Urfa'nın Ovaları Korumaya Alınacak - Son Dakika
Güncel

Urfa'nın Ovaları Korumaya Alınacak

Urfa\'nın Ovaları Korumaya Alınacak

Geçtiğimiz günlerde Türkiye'de tarıma elverişli durumdaki 184 adet ovanın koruma altına alınacağını açıklayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, buna Şanlıurfa'daki Ceylanpınar ve Harran Ovası'nın dahil olduğunu belirtti.

29.06.2016 11:11

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı toprağın bölünmemesi, korunması ile ilgili çok önemli düzenlemeleri hayata geçiriyor. Bunlardan biri de ovaların koruma altına alınması.
184 ovanın koruma altına alınacağını belirten Bakan Faruk Çelik, bu yeni uygulamanın hayata geçirileceğini kaydetti. Konu Başbakan Binali Yıldırım'a grup toplantısında da iletildi. Koruma altına alınacak ovalar arasında Şanlıurfa'daki Ceylanpınar ve Harran Ovası da var. Bakan Çelik, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: "Bakanlık olarak toprağımızın korunması ve bölünmemesiyle ilgili çok önemli çalışmalar yatık. Şimdi de yeni bir uygulamayı daha hayata geçiriyoruz. Ülke genelindeki 6,5 milyon hektar büyüklüğe sahip 184 adet büyük ovamızın sit alanı ilan edilmesi için çalışmamızı tamamlamış bulunuyoruz. Sayın Başbakanımız da bugünkü grup toplantısında bu konuya değindi. Bu ovaların en büyüğü 729 bin hektarla Konya Merkez Ovası. En küçüğü ise 521 hektarla Burdur Yeşil Ovası. Konya'da toplam 1 milyon hektarlık alana sahip 13 farklı ova var. Ankara'da ise 66 bin hektarlık alana sahip 8 farklı ova var. Şanlıurfa'da 295 bin hektarlık Ceylanpınar Ovası ve 201 bin hektarlık Harran Ovası var. Samsun'da ise 136 bin hektar alana sahip 3 farklı ova var."

17 MİLYAR TL HEDEFLENİYOR
"5403 sayılı Kanun gereğince belirlenen ve İl Toprak Korumu Kurulları'nda görüşülerek uygun görüş alındıktan sonra 60 ilimizdeki bu 184 ovanın korunmasına ilişkin kanuni düzenlememizi önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'na sunacağız" diyen Bakan Çelik, "Bu düzenlememizle 184 ovamızı sit alanı ilan edilip koruma altına alınacak. Artık bu ovalarımıza sadece tohumlar atılacak. Ayrıca tarımsal üretimimizi artırmak amacıyla ekilmedik yer bırakmayacağız. Göç, hisselilik, parçalılık vb. nedenlerle ekilemeyen tarım arazilerimizi atıl durumdan çıkartacağız. Şahsa veya kamu kurum ve kuruluşlarına ait olup da ekilmeyen tarım arazilerini, sahipleri namına kiraya vereceğiz. Böylelikle ekilmeyen 2 milyon hektar tarım arazisini milletimizin hizmetine sunarak yıllık 17 milyar TL'lik hâsıla elde etmeyi hedefliyoruz. Bunun için de yasal düzenleme çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmalarımız neticesinde ekilmedik bir karış toprak bırakmayacağız. Gelecek nesillerden emanet aldığımız toprağı yine onlara sağlıklı bir şekilde taşıma noktasında üzerimize düşeni yapacağız. Çünkü bu topraklar birer milli servet" dedi. (Kaynak: Gazete İpekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Urfa'nın Ovaları Korumaya Alınacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement