Ceyhan'a Yangın ve Doğal Afet Eğitim Merkezi - Son Dakika
Yerel

Ceyhan'a Yangın ve Doğal Afet Eğitim Merkezi

Ceyhan\'a Yangın ve Doğal Afet Eğitim Merkezi

Adana'nın Ceyhan ilçesinde Çukurova Üniversitesi, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı (BTC) Şirketi, BOTAŞ İnternational Limidet Şirketi (BİL) ve Arama Kurtarma Derneği (AKUT) işbirliğiyle düzenlenen proje kapsamında 'Ceyhan Yangın ve Doğal Afet...

09.05.2012 14:34

Adana'nın Ceyhan ilçesinde Çukurova Üniversitesi, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı (BTC) Şirketi, BOTAŞ İnternational Limidet Şirketi (BİL) ve Arama Kurtarma Derneği (AKUT) işbirliğiyle düzenlenen proje kapsamında 'Ceyhan Yangın ve Doğal Afet Eğitim Merkezi'nin (CEYDEM) temeli atıldı. Projenin 1 milyon 54 bin 100 dolara mal olacağı belirtildi.

Çukurova Üniversitesi Ceyhan Meslek Yüksek Okulu yerleşkesindeki temel atma töreninde konuşan BP Türkiye Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Direktörü Murat Lecomte, CEYDEM'de özel sektör ve yerel yönetimlerde görevli personele, teorik eğitimlerini yanı sıra farklı simülasyon ünitelerinde düzenli olarak uygulamalı eğitim verileceğini söyledi. Lecomte, "Türkiye için uluslar arası standartlarda bir ilk olma niteliği taşıyan CEYGEM'in simülasyon ünitelerinin tasarımı BTC'nin katkılarıyla TEKFEN mühendislik tarafından gerçekleştirildi. Merkezimiz emniyet, sağlık ve çevre sorunlarının çözümüne yardımcı olmakla birlikte yeni istihdam alanları da sunarak bölgenin rekabet gücüne de katkı sağlayacaktır. Başta Petro kimya olmak üzere enerji olan bölgemizde petro kimya tesislerinin artmasıyla birlikte yangın ve benzeri gibi çevresel riskleri de artacaktır. Bu yüzden CEYDEM'DE yetişmiş bilgi ve beceriyle donatılmış itfaiye, acil durum müdahale ekiplerine çok fazla ihtiyaç duyulacaktır. Türkiye'de yetişmiş 40 bin itfaiyeciye ihtiyaç vardır. Bu açıdan merkezimizin önemi kat kat artmaktadır" dedi.

CEYDEM tesislerinin işletmeciliğini yapacak olan Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Başkanı Ali Nasuh Mahruki, başta yangın olmak üzere çeşitli acil durum ve doğal afetlere karşı uluslar arası standartlara uygun nitelikte eğitim verecek olan bir tesise sahip olmanın Türkiye açısından önemli bir kazanım olduğunu belirtti.

Mahruki, "Biz AKUT olarak ilk can kurtarma operasyonunu 1998 yılında Ceyhan'da meydana gelen depremde Hatice öğretmeni kurtararak yapmıştık. Şimdi daha kapsamlı bir tesiste hizmet verip deneyimlerimizi aktaracak olmamız çok daha güzel" dedi.

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu ise konuşmasında bölgesel gelişmelere sağladığı katkılara yeni bir boyut katacak olan CEYDEM'in bölgedeki sanayici ve yerel yönetimlerin ihtiyaçlarına da cevap verecek nitelikte olduğunu vurguladı. Akınoğlu konuşmasını şöyle tamamladı:

"Proje 1 milyon 54 bin 100 dolara mal olacak. Bu maliyetin 592 bin 500 dolarlık kısmını üniversitemizin gelir kaynaklarından sağladık. Geriye kalan 461 bin 600 dolarlık kısmını da BTC karşıladı. Ceyhan Meslek Yüksek Okulu'ndaki tesisimiz,

40 bin metre karelik bir alana kurulacak. Çukurova Üniversite olarak Ceyhan Meslek Yüksek Okul bünyesinde Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Bölümü açacağız. Dolayısıyla CEYDEM, öğrencilerimizin teorik ve uygulamalı bir eğitim göreceği modern bir tesis olacaktır. Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi giderek netleşmektedir. Bölgemizdeki rafineri, petro kimya tesisleri, enerji santralleri, organize sanayi bölgeleri ve tersaneler bu oluşumun içinde yer alacaktır. Dolayısıyla oluşabilecek yangın ve çevresel risklerin önceden belirlenip, riskleri önlemeye yönelik teorik ve uygulamalı eğitimlerin verileceği CEYDEM daha da önem kazanacaktır. ayrıca CEYDEM bölgedeki özel sektör, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarına bütünleşmiş uluslar arası standartlarda bir tesis olacaktır. Merkezimizin oluşumunda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum."

CEYDEM'in temeli program sonunda proje ortaklarının birlikte butona basmasıyla atıldı.

Törene, Ceyhan Belediye Başkan Vekili Erdoğan Taymaz, Yumurtalık Belediye Başkanı Turgut Erişmen, Kurtkulağı Belde Belediye Başkanı Bekir Yılmaz, Kurtpınarı Belde Belediye Başkanı Mehmet Göregen ve Ceyhan Ticaret Odası Başkanı Ali Duru da katıldı. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ceyhan'a Yangın ve Doğal Afet Eğitim Merkezi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement