Danimarka Dışişleri Bakanı Lidegaard, Gaziantep'te - Son Dakika
Yerel

Danimarka Dışişleri Bakanı Lidegaard, Gaziantep'te

Danimarka Dışişleri Bakanı Lidegaard, Gaziantep\'te

Lidegaard: "(Suriye'deki iç savaş) Barış yanlısı olmayan grupları müzakere masasına oturmaya ikna etmemiz gerekiyor" "Madenden kurtarılmayı bekleyen işçiler için en iyi sonuç elde edilmesini ümit ediyoruz"

14.05.2014 19:50

Danimarka Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard, Suriye'deki iç savaşa ilişkin, "Barış yanlısı olmayan grupları müzakere masasına oturmaya ikna etmemiz gerekiyor" dedi.

Lidegaard, Koordinatör Vali Veysel Dalmaz'ı ziyaretinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Kilis'teki Suriyeli sığınmacıları ziyaret ettiğini ve kamplarda gördüğü yüksek standart ve profesyonellikten etkilendiğini belirtti.

Misafirperverlikten dolayı Türk hükümetine teşekkür eden Lidegaard, Suriye'deki durumu endişe verici bulduklarını ifade etti.

Bütün çabaların, Suriye'deki çatışmayı durdurmak üzerine olması gerektiğini vurgulayan Lidegaard, şunları söyledi:

"Danimarka hükümeti olarak durumu sona erdirmek için yapabileceğimiz, odaklandığımız bazı noktalar var. Barış yanlısı olmayan grupları müzakere masasına oturmaya ikna etmemiz gerekiyor. Bu da uluslararası toplumun bütün aktörlerinin bu yönde baskı kurmasını gerektiriyor. Bu yönde çalışmamız gerek."

Danimarka dahil yabancı ülkelerden Suriye'ye savaşmaya gidenlerin önünün kesilmesi gerektiğini aktaran Lidegaard, bu savaşçıların çatışmalara etkisinin "kanlı" olduğunu öne sürdü.

Türkiye ile bu konuda işbirliği oluşturduklarını dile getiren Lidegaard, Suriye geçici hükümetine de destek verdiklerini bildirdi.

Koordinatör Vali Veysel Dalmaz da Suriye'deki iç savaşın en fazla Türkiye'yi etkilediğini söyledi.

Türkiye'nin olaya insani baktığını ifade eden Dalmaz, Suriyeli sığınmacıları kendi vatandaşlarından ayırt etmediklerini belirtti.

"Taş üstünde taş kalmadıktan, insanlar öldükten sonra çözüm bulunmuş ne fayda" diyen Dalmaz, akan kanın durdurulması için uluslararası toplumun bir an önce harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

Suriye'de ne kadar devam edeceği kestirilemeyen süreç yaşandığını dile getiren Dalmaz, "Bizi esas korkutan da bu. Batılı ülkelerin de ileride sıkıntı yaşayabileceği, dünyayı etkileyebilecek bir terörün buradan yayılma süreci yaşanabilir" diye konuştu.

Toplantı, daha sonra basına kapalı devam etti.

Büyükşehir Belediyesi ziyareti

Lidegaard, daha sonra Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'i de ziyaret etti. Üzücü şartlarda kendisini kabul ettiği için Şahin'e teşekkür eden Lidegaard, Danimarka hükümeti adına Soma'daki maden faciasından dolayı taziyelerini iletti.

Lidegaard, "Bu olayda hayatını kaybedenlerin akrabalarına başsağlığı diliyoruz ve henüz madende kurtarılmayı bekleyen işçiler için en iyi sonuç elde edilmesini ümit ediyoruz" diye konuştu.

Fatma Şahin de Soma'daki maden faciasından dolayı milletçe büyük bir acı yaşadıklarını belirterek, "Başbakanımız da Soma'da, olay yerinde. Bir taraftan yaralıları ziyaret ediyor bir taraftan mahsur kalanların kurtarılması için çalışmaları yerinde inceliyor. Acımız çok büyük, millet olarak çok üzgünüz" dedi.

Ziyaret sonunda Şahin, Lidegaard'a yöresel bakır kahve takımı hediye etti. - Gaziantep

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Danimarka Dışişleri Bakanı Lidegaard, Gaziantep'te - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement