Türkiye'ye Yatarım İçin En Müsait Zaman - Son Dakika
Güncel

Türkiye'ye Yatarım İçin En Müsait Zaman

Türkiye\'ye Yatarım İçin En Müsait Zaman

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Mannheim kentinde Rhein-Neckar Türk İşverenler Derneği (TID) ile Rhein-Neckar Sanayi ve Ticaret Odası'nın (IHK) birlikte düzenledikleri toplantıda, Türk ve Alman iş adamlarıyla bir araya geldi.

06.05.2016 10:26

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Mannheim kentinde Rhein-Neckar Türk İşverenler Derneği (TID) ile Rhein-Neckar Sanayi ve Ticaret Odası'nın (IHK) birlikte düzenledikleri toplantıda, Türk ve Alman iş adamlarıyla bir araya geldi.

Bakan Tüfenkci'ye Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ile Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ertan Mumcu da eşlik etti. IHK Mannheim merkezindeki 'Günümüzde Türkiye ve Almanya Arasındaki Ekonomik İlişkiler ve Bakış Açıları' konulu toplantıya, Karlsruhe Başkonsolosu Cem Örnekol, IHK RheinNeckar Başkan Yardımcısı Jürgen Lindenberg, TID Yönetim Kurulu Başkanı, Baktat'ın sahibi Mustafa Baklan ile iş adamları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

VİZE KARARI MORAL VERECEKTİR

Bakan Tüfenkci, TBMM'ye sevk edilen yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik düzenlemelerle Türkiye'de kolay ticaret yapabilmenin önünün açıldığını belirterek, "Bakanlık olarak hedefimiz, ülkemizi, ticaretin en kolay ve güvenilir yapıldığı ülke konumuna getirmektir" dedi.

Avrupa Komisyonu'nun Türk vatandaşlarına vizenin kaldırılması yönündeki önerisine de değinen Tüfenkci, bunun, moral ve motivasyon açısından çok önemli olduğunu söyledi. "Var olan ticaret hacmimizi de artırma yönünde daha güzel girişimlerde bulunmamızı sağlayacaktır" diye konuştu.

TİCARET HACMİ ARTIRILMALI

Almanya ile Türkiye arasında her alanda güçlü ilişkiler bulunduğunu kaydeden Tüfenkci, "İlişkiler, 2013 yılında tesis edilen Stratejik Diyalog Mekanizması çerçevesinde her alanda devam etmektedir. İki ülke arasında itici gücü oluşturan ticaret hacmine bakıldığında, Almanya ile ticaret hacmimiz 2014 yılında 37.5 milyar dolar, 2015'te 34.7 milyar dolar civarında seyretti. Bu rakamların önümüzdeki dönemler içinde daha da artırılmasını istemekte ve hedeflemekteyiz" dedi.

CAZİP ORTAM SUNMALIYIZ

Almanya'da çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren 300 kadar yatırımcı Türk şirketinin 749 yatırımı bulunduğunun kaydeden Bakan Tüfenkci, şunları söyledi: "Bu anlamıyla da Manhheim'da irili ufaklı birçok Türk yatırımcı da bulunuyor. Bu da bizim ilişkilerimizi daha da yoğunlaştırmamız ve daha da büyük hedefler ortaya koymamız için itici bir güç oluşturmaktadır.

Almanya'nın Türkiye'ye yatırımı 2002 - 2016 yılları arasında 8.5 milyar dolar. Türkiye'de yatırım yapan ülkelerin başında Almanya geliyor. Türk ve Alman girişimcilerin birlikte üçüncü ülkelere yatırım yapmalarını da hedefliyoruz. Bizim bu anlamda bakanlık olarak görevimiz hem Türkiye, hem de bölge ülkeleriyle ticaret yapmak isteyen yatırımcılar için güvenli ve cazip bir ortam sunmaktır."

GÜMRÜRKLERDE EZİYET ÇEKİYORUZ

Bakan Tüfenkci'nin katıldığı toplantıda, TID Başkanı ve Baktat'ın sahibi Mustafa Baklan da bir konuşma yaptı.

Türk ihracatçıların gümrüklerde yaşadıkları sorunları anlatan Baklan, şöyle dedi: "Sayın Bakanım, Türk vatandaşlarının üç dört gün yoldan sonra gümrüklerde çektikleri eziyetlerin, her ne kadar son yıllarda iyileştirmeler olsa da tamamen ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Türk işverenlerine vizenin ivedilikle kaldırılması ele alınmalı. Türkiye'de getirdiğimiz mallarda gümrüklerde büyük sıkıntı yaşıyoruz. 1995 yılında yapılan anlaşmalarda koalisyon, ayrıntıları iyi ele almamış. Şu anki tek partili iktidarınızda rahatlıkla iyileştirme yapabilirsiniz.

Örneğin Bulgaristan veya İtalya gümrüklerinde bir TIR'da getirdiğimiz farklı ürünlerden numune alınır, üç dört hafta kontrolü sürer. Ürünü zamanında ulaştıramadığımız için yüksek cezalar ödüyoruz. Almanya'da 80 bin Türk girişimcilerinden beşte birinin Türkiye'de yatırımı var. Mallarımızın dünya ile rekabet edebilmeleri için iyileştirme şart. Türkiye'de olmayan ürünlerin Türkiye'deki fabrikalarımızda işleyerek dünya ile rekabet edebiliriz. Ürünlere ülkeye giriş- lerde çok yüklü vergi ödeniyor, çıkartırken rekabet şansı kalmıyor" dedi.

AB VİZENİN KALKMASI İÇİN YEŞİL IŞIK YAKTI

Gümrük Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, AB Komisyonu'nun Türk vatandaşlarına yönelik vizenin kaldırılması yönünde verdiği tavsiye kararını memnuniyetle karşıladığını söyledi.

AB Komisyonu'nun vizeyle ilgili kararını Hürriyet'e değerlendiren Bakan Tüfenkci, şunları söyledi: "Tabii bu bir tavsiye kararı. Umarım Avrupa Parlamentosu ve Konsey de bu konuda olumlu kararlarını verirler. En azından sözlerini yerine getirmelerini bekliyoruz. Biz Türkiye olarak 72 kriterden 67'sini yerine getirdik. Beşiyle ilgili çalışmalarımızı tamamlayıp Meclis'imize sevkettik. Bu anlamıyla her şey bitmiş değil. Avrupa Birliği vizelerin kalkması noktasında yüzde 50 ışık yakmıştır. Vatandaşlarımızın vize muafiyetinden yararlanabileceğini düşünüyoruz."

Ayhan Can/ MANNHEIM

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Güncel Türkiye'ye Yatarım İçin En Müsait Zaman - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement