Manisa Üzümünde Hasat Yaklaşıyor - Son Dakika
Yerel

Manisa Üzümünde Hasat Yaklaşıyor

Manisa Üzümünde Hasat Yaklaşıyor

Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şube Başkanı İbrahim Demran, "İlimizin sembol ürünlerinden olan dünyada Sultaniye denildiğinde Manisa'mızı hatırlatan üzümün hasat zamanı yaklaştı."

24.07.2013 13:51

Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şube Başkanı İbrahim Demran, "İlimizin sembol ürünlerinden olan dünyada Sultaniye denildiğinde Manisa'mızı hatırlatan üzümün hasat zamanı yaklaştı. Bu nedenle sofralık üzüm destek oranları hemen açıklanmalıdır." dedi.

2013 sezonunun diğer ürünlerde olduğu gibi üzümde de oldukça badireli ve zahmetli geçtiğini ifade eden Demran, Mart ayında yaşanan iki don olayı rekolteyi ciddi anlamda düşürerek zararlara neden olduğini, ardından dolu afetleri Sarıgöl, Alaşehir, Manisa Merkez, Ahmetli, Turgutlu, Saruhanlı, ve Akhisar ilçelerinde büyük zarar meydana getirdiğini ifade ederek, "Bağlarda 2013 yılı üretim sezonunda yaklaşık 10 günlük bir erkencilik söz konusudur. İsteğimiz, hasata yaklaştığımız bugünlerde sofralık üzüm ihracatının destekleme primlerinin arttırılması ve destekleme oranının hemen açıklanmasıdır. Aksi takdirde, kirazda olduğu gibi rekolte düşüklüğüne rağmen ihracatçının isteksizliği ve içinde bulunduğu durum nedeniyle sıkıntılar yaşanacak olmasından endişelenmekteyiz. Önerimiz; anlaşmazlık durumunda üreticinin itirazını yapabileceği bağımsız bir Hakem Heyetinin oluşturulmasıdır. Özellikle Sofralık Üzümde ve diğer taze meyve - sebze de dolandırılmak adeta üreticinin kaderi haline gelmeye başlamıştır. Başta Sarıgöl olmak üzere birçok yerde üreticilerimiz, hala geçen yılın paralarını alamamışlardır. Bu konuda acilen yasal düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadır." dedi.

Hasata yaklaşılan bugünlerde üreticileriden beklentilerini de açıklayan Demran; "Kalıntı konusunda azami özeni göstermeleri, kullanmış oldukları zirai ilaçların bekleme süresi dolmadan üzümlerini hasat etmemeleridir.

Erken hasat, sofralık üzümde kalite kaybına yol açarak ülkemiz üzümün imajını olumsuz etkilemekte, kuru üzümde ise verim kayıplarına neden olmaktadır. Bu nedenle üreticilerimizin hasat olgunluğuna erişmiş olan üzümleri hasat etmelerinde yarar vardır" şeklinde konuştu. - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Manisa Üzümünde Hasat Yaklaşıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement