Yahya Çavuş Şehitliği Restore Ediliyor - Son Dakika
Güncel

Yahya Çavuş Şehitliği Restore Ediliyor

Gelibolu Yarımadasında bulunan ve Çanakkale Savaşları kahramanlarından Yahya Çavuş'un adını taşıyan şehitlikte restorasyon çalışmaları başladı.

12.11.2014 13:32  Güncelleme: 14:14

BÜLENT ERSÖZ - Gelibolu Yarımadası'nda bulunan ve Çanakkale Savaşları kahramanlarından Yahya Çavuş'un adını taşıyan şehitlikte restorasyon çalışmaları başladı.

Tarihi yarımada sınırları içinde yer alan Eceabat ilçesine bağlı Seddülbahir köyü yakınlarında, Ertuğrul Koyu'nun üst bölümündeki şehitlikte, Çanakkale Savaşları'nın 100. yılı hazırlık programı kapsamında restore çalışması yapılıyor.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürü Ozan Hacıalioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şehitlikte yer alan zemine granit taş döşendiğini söyledi.

Hacıalioğlu, şehitlikte Yahya Çavuş ve arkadaşları temalı heykelin kaidesinin de kaplama yapıldığını belirterek, "Şehitliğin iç kısmında bulunan duvara 26. Alay'a mensup, 25 Nisan 1915 sabahı düşman kuvvetlerince yapılan çıkarmada ilk müdahaleyi yapan ve bu topraklarda şehit düşmüş askerlerimizin isimlerini yazmış olduk" dedi.

Daha önce "Yahya Çavuş ve 63 arkadaşı" diye yazan isimlerin içinde 26. Alay'a mensup olmayan şehitlerin isimlerinin yer aldığını aktaran Hacıalioğlu, "Bu vesileyle buradaki yanlışlığı da düzeltmiş olduk. Aynı çalışmayı daha önce 57. Alay ve Akbaş şehitliklerinde de yapmıştık. Şehitlikte ayrıca 67 şehidin isimlerinin yer aldığı bölüm Türkiye haritasıyla çevrildi" diye konuştu.

- Yahya Çavuş ve 26. Alay

Gelibolu Yarımadası'ndaki Ertuğrul Koyu'na 25 Nisan 1915 günü çıkarma yapan 3 bin düşman askerine karşı Çanakkale Cephesi'nde 9. Tümen'e bağlı, 26. Alay 3. Tabur 10. Bölük 1. Takımı bölgeyi savundu.

Ezineli Yahya Çavuş, bölük komutanı şehit olduktan sonra komutayı ele alıp, 63 askeriyle tarihe geçecek direniş gösterdi. İlk olarak 1962 yılında yapılan şehitlik, 10 Ağustos 1992 yılında Kültür Bakanlığı tarafından yeniden düzenlendi.

Ertuğrul Koyu Harekatının 2'nci gününde Yahya Çavuş bacağından yaralandı. Ancak hayatta kalarak geri çekilmeyi başardı.

Kirte (Alçıtepe) köyü yakınlarında bulunan 26. Alay Karargahı'na ulaştı. Yahya Çavuş, tedavisinin tamamlanmasının ardından yeniden cepheye döndü. 4 Haziran 1915'te yapılan 3. Kirte Muharebeleri'nde süngü taarruzu esnasında ağır yaralanıp, hastaneye kaldırıldı. Ancak 5 Haziran 1915'te Eceabat'ta hastanede şehit oldu. - Çanakkale

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yahya Çavuş Şehitliği Restore Ediliyor - Son Dakika


Advertisement