Vali Bektaş: "Soma'daki Facia Madencilik İçin Milat Olacak" - Son Dakika
Güncel

Vali Bektaş: "Soma'daki Facia Madencilik İçin Milat Olacak"

Vali Bektaş: "Soma\'daki Facia Madencilik İçin Milat Olacak"

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, 1999 yılında yaşanan Körfez depremi inşaat sektörü için nasıl bir milat olduysa Soma’daki maden faciasının da Türkiye’deki madencilik için bir milat olacağını söyledi.

18.06.2014 17:02

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, 1999 yılında yaşanan Körfez depremi inşaat sektörü için nasıl bir milat olduysa Soma'daki maden faciasının da Türkiye'deki madencilik için bir milat olacağını söyledi.

Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız ve yönetim kurulu üyeleri Manisa Valisi Erdoğan Bektaş'a 'Hayırlı olsun' ziyaretinde bulundu. Ziyaret sırasında Manisa Barosu tarafından hazırlanan Soma Raporu Vali Bektaş'a takdim edildi. Baro Başkanı Balkız, Manisa Barosunun Türkiye'de bir ilke imza attığını belirterek, sosyal sorumluluk projesi kapsamında Manisa Barosu avukatlarının 137 madenci ailesinin avukatlığını gönüllü olarak yapacağını söyledi.

Baro Başkanı Balkız, bugün itibariyle 137 ailenin Manisa Barosunun adli yardım hizmetinden faydalanmak üzere baroya başvurduğunu belirterek şöyle konuştu: "Bunlardan hazırlık çalışması tamamlanan 26 tazminat davası, işveren ve saha sahibi olarak TKİ'ye açmış olduğumuz davalarla 26 dava Soma adliyelerinde açılmış oldu. Sizinde yakından takip ettiğiniz gibi yürüyen bir ceza soruşturması var. Bu ceza soruşturmasında da Manisa Barosu biran evvel çıplak gerçeğin ortaya çıkması için elindeki belgeleri, bilgileri, duyumları veya yol gösterici anlamında taleplerini değişik zamanlarda dilekçelerle cumhuriyet savcılarına bildirdi. O konuda tahkikatın sağlıklı yürütülmesinin de aynı zamanda güvencesi olmak istiyoruz."

Manisa Barosu'nun yapmış olduğu bu hizmetin, Türkiye Barolar Birliği ile birlikte Türkiye'de aynı zamanda bir ilki gerçekleştirmiş olduğunu anlatan Balkız, sözlerini şöyle sürdürdü: Bu anlamda sosyal sorumluluk projesi anlamında Manisa Barosuna mensup gönüllü avukatlarımızla biz bu çalışmaları yürütüyoruz. Bu arkadaşlarımız hak sahiplerinden 5 kuruş ücret almadan tamamen adli yardım fonundan sağlanan fonla bunu yürütüyor. Dolayısıyla şehit ailelerimiz aynı zamanda böyle bir sıkıntılı dönemde mahkeme kapılarında mahkeme masraflarıyla da uğraşmamış oluyorlar. Bugün itibariyle ceza davası sürecinde bu işin sağlıklı yürümesi için ve dün ve bugün gerek Akhisar'daki başsavcımız, komisyon başkanımız, gerek savcılarımızla yine dava ile ilgili görüşmelerimiz oldu."

Hak sahiplerinin haklarına ulaşması için HSYK'dan talep ettiği bağımsız iş mahkemesinin Soma'da kurulduğunu anlatan Balkız, şunları söyledi: "Kuruluş izni çıktı. Mahkemede görev yapacak iki hakim de görevlendirildi ancak sıkıntımız şuradadır. Yargının yapısından kaynaklanan sorunları hala yaşıyoruz. Çünkü bu gelecek hakimlerin birisi Yargıtay'da birisi de Cihanbeyli'de görevli. Malum Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden dolayı hakimlerimizin intikali seçim sonrasına kalmış olacak ki bu da hak sahipleri adına ciddi bir sıkıntı. Çünkü iş mahkemeleri kanununa göre bu mahkemelerin 3 ay içerisinde bitirilmesi gerekiyor. Oysa 3 ay içerisinde duruşma bile yapamayacağız. Onun için bu sıkıntıları aşmaya çalışıyoruz. Bu anlamda HSYK ile yeniden görüşmelerimiz olacak"

SOMA DAVASI 52 KLASÖR OLDU

Davanın çok kapsamlı bir dava olduğuna dikkat çeken Balkız, sözlerini şöyle sürdürdü: "52 klasörden oluşuyor. Bu belgeler, şahit ifadeleri, tanık ifadeleri, müşteki ifadeleri raporları gibi. Artık bugünkü görüşmelerimizde bunun tamamen sadece bu işle görevli savcı tarafından bakılması ve yönetilmesi ve bunun hafızasına nakşedilmesini talep ettik. Buradaki kazaya neden olabilecek meseleler, neden olacak unsurlar için bugün bilirkişi raporu bekleniyor. Davayı hem unutturmamak hem de kamuoyu önünde meşruiyeti konusunda kefaletimizi ortaya koymak için her türlü davanın safhasında bulunuyoruz"

ŞEHİT AİLELERİNE EV YAPILACAK

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Bektaş maden şehidi ailelerine yapılacak olan evlerle ilgili arsanın belirlendiğini açıkladı. Vali Bektaş, 301 şehit ailesinin çocuğuna, eşine neyi varsa birer ev veya ikişer ev yapıp verilmesi söz konusu olduğunu anlatarak "Bu süreçte maaşları, nafakaları yardımlar her türlü imkanlar oluşturuldu, dağıtılıyor. Evlerin yapılacağı arsa için birkaç alternatif arsa var bakılıyor. Onda da sona gelindi. Orada ELİ diye bir kurum var. Onun yanında bir arsa üzerinde mutabık olduk. Onları yakında projelendirip başlayacaklar" dedi.

YANGININ NEDEN ÇIKTIĞINI KİMSE BİLMİYOR

Bundan sonrası ile alakalı olarak kafalarda çok fazla tereddütler olduğuna dikkat çeken Vali Bektaş, şunları söyledi:

"Bu kaza niye oldu henüz kimse bilmiyor. Kazanın net oluş sebebini kimse bilmiyor. Duvarlar örüldü içeride yangının sönmesi bekleniyor. Yangının da dün söndürüldüğünü söylediler. Tahmin ediyorum bu hafta veya önümüzdeki hafta duvarlar indirilecek birkaç gün havalandırmadan sonra içeriye girilecek ve yangının çıktığı yer uzmanlarca gidilip bakılacak. Yangın çıkılan yer bilinen madenin kayalık kısmı. Yani kömür olmayan bir yerde yangın çıkmış. Buna kimse bir anlam veremiyor. Yani komşu, rakip madenciler de bunu çözemiyor."

SOMA MADENCİLİK SEKTÖRÜNÜN MİLADI OLACAK

Maden sistemimizin maalesef gelişmiş ülkelerle boy ölçüşebilecek olanaklarda olmadığını anlatan Vali Bektaş, konuşmasını şöyle tamamladı: "Bu çerçevede mecliste devam eden çalışmalarla madencilerin çalışma şartları, hayat standartları, ocakların standartları her biri tek tek ele alınıyor. Sakarya ve Körfez depremi Türkiye'deki inşaat sektöründe nasıl bir dönüm noktası oldu bu Soma kazası da inşallah Türk madencilik sektöründe bir milat olacaktır. Madencilik yapacaksak ki yapmak zorundayız o zaman bunun kriterlerini yerine getireceğiz. Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok." - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Vali Bektaş: 'Soma'daki Facia Madencilik İçin Milat Olacak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement