Demran: "Tarımsal Zenginliğimizi Dünya Biliyor" - Son Dakika
Yerel

Demran: "Tarımsal Zenginliğimizi Dünya Biliyor"

Demran: "Tarımsal Zenginliğimizi Dünya Biliyor"

Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şubesi, Tarımsal Öğretimin Başlangıcı'nın 168. yıl dönümünü kutladı.

11.01.2014 14:09

Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şubesi, Tarımsal Öğretimin Başlangıcı'nın 168. yıl dönümünü kutladı. Oda Başkanı İbrahim Demran, Türkiye'de tarımsal öğretimin 10 Ocak 1846 yılında İstanbul'da Ayamama Çiftliği'nde kurulan ziraat yüksek okulu ile başladığını söyledi. İnsanların yaşamaya devam ettiği sürece beslenme ihtiyaçlarının da süreceğini dile getiren Demran, "Sağlıklı, uzun bir yaşam sürmek ve neslin devamı için güvenilir, ucuz ve kaliteli gıdaya olan gereksinim bugünkünden daha fazla olacak. Dünya nüfusu artarken mevcut tarım alanlarının daha fazla arttırılması artık olanaksız. Tarım alanlarının konut, yol ve fabrika gibi unsurlarla işgalinin önüne geçilmeli. Toprağı, su kaynaklarını ve havayı kirleten veya kirletme riski bulunan etkenlere mutlaka dikkat edilmelidir" diye konuştu.

Türkiye'nin tarımsal zeinliklerine de işaret eden Başkan Demran, "Gediz Nehri'nin kirlilik durumu ortadayken; Gördes ve Çaldağ nikel madenlerinin faaliyetlerinin kirletici adayları, ciddi tehditler olarak karşımıza çıkıyor. Manisamız dünyada pek az yere nasip olmuş olan iklim ve toprak zenginliğine sahip bunu tüm dünya biliyor. Yılın 12 ayı ilimizde tarımsal üretim gerçekleştiriliyor. İlimiz başta üzüm ve zeytin olmak üzere birçok ürünüyle adını dünyaya duyurmuştur. Bu zenginliklerin değeri iyi bilinmelidir" dedi.

GİRDİ FİYATLARI

Ülkesel ürün pazarlama zincirindeki dengesizliklerin, üretici ürün fiyatlarıyla tüketici fiyatları arasında uçurumlar oluşturduğunu dile getirerek şunları söyledi: "Üreticiler yüksek girdi fiyatlarıyla üretim yapmaya alışırken sattıkları ürün değerini bulamıyor. Özellikle taze meyve ve sebze üretiminde her yıl birçok üreticimiz dolandırılıyor ve ürünlerinin parasını alamıyor. İlimizin ürün deseni son 10 yılda ciddi değişimler yaşamıştır. Ülkemizde politikalar nedeniyle köylerden göç hızla arttı. Tarımsal üretim hızla şirketleşmeye kanalize oldu. Bu durum, ülkemizin sosyal yapısına yapacağı olumsuzluklar nedeniyle kaygılarımızı artırıyor. Ülke tarımının geleceği, üreticilerin topraklarından koparılmadan, kooperatif ve üretici birlikleri kanalıyla arazilerin toplulaştırılması ve alet makine parklarının kurulması ile mümkündür. Milletin efendisi olan köylülerimizin hak ettiği refah, ziraat mühendislerinin kontrolünde yapılan tarımsal üretimle olacak" ifadelerini kullandı. - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Demran: 'Tarımsal Zenginliğimizi Dünya Biliyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement