Konak ve Bayraklı'da Engelliler Günü Kutlandı - Son Dakika
Yerel

Konak ve Bayraklı'da Engelliler Günü Kutlandı

Konak ve Bayraklı\'da Engelliler Günü Kutlandı

İzmir’in Bayraklı ve Konak ilçelerinde, Dünya Engelliler Günü kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlendi.

04.12.2015 12:02

İzmir'in Bayraklı ve Konak ilçelerinde, Dünya Engelliler Günü kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlendi. Bayraklı ilçesinde engellilerden oluşan koro Türk halk müziği parçaları seslendirirken, Konak'ta ise düzenlenen panelde engelli yakınları yaşadıkları zorlukları anlattı.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü için İzmir'in hemen hemen tüm ilçelerinde etkinlikler düzenlendi. Bayraklı ilçesinde, engelliler merkezi tarafından gerçekleştirilen etkinlikte, engelli vatandaşlardan oluşan koro, Türk halk müziği şarkılarını başarılı bir şekilde seslendirdi. Etkinlikler kapsamında engelliler tiyatro topluğu da, hazırladığı oyunu sahneledi. Bayraklı Havuz Düğün Salonu'nda düzenlenen etkinliğe, engelli vatandaşlar ve aileleri katıldı.

Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, ilçelerinde engelli sayısının oldukça fazla olduğuna dikkat çekti. Başkan Karabağ, "Evdeki anne yalnız, çocukları engelli, ev kira, gelir yok. Bayraklı'nın bu inanılmaz tablosunda biz yoksullukla da mücadele etmeye çalışıyoruz. Engelli sayısı çok olan Bayraklı'da yine engellilere yardım etme kavgamız sürüyor. Önümüzdeki yıl Osmangazi hizmet binamızı engellilere tahsis edeceğim. Yeni binamıza taşındığımızda orası engelli merkezi olacak. Kafeteryası dahil. Eğer yapabilirsek bir bölümünde yatılı engelli merkezi olarak düşünüyoruz. Şirketlerde engelli kadrosu almaya çalışıyoruz. İŞ-KUR şubesiyle de iş bulmaya çalışıyoruz. Osmangazi'deki İŞKUR şubesine gelin, müracaat edin. Belli bir sayının üstünde eleman çalıştıran yerlerde mutlaka engelli çalıştırmak zorundalar. Dolayısıyla bizim engelli merkezine bu konuda talep çok. Engelli kardeşlerimiz dershanemizden ücretsiz faydalanıyorlar. Stantlarımızda ücretsiz yer veriyoruz. Engel oranı yüzde 50-60'ün üzerinde olanlara düğün salonlarını ücretsiz yararlanıyor. Evlenmek isteyenleri evlendiririz merak etmeyin" dedi.

ENGELLİ YAKINLARI ZORLUKLARI ANLATTI

Konak Belediyesi de, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde engellilik konusuna dikkat çekebilmek ve bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde düzenlenen 'Engelli-Aile Olmak' başlıklı panelde engelli yakınları yaşadıkları zorlukları dile getirme fırsatı buldu. Konak Belediyesi Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Merkezi'nde düzenlenen panelin moderatörlüğünü kendisi de fiziksel engelli olan Balçova Belediyesi Engelli Hakları Masası Sorumlusu Rıza Mutkilioğlu üstlenirken, her biri engelli yakını olan konuşmacıların anlattıkları salonda duygu dolu anların yaşanmasına neden oldu. Bir işaret dili tercümanın da konuşmaları işaret diliyle salondakilere aktardığı panelde oğlu zihinsel engelli olan Süleyman Er, iki çocuğu da otistik olan Turna Fırat, zihinsel engelli annesi Pakize Ulu Çağlar, zihinsel engelli annesi Sema Demirci, ruhsal engelli annesi Nilgün Durna, fiziksel engelli kardeşi Özgür Aslan ve işitme engelli anne babanın oğlu olan Güven Kosova konuşmacı olarak katıldı. Panelde engelli bir ferdi bulunan aile bireylerinin yaşadıkları toplumsal, sosyal, ruhsal zorluklar ve sorunlar paylaşıldı.

'Engelli-Aile Olmak' paneline ev sahipliği yapan Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Merkezi'nde 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında bir de resim sergisi de açıldı. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü ile Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü'nden eğitmenlerin eşliğinde resim eğitimi alan Buca Mehmet Ali Susam Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi ve Konak Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi öğrencilerinin resimlerinden oluşan sergi büyük ilgi gördü. Engelli öğrencilerin yaptığı resimlerden oluşan serginin 30 Aralık 2015'e kadar ziyaret edilebileceği bildirildi.

BAŞKAN PEKDAŞ SERGİ VE STANTLARI GEZDİ

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla engelli dernekleri, kooperatif ve kuruluşlarının Alsancak Dominik Caddesi'nde açtığı sergi ve stantları ziyaret etti. Toplumda farkındalık oluşturmak ve aynı zamanda engelli bireylerin el emekleriyle ürettikleri ürünleri tanıtmak amacıyla oluşturulan sergiyi gezen Başkan Pekdaş, bir yandan da engelli vatandaşlar ve yakınlarıyla sohbet etti. Vatandaşların da büyük ilgi gösterdiği stantları tek tek gezerek el emeği ürünleri inceleyen Başkan Pekdaş, herkesin hayatta eşit şekilde yer alması istemini yerel yönetim hizmetlerinde de ön planda tuttuklarını belirterek, "Farklılıklarımızla üretim yapabildiğimizi görüyoruz. Engelli bireyler de toplumun, bu dünyanın bir rengi. Biz dünyayı herkesin yaşayabileceği hale getirmek durumundayız. Herkesin dünyaya bir katkısı var. Bu sergilerle de el emekleriyle, düşünceleriyle, çok güzel oluşumlarda bulunduklarını gösteriyorlar. Biz birlikte güzeliz" dedi.

Kimseyi ayrımcılığa tabi tutmadan hayatın içinde hep birlikte var olunduğunu hatırlatan Başkan Pekdaş, "Yurttaşlarımızın, hemşehrilerimizin hak temelli mücadelelerine destek vermek ve çalışmalarımızı buna göre örgütlemek görevimiz. Farklıyız ama eşitiz. Birbirimizden farklı olmamız bizim zenginliğimiz. Biz bir arada yaşamalıyız. Engellilere özel hizmetler değil, onlar unutulmadan hizmetler düzenlenmek zorunda. Bir ayrımcılığa tabi tutmadan hayatın içinde hep birlikte varız, onların da yaşamını bizler gibi sürdürmelerine yönelik yapmamız gereken tüm işleri yapmalı, almamız gereken tüm önlemleri almalıyız" diye konuştu.

Ziyaret sırasında Başkan Pekdaş'a bir engelli kendi yaptığı kolyeyi, Karşıyaka Akademi Zihinsel Engelliler Derneği (Kazed) de kendi ürettikleri çiçeklerden hediye etti. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Konak ve Bayraklı'da Engelliler Günü Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement