Türkiye Nüfusunun Üç Katı Sedir Fidanı Bozkıra Hayat Verecek - Son Dakika
Yerel

Türkiye Nüfusunun Üç Katı Sedir Fidanı Bozkıra Hayat Verecek

Geniş bozkır arazileriyle bilinen Konya ve Karaman'da Orman Genel Müdürlüğünce, geçen yıl 884 milyon 472 bin adet sedir tohumu toprakla buluşturuldu.

14.03.2015 11:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABDULLAH YILDIZ - Geniş bozkır arazileriyle bilinen Konya ve Karaman'da Orman Genel Müdürlüğünce, geçen yıl 884 milyon 472 bin adet sedir tohumu toprakla buluşturuldu.

Kuraklık gibi en olumsuz şartlarda bile oluşacak firelerin dışında 3-4 yıl sonra tohumlardan yaklaşık 226 milyonunun fidan haline gelmesi bekleniyor. 77 milyonluk Türkiye nüfusunun 3 katı oranındaki sedir fidanı bozkırın topraklarına hayat verecek.

Sedir kozalaklarının toplanması, çıkarılması ve bu tohumların sahaya ekimini gerçekleştiren yöre köylüleri yaklaşık 2 milyon lira gelir elde ederek aile bütçelerine katkı sağladı.

Konya Orman Bölge Müdürü Bekir Karacabey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir taraftan yeni orman alanları kurarken diğer yandan da mevcutların rehabilitasyonlarını gerçekleştirdiklerini, bunu da tohum ekerek ve fidan dikerek yaptıklarını söyledi.

Konya ve Karaman'da iklim ve toprak şartlarına uygun olarak çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Karacabey, 2014 yılında 807 bin kilogram sedir kozalağı toplandığını, bunlardan elde edilen yaklaşık 884 milyon 472 bin adet sedir tohumun 37 milyon 260 bin metrekarelik alana ekildiğini vurguladı.

Bu sahaların 26 milyon 860 bin metrekaresinin yeni oluşturulan orman sahası, 10 milyon 400 bin metrekaresinin ise mevcut ağaçlık alanların iyileştirilmesi çalışması olduğunu anlatan Karacabey, "Ekilen bu tohumlardan, kuraklık gibi en olumsuz iklim koşullarında bile asgari yaklaşık 226 milyon adet fidan yetişmesi beklenmektedir. Ülkemiz nüfusunun 77 milyon olduğu kabul edilirse her bir vatandaşımız için en az 3 adet fidan dikildiği anlamına gelmektedir" dedi.

Yöre köylülerine 2 milyon lira gelir

Karacabey, bu işlerin tamamını yaparken yöre köylülerinden hizmet satın aldıklarına işaret ederek, şu bilgileri verdi:

"Kozalakların ağaçlardan toplanması, onlardan tohumların çıkarılması ve toplanan tohumların sahaya ekilmesi sırasında Konya ve Karaman'ın köylülerinden hizmet alımı yaptık. Tüm bu işlemlerin işçiliği köylülerimize yaptırılmış ve işlerin karşılığında köylümüze yaklaşık 2 milyon lira kaynak aktarılmıştır."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Türkiye Nüfusunun Üç Katı Sedir Fidanı Bozkıra Hayat Verecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement