Darbeciler Kur'ana El Basarak Gizlilik Yemini Etmiş - Son Dakika
Güncel

Darbeciler Kur'ana El Basarak Gizlilik Yemini Etmiş

Darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı'ın oteline saldıran darbeci astsubay, darbeyi hareket geçtiklerinde öğrendiğini ve darbeyi planlayanların Kur'ana el basıp gizlilik yemini ettiklerini söyledi.

20.07.2016 16:19  Güncelleme: 18:05

15 Temmuz darbe girşiminde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kaldığı otele saldıran darbeci askerler arasında yer alan Astsubay Selman Çankaya, o gece neler yaşadıklarını anlattı. Çankaya, darbe girişiminden haberi olmadığını, harekete geçtiklerinde general Gökhan Sönmeztaş'ın ülkede darbe girişimi olduğunu söylediklerini, anlattı. Çankaya, darbeyi yönetenlerin kendisine Kura'ana el basıp yemin ettikleri için darbeyi haber vermediklerini söylediklerini aktardı.

DATYLARI ANLATTI

Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığında konuşlu Muharebe Arama Kurtarma (MAK) birliğinde görev yapan ve Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimi kapsamında tutuklanan Astsubay Selman Çankaya, darbe girişimi sırasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ayrılmasının ardından Marmaris'te kaldığı otele düzenlenen saldırının detaylarını anlattı.

"HER AN GÖREV ÇIKABİLİR"

MAK birliğinde görevli ders öğretmeni 26 yaşındaki Çankaya, emniyetteki ifadesinde, olaydan 3 hafta önce Hava Lisan Okulunda bulunan Üstçavuş Ömer Faruk Göçmen tarafından WhatsApp grubu kurulduğunu, iki gün önce de Kıdemli Başçavuş Zekeriya Kuzu tarafından "Her an görev çıkabilir, telefonlarınız sürekli yanınızda bulunsun." diye uyarıldıklarını belirtti.

"KİMİN OLDUĞU ÖNEMLİ DEĞİL" DEMİŞLER

Bir hafta sonraki düğünü dolayısıyla istediği izin talebinin reddedildiğini, olay günü de önce üsten çıkış izni verilmediğini, sonra ise saat 16.30'da eve gönderilmelerine rağmen kısa sürede geri çağrıldıklarını aktaran Çankaya, üzerini değiştirmek için gittiği depoda Başçavuş Kuzu, Üstçavuş Göçmen ve Üsteğmen Hasan Aslanbay'ın arkadaşlarının şahsi dolaplarındaki malzemeleri karıştırdığını, kendisine de "Çantalardan balistik kaskları toparla. Kimin olduğu önemli değil." talimatı verildiğini ileri sürdü.

KULLANDIKLARI MÜHİMMATI ANLATTI

Çankaya, bu sırada Üstçavuş Göçmen'in, 10 takım hazırlayacaklarını söylediğine değinerek, şöyle devam etti:

"Takımın içinde balistik kask, hücum yeleği, dizlik, dirseklik, Hk416 tüfek, tüfek gece görüşü, 8 şarjör, tabanca, tabanca şarjörü yer alıyordu. Bu takımı hazırlarken diğer arkadaşlar da geldi, hep beraber hazırladık. Tüfek şarjörü 8'er adet çıkmadığından, Kaklıç depodan şarjör takviyesi yapıldı. Biz bu takımı tamam ettiğimizde, Zekeriya Başçavuş, bir 15 takım daha hazırlamamızı söyledi. Hazırladığımız esnada Ankara'da istihbarat kısmında görev yaptığını bildiğim Gökhan Sönmezateş generalin gelmesiyle ciddi görev olduğunu fark ettim."

"BİZİ AKINCILAR OLARAK DÜŞÜNEBİLİRSİNİZ"

Selman Çankaya, daha sonra Binbaşı Taner Berber'in ekibi paraşüt deposuna alıp "Bir terörist elebaşını almaya gideceğiz. Angajman (çatışma) kaçınılmaz. Kendinize dikkat edin. Bu yolda şehit olmak, geri dönememek var. Hepiniz hakkınızı helal edin. Bizi akıncılar olarak düşünebilirsiniz. Biz önden gidip, yol açanlar olacağız. O yüzden görevimiz çok mühim. Bunu başarırsak arkamızdan gelenler çok daha rahat edecek. Bize iki özel kuvvet ekibi katılacak, onlarla hareket edeceksiniz." diye konuştuğunu dile getirdi.

Herkesin bunun üzerine görevi kabul ettiğini belirten Çankaya, bir süre sonra üzerinde rütbe işaretleri ve isimlikleri yer almayan karacı kamuflajı giyimli 15-16 kişinin gelip, hazırlanan takımları kendi isteklerine göre karıştırıp aldıklarını kaydetti.

Çankaya, bu grubun isteği üzerine bir kasa el bombası ve bomba atar mühimmatı getirildiğini, hazırlıkların tamamlanmasıyla özel kuvvetlerle gelen ve isminin Şükrü olduğunu öğrendiği kişinin Marmaris bölgesini gösteren harita üzerinde harekatı anlattığını ifade ederek, sorulması üzerine helikopterlerdeki makineli tüfekçilerden biri olduğunu belirtti.

Bunun üzerine daha önce eğitimlerde kullanmadığı MG4 makineli tüfek verildiğini, bununla doldur boşalt istasyonunda ateş ettiğini aktaran Çankaya, kendisine "helikopterde kalıp, devamlı binaları tarama ve ekibin ilerleyişi için önlerini yumuşatma görevi" verildiğini öne sürdü.

Çankaya, harekata general Gökhan Sönmezateş, Kurmay Binbaşı Taner Berber, Üsteğmen Hasan Aslanbay, Teğmen Muhammet Burak İpek, astsubaylar Zekeriya Kuzu, Ömer Faruk Göçmen, Yakup Özcan, Ekrem Benli, Serkan Elçi, Erkan Çıkat, Gökhan Güçlü, Abdülhamit Gülerdem ve İlyas Yaşar ile tanımadığı özel kuvvetler ve SAT mensubu olduğunu sandığı 14-15 kişinin katıldığını, özel kuvvetlerle gelen Cougar tipi iki, Skorsky tipi bir helikoptere mühimmat ve malzemeleri yüklediklerini kaydetti.

"KUR'ANA EL BASIP YEMİN ETTİRDİLER"

Harekatı general Gökhan Sönmezateş'in yönettiğini, özel kuvvetlerden Şükrü Binbaşı'nın planladığını iddia eden Çankaya, şöyle konuştu:

"Malzemelerimizi helikoptere yükleyip beklemede bulunduğumuz sırada, Gökhan Sönmezateş konuşma yapıp, 'Size doğrusunu söyleyeceğim. TSK yönetime el koymuştur. Emirlerimi şu anda Genelkurmay karargahından alıyorum. Tüm kuvvet komutanlarımız tutuklandı, polis özel harekat, MİT, Meclis bombalandı. Yönetim şu anda TSK'nın elinde.' dedi. Cumhurbaşkanının bulunduğu yere gittiğimizi, helikoptere bindiğim anda çevremdekilerden duydum ancak kimden duyduğumu hatırlamıyorum. Zaten generalin darbe açıklamasıyla şok olmuştum. Bir hafta sonra düğünüm vardı, bunları düşünürken çevreme çok da dikkat etmedim hatta Zekeriya Kuzu'nun yanına gittim, 'Abi bana niye söylemedin? Bir hafta sonra düğünüm var. Karım, kayınvalidem yolda. Hiç olmazsa onları yola göndermezdim.' dedim. Bana 'Söyleyemezdik. Yemin ettirdiler. Kur'an'a el bastırdılar. Kusura bakma, hakkını helal et. Merak etme, o düğünü yaparsın.' dedi."

Darbeciler Kur\'ana El Basarak Gizlilik Yemini Etmiş
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Darbeciler Kur'ana El Basarak Gizlilik Yemini Etmiş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement