Ünlü Kırgız Yazar ve Siyaset Adamı Cengiz Aytmatov İçin İstanbul' da Anma Etkinliği - Son Dakika
Güncel

Ünlü Kırgız Yazar ve Siyaset Adamı Cengiz Aytmatov İçin İstanbul' da Anma Etkinliği

Dünyaca ünlü Kırgız yazar ve siyaset adamı Cengiz Aytmatov, ölümünün 6. yıldönümü nedeniyle Topkapı Türk Dünyası'nda düzenlenen özel bir etkinlikle anılacak.

08.06.2014 11:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyaca ünlü Kırgız yazar ve siyaset adamı Cengiz Aytmatov, ölümünün 6. yıldönümü nedeniyle Topkapı Türk Dünyası'nda düzenlenen özel bir etkinlikle anılacak. Etkinliğe, ünlü yazarın eşi Mariya Aytmatov,oğlu ve aynı zamanda eski Kırgız siyasetçisi olan Askar Aytmatov ve kızı da katılacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş., Kırgızistan İstanbul Başkonsolosluğu ve Kırgızistan Dostluk ve Kültür Derneği işbirliğiyle düzenlenen anma etkinliği, 10 Haziran Salı günü saat 15.00'te gerçekleştirilecek.

Aytmatov'un hayat hikâyesini anlatan belgesel film gösterimi ile başlayacak olan etkinliğin açılış konuşmalarını Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Kütük ve Kırgızistan İstanbul Konsolosu Abdullatif Juraev yapacak.

Etkinlikte ayrıca ünlü yazarın edebi kişiliği ve eserlerinin ele alındığı bir panel de gerçekleştirilecek. Oturum başkanlığını Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş'ın yapacağı panelde, İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Nadir Devlet, Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi Abdulvahap Kara ve Cengiz Aytmatov'un oğlu Askar Aytmatov konuşmacı olarak yer alacak.Program sonunda tüm katılımcılara Kırgız pilavı ikram edilecek.

-KIRMIZI EŞARP ROMANI TÜRK SİNEMASI'NIN BAŞYAPITI OLDU-

12 Aralık 1928 tarihinde Talas'ta (bugün Kırgızistan topraklarında kalıyor) doğan Cengiz Aytmatov, Moskova'da Maksim Gorki Edebiyat Enstitüsü'nde okudu.Ünlü edebiyatçı, kısa sürede şöhrete kavuştu. Her bir eseri 150'yi aşkın dile tercüme edildi. Edebi çalışmalarının yanı sıra 1990 ile 1994 yılları arasında Sovyetler Birliği ve Rusya Federasyonu'nu daha sonra 2008 yılına kadar Kırgızistan Cumhuriyeti'ni büyükelçi olarak temsil etti. Aytmatov, böbrek yetmezliği nedeniyle 10 Haziran 2008 tarihinde Almanya'nın Nürnberg şehrinde hayatını kaybetti. Türk sinemasının başyapıtlarından biri olan ve başrollerini Türkan Şoray ve Kadir İnanır'ın paylaştığı "Selvi Boylum Al Yazmalım' filmi, Cengiz Aytmatov'un Kırmızı Eşarp isimli romanından, 1977 yılında Atıf Yılmaz tarafından beyazperdeye uyarlandı.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Ünlü Kırgız Yazar ve Siyaset Adamı Cengiz Aytmatov İçin İstanbul' da Anma Etkinliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement