Türkiye Kendi Kan İlacını Üretmeye Hazırlanıyor - Son Dakika
Güncel

Türkiye Kendi Kan İlacını Üretmeye Hazırlanıyor

Türk Kızılayı Genel Başkan Vekili Kerem Kınık, Türkiye'yi kan ilacı konusunda dışa bağımlılıktan kurtaracak "plazma fraksinasyon fabrikası"nın bu yıl kurulacağını bildirdi.

24.03.2016 11:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MUSA ÖZYÜREK - Türk Kızılayı Genel Başkan Vekili Kerem Kınık, Türkiye'yi kan ilacı konusunda dışa bağımlılıktan kurtaracak "plazma fraksinasyon fabrikası"nın bu yıl kurulacağını bildirdi.

Kınık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kan ilacı için yıllardır milyarlarca dolarlık ithalat yaptığını ve bu alanda tamamen dışa bağımlı olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığı ve "kan endüstrisi" ile ortak yürütülen çalışmayla kurulacak plazma fraksinasyon fabrikasıyla Türkiye'nin kan ilacı konusunda dışa bağımlılığının sona ereceğini vurgulayan Kınık, şunları kaydetti:

"Uzun yıllardır gündemde olmasına rağmen bir türlü kurulamayan plazma fraksinasyon fabrikasını 2016 yılında kurarak Türkiye'nin ihtiyacı olan ve en fazla kullanılan kan faktörleri, immün globin ve albümin gibi ilaçların üretimini gerçekleştireceğiz. Bu ilaçlar serum şeklinde olup, başta kanser olmak üzere bir takım doğuştan gelen hastalıklar, kan hastalığı, yanıklar ile enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde çok önemli bir yere sahip. Sadece insan kanından üretilebilen bu ilaçlar konusunda dışa bağımlıydık. Bu anlamda artık Türkiye'de üretmeye başlayacağız."

Fabrikanın ihtiyaç duyduğu ham maddenin kan plazması olduğunu belirten Kınık, Türkiye genelinde plazma aferez merkezleri açarak bağış toplayacaklarını ifade etti.

Üretim başladıktan kısa bir süre sonra fabrikanın kurulum maliyetini karşılayabilecek hale geleceklerini söyleyen Kınık, Türkiye'nin sağlık alanındaki ithalatının azalmasına katkı sağlayacaklarını, aynı zamanda milli bir kan endüstrisine sahip olunacağını kaydetti.

"Kan ve kan ürünleri konusunda beklenti yüksek"

Yeni dönemde Kızılay'ın kan ve kan ürünleri konusundaki beklentisinin çok yüksek olduğunu aktaran Kınık, kan bağışını teşvik edici çalışmalar gerçekleştireceklerini dile getirdi.

Sağlıklı kan temini kapsamında 2015'de 1,9 milyon ünite kan topladıklarını ve Türkiye'nin ihtiyacı olan 2,5 milyon ünite kanın büyük bir kısmını karşıladıklarını belirten Kınık, bu yıl yüzde 100'e ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Hedefi tutturmak için özellikle gençlere ulaşmak istediklerini vurgulayan Kınık, "18 yaşını doldurmuş sağlıklı erkekler yılda 4, kadınlar ise yılda 3 kere kan verebiliyor. Düzenli kan bağışı noktasındaki sayı Türkiye genelinde yüzde 40'lar seviyesinde. Kadın bağışçılar açısından bakıldığında ise düzenli kan bağışı yapanlar arasındaki oranları yüzde 13'lerde. Dolayısıyla rakamlar düşük. Bu oranları artırmamız gerekir." diye konuştu.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji-Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Ünal da plazma fraksinasyon fabrikası kurulacak olmasını çok önemsediklerini söyledi.

Fabrikada üretimi yapılacak immün globin, albümin gibi ilaçların fazla miktarda tüketildiğini ve her bir hasta için en az 10 bin liralık ilaç kullanıldığını anlatan Ünal, şunları kaydetti:

"Bu ilaçların Türkiye'de üretilecek olması hem hasta sağlığı hem de ülke ekonomisi açısından çok büyük önem taşıyor. O nedenle bu proje en çok bizleri heyecanlandırıyor. İmmün globin özellikle kanser hastalarında destekleyici ilaç olarak kullanılıyor. Vücudun savunma sisteminin güçlendirilmesi, tekrar ayağa kaldırılması noktasında olmazsa olmaz ilaçlardan birisi."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye Kendi Kan İlacını Üretmeye Hazırlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement