Türkiye'nin İlk Nektarini Mersin'de Hasat Edildi - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye'nin İlk Nektarini Mersin'de Hasat Edildi

Türkiye\'nin İlk Nektarini Mersin\'de Hasat Edildi

Mersin’in Erdemli ilçesinde örtü altında yetiştirilen turfanda nektarinin hasadına başlandı.

11.04.2015 11:09

Mersin'in Erdemli ilçesinde örtü altında yetiştirilen turfanda nektarinin hasadına başlandı. Kilosu 15 liradan alıcı bulan nektarin üreticinin yüzünü güldürdü.

Yörede domatese alternatif olarak risk alıp birkaç yıldır nektarin yetiştiren üreticiler yaklaşık 1 aylık hasada yüksek talep sebebiyle mutlu başladı. Domates yetiştiriciliğini bırakarak nektarin üreticiliğine başladığını belirten üretici Emre Şevk, "Domates üretiyorduk. Emeğimizin karşılığını tam olarak alamadığımız için alternatif bir ürün olan nektarin dikmeye karar verdik. Fide ve örtü olarak kullanmak üzere epey bir naylon masrafı oldu. Geçen yıl da ağacımız 2 yaşındayken ilk ürünlerimizi aldık. Bu yıl üçüncü yaşına girdi, tam olarak verime yattı. İlk hasadı yaptık" dedi.

En büyük ihracatın İran'a gerçekleştiğini ifade eden Şevk, "Yurt içinde de İstanbul, Ankara, İzmir gibi illere gönderiyoruz. Domatese göre çok karlı. Domatese nazaran minimum emek isteyen bir iş. İşçilik maliyetleri de çok az, emek çok az, ama kazanç ona rağmen daha iyi. 5 dönüm örtü altı alanımız var, 800 ağacımız var. Her ağaçtan 15 ile 20 kilo meyve çıkmaktadır. Yaklaşık dönüm başına 3 ton nektarin alınıyor" diye konuştu.

Erdemli Ziraat Odası Başkanı Ahmet Öger de, "Çiftçilerimiz yetişen ilk turfanda nektarinin hasadına başlamıştır. Şu anda 15 liradan arz ve talepler vardır. Çiftçimize bol kazanç sağlayacağını umarız. İleriye doğru hasat biraz daha yoğunlaştığı zaman firmalarımız İran'a ihracat gerçekleştirecektir. Turfanda olmasından dolayı şuan yoğun talep var. Çiftçimizde bizde memnunuz. Çiftçimizin yüzü gülüyor" dedi.

Komisyoncu esnafları ise kilosunu 15 lira olan turfanda nektarine talepten memnuniyet duyduklarını ifade ederek, büyük şehirlerde fiyatların 20-25 lirayı bulabileceğini belirtiyor. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Türkiye'nin İlk Nektarini Mersin'de Hasat Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement