dolduruldu. Dolayısıyla günlük 91 milyon varillik arz ve talepte çok ciddi bir değişim yaşanmamış oldu ama fiyatlar şu anda çok enteresan bir şekilde düşüyor."

Bakan Yıldız, Türkiye'nin son 5,5 aydaki petrol fiyatlarının düşüşünden kaynaklanan ve yalnızca petrol ürünlerinden dolayı vatandaşlara yansıyan indirim miktarının 6 milyar dolara yaklaştığını bildirdi.

Konuşmaların ardından TPAO Genel Müdürü Besim Şişman, ham petrol ile boyanan tabloyu Yıldız'a hediye etti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tpao'nun 60. Kuruluş Yılı Etkinlikleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement