Yeni Anayasada Neler Var? İşte Anayasa Değişiklik Teklifi Maddeleri! - Son Dakika
Güncel

Yeni Anayasada Neler Var? İşte Anayasa Değişiklik Teklifi Maddeleri!

Yeni Anayasada Neler Var? İşte Anayasa Değişiklik Teklifi Maddeleri!

Anayasa değişiklik teklifinde yer alan maddeler belli oldu. Peki yeni anayasada neler var? Genel, yerel ve başkanlık seçimi ne zaman yapılacak? İşte madde madde yeni anayasada yer alacaklar...

10.12.2016 17:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti ve MHP'nin uzlaştığı anayasa değişiklik teklifi bugün Meclis'te. Başbakan Binali Yıldırım, MHP ile tüm maddeler üzerinde mutabakat sağlandığını söyledi. AK Parti ve MHP'nin anlaştığı anayasa teklifinde çerçeve belli oldu.

BAŞBAKAN YILDIRIM: PÜRÜZ YOK!

Başbakan Binali Yıldırım, tüm maddelerde anlaşma sağlandığını, pürüz olmadığını söyledi. Yıldırım, anayasa değişiklik teklifiyle ilgili ayrıntı vermedi. AK Parti, metnin son halini MHP'ye iletti. Başkanlık sistemini de getiren anayasa değişiklik teklifi Meclis'te. Teklif, Meclis'te 330 - 367 aralığında oyla kabul edilirse referanduma gidilecek.


YENİ ANAYASA TEKLİFİNDE NELER VAR?

Başbakanlık Kaldırılacak: Teklifle, Cumhurbaşkanı yürütmenin başı olacak. Başbakanlık kurumu kaldırılacak. Cumhurbaşkanı'nın bir veya daha çok yardımcısı olacak. Cumhurbaşkanı'nın bir siyasi parti ile bağı olabilecek. Bunu yasaklayan madde anayasadan çıkarılacak.

Cumhurbaşkanı'na Kararname Çıkarma Yetkisi: Cumhurbaşkanı'nın kararname çıkarma yetkisi olacak. Cumhurbaşkanı'na Meclis'i fesih yetkisi verilecek bu durumda kendi görevi de sona erecek. Cumhurbaşkanı tıpkı bakanlar gibi soruşturulabilecek, milletvekillerinin oylarıyla Yüce Divan'a gönderilebilecek.

Milletvekili Sayısı Artacak: Milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkarılacak. Seçilme yaşı 18'e indirilecek. Yedek milletvekilliği uygulaması getirilecek. Bu değişiklikler 2019'da uygulamaya girecek.

HSYK Yapısı Değişecek: Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) üye seçim yöntemi değişecek. Üyelerin yarısını Cumhurbaşkanı, diğer yarısını Meclis seçecek. Meclis'teki seçimde 5'te 3 çoğunluk aranacak. İki turda bulunamazsa üye kura ile belirlenecek.

AYM'nin Yapısı Değişecek: Askeri yargı tamamen kaldırılacak. Askeri yargıdan gelen üyelerin çıkarılmasıyla Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) üye sayısı 15'e inecek.

MGK'nın Yapısı Değişecek: Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) da yapısı değişiyor. Jandarma Genel Komutanı, MGK üyeliğinden çıkarılacak.

2019'da Türkiye 3 Kez Sandık Başında Gidebilir: Anayasadan "Yerel seçimlerle genel seçimler arasında bir yıl kalırsa iki seçim aynı anda gerçekleşir" maddesi çıkarılacak. Böylece yerel seçimler Mart 2019'da yapılabilecek. Genel seçimler de cumhurbaşkanlığı seçimleriyle birlikte 2019 yılının Kasım ayında yapılacak.

Son Dakika Güncel Yeni Anayasada Neler Var? İşte Anayasa Değişiklik Teklifi Maddeleri! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement