Akbaşlı Fındık İçin Umutlu Konuştu - Son Dakika
Yerel

Akbaşlı Fındık İçin Umutlu Konuştu

Akbaşlı Fındık İçin Umutlu Konuştu

Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, Keşap ilçesinde Fındık Rekolte Komisyonu'nun çalışmalarına katılarak incelemelerde bulundu.

28.01.2012 13:46

Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, Keşap ilçesinde Fındık Rekolte Komisyonu'nun çalışmalarına katılarak incelemelerde bulundu.

Akbaşlı, Mart ayına kadar hava şartlarının iyi gitmesi halinde son 3 yılın üzerinde bir fındık üretiminin gerçekleşebileceğini ve iyi bir mahsülün ortaya çıkacağını söyledi. Son 3 yıldır özellikle Karadeniz Bölgesi'nde fındık rekoltesinin düşük gittiğini kaydeden Akbaşlı "Giresun ili 2008 yılında 150 bin ton fındık üretmiş bir il olarak 2009, 2010, 2011'de 150 bin tonluk verimin yüzde 50'sinden daha altında bir verimlerle karşı karşıya kaldık. Buradaki mesele çiftçinin bahçeye bakmaması, gerekli zirai mücadeleyi yapmaması veya diğer besin elementleri vermemesi gibi konulardan hiç bir zaman kaynaklanmadı. Son 3 yıldır iklimsel değişikler, havaların ani ısınması ve soğumalarından dolayı sıkıntılar yaşadık. Bugün itibariyle Giresun'da hakikaten son 3 yılın üzerinde bir ürün gözükmekte ama bunun önümüzdeki günlerde dalda kalması, harmana gelmesi, çuvala girmesi mümkün mü? Bu konuda bir şey söylemek için çok erken. Rekolte Komisyonu'nun kesin rakamları önümüzdeki hafta ortasında belli olur. Çünkü henüz merkez ilçe, Dereli, Bulancak ve Piraziz ilçesinde rekolte tahmini yapılmadı. Bunların da pazartesi, salı günü bittiğinde çarşamba günü veya perşembe günü Giresun ilinin 2012 yılı karanfil sayımına göre tahmini rekoltesi ortaya çıkacaktır" dedi.

Bazı dallarda erken açım olduğu ile ilgili olarak ise Akbaşlı "Geçtiğimiz yıllarda da bunu yaşadık. Mart ayı özellikle Karadeniz için çok sıkıntılı bir ay. Mart ayında da yine açacak, belki bu sene Mart ayından 3 gün, 5 gün erken açabilir ama mesele Mart ayında erken açmaktan ziyade mart ayından önce açmış bu fındığın başına bir şey gelmemesi meselesi. İnşallah mart ayında havalar soğuk gitmez fındığa da mart karı yağmaz" diye konuştu. - GİRESUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Akbaşlı Fındık İçin Umutlu Konuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement