Zeytinyağında İthalat Tartışmasına Son - Son Dakika
Ekonomi

Zeytinyağında İthalat Tartışmasına Son

Zeytinyağında İthalat Tartışmasına Son

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birlikleri Başkanı Renklidağ: "Dahilde İşleme Kapsamında ithalat konusu şu andan itibaren yönetim kurulumuzun gündeminde değildir" "Bu konu, ihtiyaç olduğunda sektörün tüm bileşenlerinin bir araya gelerek vereceği bir karardır"

21.04.2014 15:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zeytinyağı sektörünün en önemli tartışma konularından olan Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında ithalat talebi, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birlikleri'nin yeni yönetim kurulu tarafından gündemden kaldırıldı.

Birliğin önceki hafta yapılan genel kurul toplantısında seçilen Gürkan Renklidağ başkanlığındaki yönetim kurulu, birlik binasında basın toplantısı düzenledi.

Gelecek 4 yıla ilişkin projelerini anlatan Renklidağ, sektörün son 11 yılda sürekli tartışma ortamı içinde olduğunu, kendi yönetimlerinin bir barış çağrısıyla iş başına geldiğini ifade etti.

Bundan sonra amaçlarının üreticileri, üretici birliklerini, sanayici, ihracatçı ve bürokratları aynı masa etrafında toplayarak çözüm aramak olduğunu ifade eden Renklidağ, sektördeki tartışmaların odak noktası olan DİR kapsamında ithalat konusunun ise gündemden kalktığını ifade etti.

Renklidağ, "DİR şu andan itibaren yönetim kurulumuzun gündeminde değildir. İhtiyaç olduğunda sektörün tüm bileşenlerinin bir araya gelerek vereceği bir karardır" dedi.

Yönetim kurulunun ilk ziyaretini TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği'ne yapacağını daha sonra Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi ve Marmarabirlik ile görüşeceklerini anlatan Renklidağ, İzmir Ticaret Borsası ve Ege İhracatçı Birlikleri iş birliğinde yürütülen rekolte tahmin çalışmasının da devam edeceğini açıkladı.

Sektöre yeni bir ivme kazandıracak ülke çalışma grupları kurulması için karar aldıklarını anlatan EZZİB Başkanı Renklidağ, İran, Irak, Güney Amerika - ABD - Kanada, Rusya - Türk Cumhuriyetleri, Romanya - Bulgaristan, Çin - Japonya, Avrupa Birliği, Afrika Ülkeleri, Hindistan - Pakistan pazarlarına yönetik çalışma grupları oluşturma kararı aldıklarını sözlerine ekledi.

Zeytinyağında üretimin yetersiz olduğunu, dünya pazarlarında tutunmakta zorluk çektiklerini iddia eden bazı ihracatçı firmalar, diğer bitkisel yağlarda olduğu gibi ihraç etmek kaydıyla yapılan ithalatta gümrük vergisinin kaldırılmasını talep ediyordu. İhracatçıların bir bölümü ile üretici birlikleri ve sanayiciler ise ithalatın iç piyasa dengelerini bozacağını, fiyatlar üzerinde baskı oluşturacağını iddia ederek karşı çıkıyordu.  EZZİB'de önceki dönem yönetim kurulunun dile getirdiği DİR talebi, yeni yönetimin açıklamasıyla gündemden kaldırılmış oldu. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Zeytinyağında İthalat Tartışmasına Son - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement