Yurt Genelinde 'Simit'te Zam Yok - Son Dakika
Güncel

Yurt Genelinde 'Simit'te Zam Yok

Yurt Genelinde \'Simit\'te Zam Yok

Son yapılan zamların ardından fiyatının 1 lira 40 kuruşa çıkması beklenen simitte yurt genelinde farklı fiyat tarifeleri uygulanıyor.

29.11.2013 09:59  Güncelleme: 10:15

Samsun’da 4 simit 1 liradan Muş ve Iğdır’da 50 Kuruş’tan Yozgat, Edirne ve Kayseri’de ise 75 kuruştan satışa sunuluyor.

- MUŞ’TA SİMİDE ZAM YAPILMADI

Başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinde simit ve unlu mamullere zam yapılırken, Muş’ta simide zam yapılmadı.

Ülke genelinde simit ve çeşitlerine uygulanan zam Muş’ta yapılmadı. Başta pastaneler olmak üzere simit sarayı gibi işletmeler yılbaşına kadar simit ve çeşitlerine zam yapmamayı düşündüklerini belirttiler. Muş’ta Yaprak Pastanesi adlı işyerinde simit ve çeşitleri 50 kuruştan satışa sunulurken, simit sarayında ise simidin fiyatı 1 lira diğer çeşitleri ise 1 lira 50 kuruştan satışa sunuluyor. Yaprak Pastanesi işletmecisi Mehmet Şirin Yonat, yılbaşına kadar eski tarifeden satış yapmaya devam edeceklerini belirterek, “Yaprak Pastanesi olarak ülke genelinde uygulanan zammı biz uygulamadık. Satışlarımız 50 kuruştan yapılıyor. Vatandaşlarımızda memnun. Lakin susam ve diğer malzemelere zam yapıldığı için yılbaşından itibaren makul bir zam yapmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

Pastaneye kahvaltı yapmaya gelen Ramazan Aydın isimli müşteri ise, Muş’ta zam uygulanmadığını belirterek, en uygun fiyatın ise Yaprak Pastanesi’nde uygulandığını kaydetti. Aydın, “Sürekli kahvaltımı dışarıda yaparım. En uygun fiyat burada olduğu için tercih ediyorum. Henüz zam yapılmadı. Hijyenik ve uygun bir mekanda kahvaltımı yapmayı tercih ediyorum” şeklinde konuştu.

SAMSUN’DA 4 SİMİT 1 LİRA

- SİMİTÇİLER ARASINDAKİ REKABET NEDENİYLE ‘MEŞHUR SAMSUN SİMİDİ’ BAZI YERLERDE 4 TANESİ 1 LİRADAN SATILIYOR

SAMSUN (İHA) - Samsun’da simitçiler arasındaki rekabet nedeniyle ‘meşhur Samsun simidi’ bazı yerlerde 4 tanesi 1 liradan satılıyor.

Lezzeti ile ün yapan meşhur Samsun simidini susama yapılan zam etkilemedi. Susama yapılan yüzde 100’ün üzerindeki zamma rağmen Samsun’da simit fiyatları değişmedi. Samsun Fırıncılar Odası’nın tarifesine göre 50 gram simit 50 kuruş olmasına rağmen, simitçiler arasındaki rekabet nedeniyle bazı yerlerde 4 simit 1 liradan müşteriye sunuyor. Bazı yerde de 3 simit 1 liradan satılırken, çoğu simitçiler ise tarifeyi uyguluyor.

Samsun’da simit üretimi yapan Yılmaz Erdoğan, piyasanın yarısına simit sattıklarını, susama yüzde 100’ün üzerinde zam gelmesine rağmen zam yapmadıklarını, zarar etmediklerini söyledi. 13 yıldır simitçilik yaptığını, simide İstanbul'daki simitten daha fazla susam kullandıklarını ve pekmeze batırdıklarını belirten Yılmaz Erdoğan, “Samsun halkı İstanbul halkı gibi durumu iyi olan insanlar değil. Samsun’da simit fiyatı insanların yiyebileceği şekilde satılıyor” dedi.

Samsun’da 1 liraya 4 simit aldığını ifade eden Samsunlu vatandaş Hüseyin Çelik ise İstanbul’da fiyatın yüksek olmasına tepki gösterdi.

YOZGAT'TA SİMİDİN FİYATI 60 KURUŞA YÜKSELDİ

Son günlerde susama gelen zamlardan dolayı ülke genelinde simit fiyatların çeşitli oranlarda zam yansıtılırken, Yozgat’ta 50 kuruşa satılan simit 60 kuruşa, 60 kuruşa satılan simitler ise 75 kuruşa yükseltildi. Simit üretimi yapan fırın işletmecileri Türkiye’de en ucuz simidin Yozat’ta satıldığını söyledi.

Yozgat’ta simit yapan fırın işletmecilerinden Yusuf Türkmen, susama gelen zamlardan doyalı Yozgat’ta da simide zam yaptıkların ancak buna rağmen Yozgat’ta simit fiyatlarının diğer illere göre daha düşük olduğunu belirterek, “Simitlere zam gelmesinin sebebi susam aşırı bir artış oldu. Susama yüzde 100 yakın bir zam yapıldı bizde mecburen kurtarmak için fiyatları 50 kuruştan 60 kuruşa yükselttik. Türkiye’nin en ucuz simidini Yozgat’ta satıyoruz. Biz şuanda maliyetine satış yapıyoruz, zarar etmemek için çalışıyoruz. Susamın kilosu 10 -12 lira olmuş onun için simitçiler mecburen zam yaptı. Susamın ucuzlaması lazım. Susam dışarıdan geliyor diyorlar, bunu ülkemizde üreterek fiyatları düşürebiliriz. Devletin bu konuda bir çalışma yapması gerekir” dedi.

Hilmi Toprakseven ise 30 yıldır simit ürettiğini ilk defa susama bu kadar zam geldiğini belirterek, “Biz simidi zamdan önce 60 kuruştan satıyorduk, şimdi 75 kuruşa satıyoruz. Susamın kilosu 3 liraydı, şimdi 11 lira oldu, neredeyse fiyatlar üçe katladı biz ise sadece yüzde 20 gibi oranda zam yaptık. Susamın biran önce ucuzlaması gerekir, şuanda satışlarımız çok düştü. Zarar ediyoruz, bu şekilde devam ederse fırını kapatacağız” diye konuştu.

Simit satan Hakan Çelik’de zamdan önce günlük ortalama 200 simit sattığını ifade ederek, “Zamdan sonra günlük 55-60 tane zor satıyorum. Zarar ediyoruz. Akşama kadar simit satmak için çalışıyoruz fakat satamıyoruz. Hem biz zarar ediyoruz hem de fırınlar” diye konuştu.

Şükrü Savaş isimli vatandaş da simidin Yozgat’ta diğer illere göre daha ucuz olduğuna değinerek, “Simit Yozgat’ta ucuz ama, simidi en çok öğrenciler tüketiyor, zam yapılması öğrenciler açısından iyi olmadı” şeklinde konuştu.

IĞDIR’DA SİMİT 50 KURUŞ

Son günlerde susam fiyatlarının artması ile birlikte zam konusu olan simit, Iğdır’da 50 kuruşa satılıyor.

Son günlerde simit ve susam fiyatları Türkiye gündemini meşgul ederken, Iğdır'da simidin 50 kuruştan satılması dar gelirli vatandaşın yüzünü güldürüyor. Simidi 50 kuruştan sattıklarını anlatan unlu mamul üretimi yapan esnaflardan Muharrem Satı, Iğdır’da belli bir piyasa olduğunu, Türkiye’nin her yerinin tam tersine burada simit ve bohçanın fiyatının 50 kuruş olduğunu söyledi. Buradaki fırınların Türkiye genelinden ucuz ürün sattığını ifade eden Satı, “Burası Türkiye'nin en uç köşesi. Burada ürünlerin pahalıya mal olmasına karşın yineden ucuz satıyoruz. Burada zam yapmaya kalksak müşteriden tepki alırız. Bunun için bizde müşterilerimizi kaçırmamak için bu fiyatlara satıyoruz” dedi.

Her gün simit satın aldığını anlatan Nurettin Akgün, “Biz seyyar satıcıyız, kazancımız belli. Bunun için özellikle kış aylarında simit çok tüketiyoruz. Bakın 50 kuruş simit, 50 kuruş çay açlığımı bastırdım, 1 liraya doydum. Bunun için simidin zamlanmasını istemiyoruz. Simit hem güzel bir besin hem de cebimizin dostu, herkese simit tüketmesini tasfiye ediyorum” şeklinde konuştu.

-KAYSERİ'DE SİMİDİN FİYATI 75 KURUŞ OLDU

Simit fiyatlarına gelen zammın ardından Kayseri'de 50 kuruştan satılan simidin fiyatı 75 kuruş oldu.

Kayseri’de 50 kuruştan satılan simit, son gelen zamlarla beraber 75 kuruştan satışa sunulunca, vatandaşlar isyan etti. Simide yapılan zammı olumsuz karşılayan vatandaşlar, zam oranının çok olmasından dert yandı. Simide duyulan ilginin azalacağını dile getiren vatandaşlar, “Cebimizden çıkan para arttığına göre, simide duyulan ilgide azalacaktır” dedi.

Kayseri’de bir firmada simit satışı yapan Ferdi Yıldırım, susama gelen zamdan dolayı simit fiyatlarında artış olduğunu söyledi. Yıldırım, “Önceden 50 kuruşa sattığımız simidi, şimdi 75 kuruşa satıyoruz. Vatandaşlar zam geldiği için fiyatları yüksek görüyor. Bizim satışlarımızda azda olsa azalma oldu” dedi.

-EDİRNE’DE SİMİDE ZAM YOK

-EDİRNE ESNAF VE SANATKARLAR ODALAR BİRLİĞİ BAŞKANI İNAĞ: "KİLO BAZINDA YAŞANAN ARTIŞIN, SİMİDİN TANESİNE YANSIMASI DOĞRU DEĞİL"

EDİRNE (İHA) - Susamın kilo fiyatında son 2 ayda yüksek oranda zam olmasına karşın karşın Edirne’de simide zam gelmedi. İstanbul başta olmak üzere bazı şehirlerde simide zam yapılmasına karşın Edirne’de simitler simit eski fiyatı olan 75 kuruştan satılıyor. Yakın bir zamanda susamda yüksek artış olmadığı takdirde Edirne'de simide zam yapılmayacağı ifade edilirken, üreticiler de vatandaşlar da fiyatlardan memnun olduğunu söyledi.

İNAĞ, “KİLO BAZINDA YAŞANAN ARTIŞIN TANE SİMİDE, BU FİYATTA YANSIMASI DOĞRU DEĞİL”

Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Emin İnağ konu ile ilgili yaptığı açıklamada susamda kilo bazında yaşanan artışın simidin tane fiyatına yansımasının doğru olmadığını söyledi. Bir yıl önce 80 gram simidi 75 kuruş olarak belirlediklerini dile getiren İnağ, simit satışının 75 kuruş üzerinden devam ettiğini belirtti. İnağ, “Haberlerden takip ettiğimize göre Türkiye’de tüketilen susamın yüzde 5’ini kendi çiftçimiz tarafından üretildiği söyleniyor. Susamın dışarıdan ithal edildiği yönünde haberler var. Endonezya, Hindistan gibi ülkelerde üretildiği, tabi oralarda da bu yıl coğrafi şartların olumsuz olduğu yönünde üretimin düştüğü bildirildi. Ama henüz bizim simitçilerimizde öyle bir talep olmadığı gibi de 6 TL artış ile 10 TL arasında susamın arttığı söyleniyor. Bir kiloda gelen artışın bir simide yansıması, bana göre doğru değil, bizde olsa olsa 85 KR bilemedin 1 TL’ye çıksın. Ama bu da öyle kolay çıksın demekle olmuyor, odası tarafından böyle bir talep geldiğinde inceleniyor, girdi fiyatlarındaki fark, daha önceki dönemlerdeki fiyatlara ve girdilere bakılarak uygulanabiliyor” diye konuştu.

FIRINCI KARAMAN: “SUSMA 2 AYDA 2,5 TL ZAM OLDU”

Fırıncı ustası Ferhat Karaman, simidin İstanbul’da 1, 40 TL olduğunu Edirne’de ise 75 kuruş olduğunu belirterek, “Edirne’de zam olmadı, olmaz da. İleri ki dönemlerde olabilir, ama şu an için olmadı. Susamın kilo fiyatı 6,5 TL’den 9 TL’ye yükseldi.2 ayda 2,5 TL zam oldu” dedi.

“SİMİT ALMAYA GELEN 10 KİŞİDEN 8’İ FİYAT SORUYOR”

Simit satışı yapan Göksel Görücü Edirne’de simit almaya gelen 10 kişiden 8 kişinin simide zam gelip gelmediğini sorduğunu belirtti. Edirne’de şu an simide zam yapılmadı 80 gram olan simidi 75 kuruştan satıyoruz. İstanbul’da 90 gram simit 1,40 Tl'ye satılıyor. İleride ne olur zam gelir mi gelmez mi bu da tartışılır” şeklinde yorumladı.

“ZAM GELMEMESİ SEVİNDİRİCİ”

Simit almaya gelen Burç Deniz, Edirne’de simide zam gelmediği için çok sevinçli olduğunu ifade ederek, "Zam gelmediği için sevinçliyiz. Simit yiyebiliyoruz. Öğrenci arkadaşlar için de çok iyi oldu zam gelmemesi, İstanbul’da ve diğer zam gelen şehirlerdeki insanlar için üzülüyorum” diye konuştu.

HABER: RECAİ DENİZ-OSMAN YILMAZ-ÖMER ERTUĞRUL-BÜLENT MAVZER-ALİ GÖÇ-TAMER YAVUZ

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Yurt Genelinde 'Simit'te Zam Yok - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement