Türkiye Yardımseverler Listesinde - Son Dakika
Güncel

Türkiye Yardımseverler Listesinde

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü, (OECD) gelişmekte olan ülkelere yapılan yardımların 2013'te 134 milyar 800 milyon dolara ulaşarak yeni bir rekor kırdığını açıkladı.

22.04.2014 16:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü, (OECD) gelişmekte olan ülkelere yapılan yardımların 2013'te 134 milyar 800 milyon dolara ulaşarak yeni bir rekor kırdığını açıkladı. OECD rakamlarına göre, Türkiye 2013 yılında 3 milyar 300 milyon dolarlık yardım ilk 5 içinde yer aldı. Türkiye'nin milli gelirine oranla gelişmekte olan ülkelere yaptığı yardımlarda ABD ve Almanya gibi gelişmiş ülkeleri de geride bıraktı.

Milli gelirine oranla 2013'te en çok yardım yapan ülkelerin başında Birleşik Arap Emirlikleri geliyor. BAE 2013 yılı tahmini rakamlarına göre, gelişmekte olan ülkelere 5 milyar 100 milyon dolar yardımda bulundu. Bu yardım rakam ülke milli gelirinin yüzde 1,25'lik oranına tekabül ediyor. Birleşik Arap Emirlikleri Temmuz ayında yapılan darbe sonrası Mısır'a toplamda 3 milyar dolarlık yardımda bulundu.

-BAE BU ALANDA ZİRVEDE-

2013'te BM'nin yardım hedefinin altında kalan ülkeler arasında ise dünyanın büyük ekonomilerinin olması dikkat çekiyor. Geçen yıl hacim olarak en çok yardımı ABD yaptı. Ülke, gelişmekte olan ülkelere 31 milyar 500 milyon dolar yardım yaptı. Fakat bu yardım hacmi, milli gelirine oranla yüzde 0,2 seviyesinde kaldı. Benzer şekilde Almanya'nın da 2013'te 14 milyar 100 milyon dolar yardım yapmasına rağmen, yardımlarının milli gelire oranının yüzde 0,4'ler seviyesinde kaldı.

OECD rakamlarına göre, Türkiye 2013 yılında 3 milyar 300 milyon dolarlık yardım yaptı. Türkiye, milli gelirinin yaklaşık olarak yüzde 0,5'ini gelişmekte olan ülkelere yardım olarak aktardı. Türkiye bu oranla ABD, Japonya, Avustralya ve Rusya gibi kendisinden daha büyük ekonomiye sahip ülkeleri de geride bıraktı.

-TÜRKİYE'NİN LOKOMOTİFİ TİKA-

2002'de Gelişmekte olan ülkelere 85Milyon dolar yardım yapan Türkiye, 11 yıllık süreçte 3 milyar 300 milyon dolarlık yardım rakamına ulaştı. Türkiye'de yaşanan bu artış, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) Türkiye'nin dış politikası gereğince faaliyetlerinin ve kullandığı bütçeleri genişletilmesine bağlandı. TİKA'nın yaklaşık 110 ülkede faaliyetleri bulunuyor. Bunun yanında Türkiye'nin bölgesinde yaşanan çatışma ortamı da yardım rakamlarına etki etti. Ekonomi Bakanlığı rakamlarına göre, 2012 yılında Türkiye, Suriye'ye 4 milyon dolarlık insani yardım malzemesi gönderirken, 2013'te bu rakam 124 milyon dolar oldu.

Gelişmekte olan ülkelere yapılan yardımlarla ilgili BM'nin belirlediği bir hedef seviye bulunuyor. Buna göre, ülkelerin gelirlerinin yüzde 0,7'sinin gelişmekte olan ülkelere yardım olarak aktarılması öngörülüyor.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Türkiye Yardımseverler Listesinde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement