Depremde ailesini ve bacağını kaybeden çocuk protezle tekrar yürümeye başladı - Son Dakika
Sağlık

Depremde ailesini ve bacağını kaybeden çocuk protezle tekrar yürümeye başladı

Depremde ailesini ve bacağını kaybeden çocuk protezle tekrar yürümeye başladı

Kahramanmaraş depremlerinde ailesini ve bacağını kaybeden 12 yaşındaki Abdulkadir Gökkaya, takılan protezle tekrar yürümeye başladı. Enkaz altında 3 gün kalan Gökkaya, yaşama tutunmak için dudağını ısırıp kendi kanını içmişti.

29.11.2023 12:03  Güncelleme: 12:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Asrın felaketi 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde ailesini, kardeşlerini ve bacağını kaybeden 12 yaşındaki Abdulkadir Gökkaya, takılan protezle tekrar yürümeye başladı. Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde 3 gün enkaz altında kalan Gökkaya, yaşama tutunmak için ise dudağını ısırıp kendi kanını içmiş ve duvardaki kartonpiyerleri dişiyle ısırarak yemişti.

Kahramanmaraş merkezli asrın felaketinin etkilediği hayatlardan biri de 12 yaşındaki Abdulkadir Gökkaya oldu. Abdulkadir Gökkaya, depremde ailesini, 3 kardeşini, birçok yakınını kaybettiği gibi aynı zamanda 3 gün kaldığı enkaz altında bir de bacağını kaybetti. Enkazın altından sağ kurtarılan Gökkaya'nın kangren olan bacağı hastanede ampute edildi. Uzun süre hastanede tedavinin ardından harekete geçen İrade Adımları Derneği, Gökkaya için uygun protez bacak yaptı. Abdulkadir Gökkaya, takılan protezle 7 ay sonra tekrar yürüyerek eğitim hayatına başladı.

"Enkaz altında kalarak da sağ dizin altından uzvunu kaybetti"

İrade Adımları Derneği Gaziantep Şubesi'nde görevli Ortez ve Protez Teknikeri Ezgi Sonar, "6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremde, Gaziantep'te bulunan ben ve diğer çalışma arkadaşlarım bizzat etkilendik. Deprem bölgelerine giderek uzuvlarını kaybeden insanların yaralarına bir nebze de olsa merhem olmak istedik. Zorlu da olsa onlara ulaştık. Onlardan biri de 12 yaşlarında olan ve Nurdağı'nda yaşayan Abdulkadir Gökkaya. Abdulkadir bu depremde ebeveynlerini ve enkaz altında kalarak da sağ dizin altından uzvunu kaybetti. Amcasının oğlunun kucağında merkeze utangaç ve umutsuz gelişinden ne kadar etkilensek de merkezden daha umutlu ve güler yüzle göndermenin gururunu bütün ekip arkadaşlarıyla yaşadık" dedi.

"Başlarda yürüyeceğine dair inancı yoktu, fakat okula gitmek istiyordu"

Abdulkadir'in tekrar yürüyebileceğinde umudunun olmadığını hatırlatan Sonar, "Başlarda yürüyeceğine dair inancı yoktu, fakat okula gitmek istiyordu. Sağ diz altından ampute ve sol ayakta da düşük ayak vardı. Ayrıca uzuv kaybından sonra psikolojik sebepli fantom hissi ve ekstroseptif algı, dokunma basınç karıncalanma kaşıntı gibi hisleri mevcuttu. Bu psikolojik ve fizyolojik etkenleri fizik tedavi ve psikolojik yardımla atlatıp protez işlemlerine başladık. Öncelikle Abdulkadir için en uygun olan pasif vakum sistem protezini seçtik. Abdulkadir'in gözlerindeki o ilk ışığı görmüş olduk. Bir haftanın sonunda merkezimize protezine adaptasyon sağlamış ve daha mutlu şekilde geldi. Protezinin daha sağlam hafif ve konforlu olması için karbon malzemeler kullandık. Son olarak da sekteye uğramamış bacağından ölçüler alıp protezi için kozmetik uygulaması yapıp bacak görünümü verdik. Son denemelerini yapıp onu daha umutlu ve daha güçlü adımlarla gönderdik" diye konuştu.

"Enkazın altında 3 gün kaldım"

Nurdağı'ndaki evlerinde depremde enkaz altında 3 gün kalan 12 yaşındaki Abdulkadir Gökkaya, "6 Şubat depreminde ayağımı kaybettim. Nurdağılıyım, enkazın altında 3 gün kaldım. Ailemi kaybettim, amcam ile yaşıyorum. İrade Adımları Derneği'nden ilk protezimi kullandım. Bu protezle okula gidiyorum geliyorum. Galeri var, galeriye gidiyorum ara sıra. Yeni açılan bir hastane vardı. Enkaz altında ayağım kangren olmuştu. Gaziantep Doktor Ersin Arslan Hastanesi'nde aldılar ayağımı. O yüzden üstten ampute ettiler" diyerek, hastanede yaşadıklarını anlattı.

Depremde tüm ailemi kaybetti

Protez bacağa kavuşmanın sevincini yaşayan Abdulkadir Gökkaya, "Çok güzel bir his. Yani yedi ay yürüyemiyorsun, adım atıyorsun. Ben depremde tüm ailemi kaybettim. Dört kardeştik ve ben tek kaldım. Enkazın altında 3 gün kaldım. Üç gün kötü geçti. Enkazın altında çok susamıştım. Dişimle ısıra ısıra dudağımı patlatmıştım, oradan kanımı içmiştim. Duvarın köşelerine yapılan kartonpiyeri yemiştim" diyerek enkaz altında yaşadıklarını anlattı. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Sağlık Depremde ailesini ve bacağını kaybeden çocuk protezle tekrar yürümeye başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement