Wilson" Hastalığı, Eğitimini Yarıda Bıraktırdı - Son Dakika
Güncel

Wilson" Hastalığı, Eğitimini Yarıda Bıraktırdı

Çanakkale'nin Ezine ilçesinde, 8 ay önce 100 bin kişide bir görülen, psikiyatrik, nörolojik belirtiler ya da karaciğer hastalığıyla kendini gösteren genetik bir hastalık olan "Wilson" hastalığı teşhisi konulan 16 yaşındaki çocuk, eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldı.

10.06.2016 11:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ALTUĞ ACER - Çanakkale'nin Ezine ilçesinde, 8 ay önce 100 bin kişide bir görülen, psikiyatrik, nörolojik belirtiler ya da karaciğer hastalığıyla kendini gösteren genetik bir hastalık olan "Wilson" hastalığı teşhisi konulan 16 yaşındaki çocuk, eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldı.

Şafak'ın babası Sezgin Ateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 çocuğundan en küçüğü olan Şafak'ın yaklaşık bir yıl önce ellerinde kasılmalar başladığını, bunun üzerine oğlunu ilk olarak psikoloğa götürdüğünü, ardından birkaç hekime daha muayene ettirdiğini ancak çare bulamadıklarını söyledi.

Şafak Ateş'in babası Sezgin Ateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 çocuğundan en küçüğü olan Şafak'ın yaklaşık bir yıl önce ellerinde kasılmalar başladığını, bunun üzerine oğlunu ilk olarak psikoloğa götürdüğünü, ardından birkaç hekime daha muayene ettirdiğini ancak çare bulamadıklarını söyledi.

Ateş, kış aylarında Muğla'nın Fethiye ilçesinde çalıştığı için oğlunun da eğitimini burada sürdürdüğünü ancak Fethiye Filkar Ortaokulundan mezun olan oğlunun hastalığı yüzünden liseye devam edemediğini belirtti.

Çanakkale'de dertlerine çare bulamayınca İzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine gittiklerini anlatan Ateş, "Sağolsunlar doktorlarımız bizimle çok ilgilendi. Yapılan tetkiklerin ardından oğlumuzun, hayatımda hiç duymadığım 'Wilson' hastalığına yakalandığını öğrendik." dedi.

"İyiydi ama bir enfeksiyon kaptı"

Hastalığın tedavisinin olduğunu ancak bunun için yurt dışından ilaç getirilmesi gerektiğini aktaran Ateş, kendisinin çeşitli bölgelerde gündelik işlerde çalıştığını, eşinin ise ev hanımı olduğunu, maddi güçlerinin yeterli olmadığını belirtti.

Ateş, doktorların kendilerine çok yardımcı olduğunu, bu sayede ilaçların yurt dışından getirtildiğini ifade ederek, böylece oğlunun ilaç kullanmaya başladığını ve kullanmaya da devam ettiğini dile getirdi.

Doktorların oğlunun yatalak olabileceği konusunda kendilerini uyardığını anlatan Ateş, şöyle devam etti:

"İzmir'deki tedavi sırasında Şafak Çanakkale'ye gelmek istedi. Arkadaşları burada. Konuşamıyor. Bakışlarıyla anlaşıyoruz. 'Oğlum, burada, İzmir'de kalalım' dedim, istemedi. 'Çanakkale'ye, Ezine'ye mi gidelim?' dedim. Gözleriyle 'Evet' dedi. 'Neden istiyorsun, okul arkadaşların var diye mi?' dedim. 'Evet' dedi. Biz de Ezine'ye geldik. Burada 10-15 gün iyiydi ama bir enfeksiyon kaptı. Ezine'de hastaneye gittik. Allah razı olsun doktorumuz bizi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesine yönlendirdi. Buradaki doktorlarımızdan da Allah razı olsun, çok ilgileniyorlar, çok güzel bakıyorlar. Oğlumu yoğun bakıma yatırdık. Biraz başladı hareket etmeye. Enfeksiyonunu atıyor, hocamız öyle dedi. Allah yardımcımız olsun."

"100 binde 1 görülme olasılığı var"

ÇOMÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesinde Ateş'in tedavisiyle ilgilenen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Battal ise "Wilson" hastalığının halk arasında "vücutta bakır birikmesi" olarak bilindiğini söyledi.

Hastalığın çok nadir görüldüğünü belirten Battal, özellikle akraba evlilikleri sonucu doğan çocuklarda bu tip rahatsızlıklara rastlandığını bildirdi.

Battal, "Wilson"un sistemik bir hastalık olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Özellikle karaciğer ve böbreği etkileyebiliyor. Gözler de etkilenebilir. Çok nadir görülen bir hastalık. Karaciğer enzimlerinde yüksek değerler çıkabilir. Aileler, özellikle çocuklarında davranış değişikliği, okul başarısında düşme ve karaciğer enzimlerindeki yükseklik gibi bir durumla karşılaşırlarsa bu hastalıktan şüphelenebilirler. Çok sık görülen bir hastalık değil,100 binde bir gibi az sıklıkta karşılaşılan bir durum. Ama gözden kaçırılmamasında fayda var."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Wilson' Hastalığı, Eğitimini Yarıda Bıraktırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement