Turizm Sektörünün Önde Gelen Temsilcileri Bakan Çelik'le Görüştü - Son Dakika
Politika

Turizm Sektörünün Önde Gelen Temsilcileri Bakan Çelik'le Görüştü

Turizm Sektörünün Önde Gelen Temsilcileri Bakan Çelik\'le Görüştü

Türkiye Seyahat Acentalar Başkanı (TURSAB) Başaran Ulusoy, Taksim Gezi Parkı'nda başlayan ve yurdun çeşitli bölgelerine yayılan olayların ardından herhangi bir rezervasyon iptalinin yaşanmadığını ancak İstanbul'da üç tane bölgesel toplantının...

05.06.2013 18:02

Türkiye Seyahat Acentalar Başkanı (TURSAB) Başaran Ulusoy, Taksim Gezi Parkı'nda başlayan ve yurdun çeşitli bölgelerine yayılan olayların ardından herhangi bir rezervasyon iptalinin yaşanmadığını ancak İstanbul'da üç tane bölgesel toplantının ileri bir tarihe ertelendiğini söyledi.

Taksim Gezi Park'ında başlayan ve yurdun çeşitli bölgelerine yayılan olayların ardından yabancı turistlerin Türkiye'deki rezervasyonlarını iptal ettiğinin gündeme gelmesinden sonra Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, gelişmeleri değerlendirmek üzere turizm sektör temsilcilerinin temsilcilerini kabul etti.

Telif Hakları Genel Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen toplantıya, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır, Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı Şerif Yenen, Türkiye Seyahat Acentaları Başkanı Başaran Ulusoy, Turizm Restoran Yatırımcıları Derneği Başkanı Kaya Demirer, Turizm Yatırımcılar Derneği Başkanı Ali Murat Ersoy, Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, Deniz Turizmi Birliği Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Yusuf Akgül katıldı. Bakan Çelik'le gerçekleştirilen görüşmenin ardından turizm sektörü temsilcileri görüşmenin detaylarını aktardılar.

"GENÇLERİMİZ SAĞDUYULU OLMALI"

Türkiye Seyahat Acentelar Başkanı Ulusoy, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dünyaya açılan penceresinin turizm olduğunu söyledi. Tırnaklarla ve iğneyle kazılarak bugünkü haline gelen turizm sektörünün kazanımlarını kepçeyle vermek istemediklerini dile getiren Ulusoy, "Neler yapabileceğimiz ve ne düşündüklerimizi sayın Bakana anlatmaya çalıştık" dedi.

İstanbul Gezi Parkı'ndaki olayların bir demokratik hakkın kullanıldığını, provokatif eylemlere karıştırılmamasını arzu ettiklerini belirten Ulusoy, eylemcilere sağduyu çağrısı yaptı.

"TURİZM SEKTÖRÜNÜN YARA ALMASINI ARZU ETMİYORUZ"

Türkiye'ye gelen turistleri en iyi şekilde ülkelerine döndürme arzusu içerisinde olduklarını aktaran Ulusoy, "Yurt dışından çok zor kazandığımız ve 2023 yılı hedeflerine yakalamaya erkenden başladığımız turizm sektörünün yara almasını arzu etmiyoruz. Biz sektör olarak doğaya karşı duyarlı bir sektörüz. Çünkü bizim ürünümüz doğadır. Arkadaşlarımızla beraber düşündüklerimizi sayın Bakana anlatmaya çalıştık. Yurt dışına verilecek görüntünün kötü olmasını arzu etmiyoruz. Çünkü biz bu noktalara zor geldik. İstihdam yaratan bir sektörünüz ve bunu emin adımlarla devam ettirmek istiyoruz" diye konuştu.

"İPTALLERİ TEYİT ETMEYE ÇALIŞIYORUZ"

Türkiye'ye rakip olan ülkelerin ellerini ovuşturmasını arzu etmediklerini vurgulayan Ulusoy, İstanbul Gezi Parkı'nda başlayan olaylarda vatandaşların hassasiyet göstereceğini düşündüğünü dile getirdi. Türkiye'nin 76 milyon vatandaşıyla birlikte bu sıkıntılı günleri aşacağına inandığını belirten Ulusoy, "Ama bunun bir ölçüsü vardır. İstanbul'da artık rahat bir nefes almamız lazım. Kongre Vadisi'nin işlemesi lazım. Şuanda iptalleri teyit etmeye çalışıyoruz ve elimizden geldiği kadarda bu ülke için devam etmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

"KIYI BÖLGELERİNDEKİ REZERVASYONLARDA İPTAL YOK"

Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Ulusoy, iptallerin ne oranda olduğunun sorulması üzerine ise, "Şuanda kıyı bölgelerimizde pek iptal yok. Biz moral depolayan, bir hayal ürünü satan sektörüz. Biz Türkiye'nin güvenilir olduğunu, emniyetli olduğunu, huzurlu olduğunu anlatmaya çalışan bir sektörüz. Bir seneyi kaybettiğimiz zaman beş senede ancak geri alırız. Biz son on yılı nasıl geldiğimizi gayet iyi biliyoruz. Yalnız yurt dışından gelenler değil, yurt içinden de seyahat eden insan sayısı 12 milyona ulaştı. Mayıs ayında bütün dünyanın gıpta edeceği bir rakamlara gelerek yüzde 22 artış sağladı İstanbul. 14 Mayıs günü 114 bin 500 kişi müzelere girmiştir. Bir günde sağlanan rakam son 50 yılın rekorudur. Burada ben gençlerimizin halay çekmesini, gençlerimizin fikirlerini söylemesini, yaşam tarzlarına müdahale edilmemesini saygıyla karşılıyoruz ve saygı duyuyoruz. Ama mesleğimiz icabıyla bazı yurt dışına verilecek imajın ve görüntünün Türkiye'ye yakışır ve duyarlı olması gerekir. Biz emanetçiyiz bu ülke gençlerin. Gençler buna dikkat etsin" dedi.

"İSTANBUL'DA ÜÇ TANE BÖLGESEL TOPLANTI İLERİ BİR TARİHE ALINDI"

İstanbul'da şuan itibariyle üç tane bölgesel toplantının iptal edildiğini sözlerine ekleyen Ulusoy, iptal edilen toplantıların Temmuz ayına kaydırıldığını ve buna anlayış gösterildiğini vurguladı. İstanbul'da 127 bin yatağın bulunduğunu ve sıkıntı olan yerlerdeki turistlerin diğer bölgelere taşındığının altını çizen Ulusoy, "Kongre Vadisi'nde bir sıkıntı var. İnanıyoruz ki güvenlik tedbirleri arzu edilen şekilde olacağı, bariyerlerin kaldırılacağı ve polisle vatandaşın kol kola olacağını bir düzeni inşallah yakında göreceğiz" diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın açıklamalarını da değerlendiren Ulusoy, Arınç'ın ve bakanların açıklamaların vatandaşı rahatlattığına dikkat çekti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bu yönde bir açıklama yaparak vatandaşı rahatlatacağına inandıklarını belirten Ulusoy, sürecin yavaş yavaş normale döneceğine inandığını dile getirdi.

Gazetecilerin kaç turistin başka otellere nakledildiğini sorması üzerine ise Ulusoy, "Rakamlar vererek dışarıdakilerin ekmeğine yağ sürmem" diyerek cevap verdi. Nakledilen turistlerin çok az miktarda olduğunu belirten Ulusoy, İstanbul'da bu konuda bir sıkıntı olmadığını ve sıkıntıların zamanla aşılacağını söyledi.

"İSTANBUL DÜNYADA EN ÇOK ZİYARET EDİLEN DÖRDÜNCÜ ŞEHİR"

Taksim meydanında kalan turistlerin otellerine rahat girip çıkmaları için çalışmalara devam ettiklerini ifade eden Ulusoy, turistlerin otellerine rahat girip çıkmaları için polislerin bariyerleri daha rahat şekilde geçilecek duruma getirmelerini istedi. İstanbul'un dünyada en çok ziyaret edilen dördüncü şehir olduğuna dikkat çeken Ulusoy, hedeflerinin 25 milyon olduğunu belirtti.

"DENİZ TURİZMİNDE HİÇ BİR REZERVASYON İPTALİ YOK"

Turizm Yatırımcılar Derneği Başkanı Ali Murat Ersoy ise, şuanda ileriye dönük rezervasyonlarda oluşan durumlardan dolayı çok azda olsa bir azalmanın olduğunu kaydetti. Hiçbir rezervasyonun iptal edilmediğine dikkat çeken Ersoy, özellikle deniz turizmiyle ilgili rezervasyon iptali yok. Yabancı basının yaptığı yanlı yayınların etkili olduğunu dile getiren Ersoy, yabancı basının hala ilk gün meydana gelen olardaki hadiseleri verdiğini kaydetti. Uçuşlarda da herhangi bir iptallerin söz konusu olmadığını aktaran Ersoy, şuanda kapasitede bir düşüşün olmadığını söyledi. İstanbul'un her zaman turist müşterisinin olduğunu belirten Ersoy, bu yıl içinde İstanbul'a gelmekte karar değiştiren turistler bir sonraki sene geleceğini kaydetti. Olaylara çok kötümser bakılmaması gerektiğini sözlerine ekleyen Ersoy, sürecin yavaş yavaş normale döneceğini vurguladı. Olayların kendiliğinden düzeleceğinin altını çizen Ersoy, yabancı basında Türkiye'de bir Arap Baharı havası verilmeye çalışıldığını belirtti. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Turizm Sektörünün Önde Gelen Temsilcileri Bakan Çelik'le Görüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement