"Ak Parti Kapatılabilir" - Son Dakika
Politika

"Ak Parti Kapatılabilir"

"Ak Parti Kapatılabilir"

Kanadoğlu Ak Parti'nin İran'dan Yardım Aldığının İspatlanması Halinde Kapatılabileceğini İddia Etti.

18.09.2010 00:48  Güncelleme: 09:45

Balıkesir'in Ayvalık İlçesi'nde Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Ayvalık Şubesi ile Cumhuriyet gazetesi okuyucuları tarafından İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde 'Referandum Sonuçları' ile ilgili bir söyleşi düzenlendi. Söyleşiye konuşmacı olarak katılan Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, ülke gündemine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Yapılan söyleşiye, Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen rahatsızlığından dolayı katılamazken, söyleşide CHP Ayvalık İlçe Başkanı Hüsnü Erol ve Ayvalık'a bağlı Küçükköy Beldesinin CHP'li Belediye Başkanı Mesut Ergin de hazır bulundu. Yaklaşık bin kişinin izlediği söyleşide Kanadoğlu, Temmuz ayındaki genel seçimlerin referandumdan daha önemli olduğunu vurgulayarak, Kemalist düşünceyi taşıyanların umutsuzluğa kapılmadan, genel seçimler için mücadele etmeleri gerektiğinin altını çizdi. Kanadoğlu, kendi memleketi olarak nitelediği Ayvalık'ın, geçtiğimiz Pazar günü yapılan referanduma yüzde 74.10 oranında 'Hayır' demesinden onur duyduğunu belirterek, devletin görevinin halk oylaması ve seçimlerde tarafsız kalması olduğunu dile getirdi. Kanadoğlu, "Devletin bütün gücü ve olanakları, bir siyasi partinin verdiği siyasi karara, halk olurunu vermek için kullanılıyorsa, işte asıl sakatlık orada başlar. Dünyanın demokratik olan her ülkesinde, halk oylamaları defalarca yapılmıştır. Ama bu demokratik ülkelerin hiç birinde devletin gücü ve olanakları kullanılmamıştır" dedi.

Devletin olanaklarının kullanılmasına karşın referandumdan çıkan sonucun gayri meşru olamayacağını söyleyen Kanadoğlu, "Bu yapılan halk oylamasına gayri meşru demek çok hatalı olur. Bu tavır zaten bölünme eşiğinde olan yurttaşlarımızı daha da tahrik ve teşvik etmekten başka bir sonuç doğurmaz. Ancak bunun ne şekilde sakat bir sonuç ortaya çıkardığını söylemek ve bunun bir açıklamasını yapmak da hiç kuşku yok ki bizim hakkımızdır" şeklinde konuştu. Kanadoğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde olmayacak bir biçimde, 'hayır' diyenler darbeci diye adlandırılırsa, 'Orada bitaraf olan bertaraf olur' denilebiliyorsa ve yine bakanlar kanalıyla 'Ben bu hayır oyunu dünya kamuoyuna nasıl anlatacağım' diye şikayet edilebiliyorsa, tüm bunların yanı sıra Avrupa Birliği ile müzakere etme görevini taşıyan bir Başmüzakereci, eğer tutar da bu ülkede 'hayır' oyu kullanacakların akıllarından kuşku duyarım' şeklinde bir demeci verebiliyorsa, unutulmasın ki, biz her yerde yine aynı şekilde 'hayır' demeye hazırız."

'ANAYASA MAHKEMESİ, REFERANDUM KONUSUNDA ÇOK CİDDİ HATA YAPMIŞTIR'

Halk oylamasında Anayasa Mahkemesi'nin tavrını da eleştiren Kanadoğlu,"Anayasa Mahkemesi, TBMM tarafından hazırlanan taslağı oylarken, anayasa değişikliğine ilişkin hazırlanan taslaktaki maddeleri halk oylamasına ayrı ayrı sokması gerekirken, taslaktaki maddeleri vatandaşın önüne bir bütün olarak getirerek ciddi hata yaptı" dedi.

Türkiye'de, Başkanlık sistemini isteyen sadece belli bir zümre olduğuna işaret eden Kanadoğlu, "Bunu sadece Recep Tayip bey ve onun gibi düşünenler sık sık gündeme getirilmesini sağlıyor. Neden başkanlık sistemi yerine Türkiye Cumhuriyeti'nin mevcut demokratik yasaları ile ülkeyi yönetmek istememeleri de ayrıca beraberinde soru işaretlerini getirmektedir. Recep Tayip Bey geçtiğimiz Pazar günü yapılan referandumda sandıktan istediği sonucu alarak, Anayasa Mahkemesi ve HSYK'da da, yani kısaca yargıda da üstünlük sağlamayı başarmıştır. Şimdi tüm koşullar ondan yanayken neden başkanlık sistemine giden yolu göstermiş olduğunun, bunun altında yatan amacın ne olduğu da açıklanması gerekmektedir" dedi.

"Anayasa değişikliğine ait taslak içerisindeki maddelerin bir kısmını kabul edip, diğer kısmını reddedenler, anayasa paketinin tamamına 'hayır' demek zorunda bırakılmıştır. Anayasa Mahkemesi, bu durumu görmezden gelerek, ciddi bir hata yapmıştır" diyen Kanadoğlu, yapılan referandumda CHP'nin geleceğe dair umut verdiğini belirterek, MHP'nin ise son halk oylamasındaki alınan sonuç itibariyl

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika 'Ak Parti Kapatılabilir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement