Yetenek Engel Tanımadı - Son Dakika
Güncel

Yetenek Engel Tanımadı

Yetenek Engel Tanımadı

Türkiye'de ilk kez düzenlenen ve 81 ilin katılımıyla gerçekleşen "Türkiye Engelsiz Yetenek Günleri" finali renkli görüntülere sahne oldu.

09.06.2014 10:32  Güncelleme: 10:45

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye Belediyeler Birliği ve Keçiören Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen "Türkiye Engelsiz Yetenek Günleri" finali Altınpark'ta yapıldı. Etkinliğe protokol üyelerinin yanı sıra çok sayıda Ankaralı da katıldı.

Etkinlikte konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Nesrin Afşar Çelik, engelliler tarafından üretilen hediyelik eşya stantlarını gezerken "engelli" kavramı üzerinde düşündüğünü ifade ederek, "Engelli arkadaşlarımız o kadar güzel şeyler başarmışlar ki, acaba engel bizim zihinlerimizde mi diye düşünmeden edemedim. Onları sınırlayarak engelleri biz mi oluşturuyoruz acaba? Bu düşüncelerim de ne yazık ki büyük oranda haklılık içeriyor. Herkesin bu dünyada bir yeri, bir görevi vardır. Bir kişi görmüyorsa hiçbir şey yapamaz, duymuyorsa sınırlı, fiziksel engelliyse eve hapsedilmeli diye düşünülemez. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak engelli politikalarını en üst düzeyde tutuyoruz. Engelli politikamız uluslararası standartların oldukça üzerine ulaşmış durumda. Bu bizim için büyük bir gurur kaynağı" dedi.

-"Engellilerin sorunu toplumun sağlıksız bakış açısı"

AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin ise toplumda engellilere yönelik farklı bir algı olduğuna dikkati çekti. Dili, dini, ırkı ne olursa olsun dünyanın her yerinde yaşayan engellilerin ortak bir sorunu olduğunun altını çizen Şahin, şunları söyledi:

"Bu sorun ne bir fiziksel erişim, ne istihdam, ne sağlık ne de eğitim sorunu. Bu sorun ne yazık ki tüm toplumlarda yer alan engellilere bakış açısı sorunu. Eğer engelliler ve ailelerinin yaşam kalitesini en üst seviyeye çekmek için bir şeyler yapılacaksa öncelikle toplumun bilinçaltındaki sağlıksız engelli algısını değiştirmekle başlamalıyız. Engelli üretemez, aciz, kendi başına ayakta duramaz diye düşünülür. Ancak durum öyle değil. Dünyanın en büyük fizikçisi Stephen Hawking engellidir, ancak kuantum fiziği dalında dünyada üzerine isim yoktur. Doğuştan görme engelli Eşref Armağan, parmaklarıyla resmettiği tablolarıyla dünya çağında bilinen bir ressam. Olanak verilmesi durumunda engellilerin aşamayacağı hiçbir engel yok."

-"Samimiyetleri bizi mutlu ediyor"

Etkinliğin ev sahiplerinden Keçiören Belediyesi Başkan Yardımcısı Ferhat Erdoğan da, engelli vatandaşlarla birlikte çok sayıda programa imza attıklarını ve atmaya devam edeceklerini vurguladı. Belediye olarak engellileri istihdam etmeye yönelik projeleri bulunduğunu bildiren Erdoğan, "Engel kelimesi bir 'kısıt' olarak algılanır. Ama buna kesinlikle inanmadığımız için engellilere yönelik istihdam politikası yürütüyoruz. Buradaki çocuklarımızda ruhu, samimiyeti görüyoruz. Onlardaki heyecanı paylaştığımızda bu bizi de mutlu ediyor" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Türkiye'nin çok sayıda ilinden engelli gruplar sahne alarak yeteneklerini sergiledi. Sahneye ilk olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı çıkarken, engellilerden oluşan grup izleyenleri coşturdu.

Daha sonra Türkiye'nin çok sayıda ilinden gelen engelli gruplar sahne alarak yöresel oyunlar, ritim ve müzik konusundaki hünerlerini sergiledi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Yetenek Engel Tanımadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement