Utanç Müzesi" İkinci Kez İstanbul'da... - Son Dakika
Güncel

Utanç Müzesi" İkinci Kez İstanbul'da...

Utanç Müzesi" İkinci Kez İstanbul\'da...

Devrinmci 78'liler Federasyonu tarafından, uzun yıllar süren arşiv çalışmaları sonucu ortaya çıkarılan belge, doküman ve özel eşyaların sergilendiği, 12 Eylül dönemini anlatan 'Utanç Müzesi', ikinci kez İstanbul'da.

26.09.2014 19:30

Devrinmci 78'liler Federasyonu tarafından, uzun yıllar süren arşiv çalışmaları sonucu ortaya çıkarılan belge, doküman ve özel eşyaların sergilendiği, 12 Eylül dönemini anlatan 'Utanç Müzesi', ikinci kez İstanbul'da...

Beşiktaş'taki Ortaköy Kültür Merkezi'nde 'Tarihe Bak Anlarsın' temasıyla gerçekleşen açılışa, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ile Devrimci 78'liler Federasyonu üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

1979 yılında öldürülen Milliyet Gazetesi Genel Yayın Müdürü Abdi İpekçi'nin vurulduğunda üzerinde bulunan eşyalarının da sergilendiği müzenin açılışında bir konuşma yapan Ercan Karakaş, Utanç Müzesi'nin açılması dolayısıyla katkısı bulunan Devrimci 78'liler Federasyonu üyelerini tebrik etti. 12 Eylül'ün Türkiye'de çok büyük bir tahribat yarattığına dikkat çeken Karakaş, o yıllarda çok büyük acılar yaşandığını söyledi. Karakaş, "Binlerce genç yargılandı ve faili meçhul cinayetlerde öldü. Onbinlerce insan yargılandı. Türkiye tarihinin en büyük acı olayıdır. Yaşanan acıların unutulmaması gerekiyor. Eğer bu olaylar, acılar yok sayılırsa, tekrar etme ihtimali daha yüksek olur. Arkadaşlarımızın bu müze ile olayları canlı tutması çok önemlidir. Sivas'ta ve Diyarbakır'da da utanç müzeleri yapılmalıdır. Kendi tarihimizin acı olaylarıyla yüzleşmekten kaçınmamamız gerekir. Bu nedenle Türkiye'de 12 Eylül ile tam olarak yüzleşildiğini sanmıyorum" dedi.

"12 EYLÜL'ÜN ACILARINI VE ZULÜMLERİNİ BU MÜZELERDE YAŞATMALIYIZ"

Konuşmasında, "12 Eylül'de birkaç darbecinin yargılanması bir şeyi değiştirmiyor" diyen Karakaş, "O cezaevlerinde işkenceleri kimler yaptı? Bu gençleri kimler öldürdü? O kararları kimler verdi? Bütün bu soruların ortaya çıkması gerekiyor. Bu nedenle burada açılışı yapılan bu müze çok önemlidir. 12 Eylül'ün acılarını ve zulümlerini bu müzelerde yaşatmalıyız" diye konuştu.

DEVRİMCİ 78'LİLER FEDERASYONU'NA TEŞEKKÜR ETTİ

Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ise konuşmasına müzenin Beşiktaş'ta açılmasında emeği olanlara teşekkür ederek başladı. Kendisinin de 78'liler kuşağından olduğunu söyleyen Hazinedar, 12 Eylül döneminde çok acılar yaşandığını ifade etti. 12 Eylül dönemini Fatsa'da yaşadığını kaydeden Hazinedar, "Beşiktaş Belediye Başkanı olarak, özgürlükçü sosyal demokrasi hedefimizin, sosyalist değerlerin yücelmesi için çok çalışacağım" dedi.

Devrimci 78'liler Federasyonu adına bir konuşma yapan İkbal Eren de, 12 Eylül dönemiyle Türkiye'nin bir karanlığa gömüldüğünü vurguladı. "12 Eylül'ün darbeci generallerini halkın vicdanında mahkum ettik" diyen Eren, "Kendi mahkemelerinde müebbet hapse mahkum edip, apoletlerini sökerek mahkeme kapısına bıraktık. Elbette ki toplumun bütün kesimlerinde travma yaratan darbeci zihniyet iki faşist genarele indirgenemez. Ancak bunun sonucun, Türkiye Cumhuriyeti tarihi açısından ve devrimciler açısından çok önemli bir kazanım olduğunun görülmesi gerekir. Bu sonuç aslında bir başlangıçtır. Şimdi sıra darbeci generallerin işbirlikçilerinde, işkencecilerinde ve ispiyoncularında. Zulme karşı durmak, demokrasiyi savunmak, sosyalizm bayrağını daha yükseklere taşımak bir görev halini almıştır" ifadelerini kullandı.

5 Ekim tarihine kadar açık kalacak olan Utanç Müzesi'nde, 1979 yılında öldürülen gazeteci Abdi İpekçi'nin vurulduğunda üzerinde bulunan özel eşyaları sergileniyor. İpekçi'ye ait sergilenen eşyalar arasında, üzerinde hala kan lekeleri ve kurşun deliklerinin bulunduğu gömleği ile ceket ve pantolonu da dikkat çekti. Ayrıca gazeteci Metin Göktepe, sanatçı Ahmet Kaya'nın da özel eşyaları müzede sergileniyor. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Utanç Müzesi' İkinci Kez İstanbul'da... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement