Muğla'da Çevrecilerin Karşı Çıktığı Çimento Fabrikasının İnşaatında 23 Şubat'ta Bilirkişi Keşfi Yapılacak - Son Dakika
Yerel

Muğla'da Çevrecilerin Karşı Çıktığı Çimento Fabrikasının İnşaatında 23 Şubat'ta Bilirkişi Keşfi Yapılacak

Muğla’da yapımı süren çimento fabrikasına karşı açılan dava kapsamında, 9 kişiden oluşan bilirkişi heyeti 23 Şubat Perşembe günü bölgede keşif yapacak. Davacılar, tüm Muğlalıları keşif günü çimento fabrikası şantiyesine çağırdı.

20.02.2023 17:54  Güncelleme: 21:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ESMA TURAN

Muğla'da yapımı süren çimento fabrikasına karşı açılan dava kapsamında, 9 kişiden oluşan bilirkişi heyeti 23 Şubat Perşembe günü bölgede keşif yapacak. Davacılar, tüm Muğlalıları keşif günü çimento fabrikası şantiyesine çağırdı.

Menteşe Kent Konseyi, Akdeniz Yeşiller Derneği ile Deştin ve Alaşar köylüleri, Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan ilçesine bağlı Deştin Mahallesi sınırındaki Tekağaç mevkiinde inşaatı süren çimento fabrikası ve ham madde ocaklarını için verilen 'ÇED olumlu' kararının iptali için dava açmıştı. Muğla 2. İdare Mahkemesi, davanın süresinde açılmadığı gerekçesiyle iptal talebini reddetmişti.

Danıştay 6. Daire, davacıların temyiz başvurusu üzerine yerel mahkemenin verdiği kararı bozmuş ve dosyanın esastan incelenmek üzere mahkemeye gönderilmesine karar vermişti.

Muğla 2. İdare Mahkemesi, 7 Şubat'ta verdiği karar çimento fabrikası inşaatında 23 Şubat'ta bilirkişi keşfi yapılmasına hükmetti. Mahkeme; ziraat, çevre, orman, maden, harita, meteoroloji ve jeoloji mühendisleri ile biyolog ve hidrojeologdan oluşan bilirkişi heyetinden, projenin kapsadığı alan, çevreye verebileceği olumsuz etkileri, kamu yararı bulunup bulunmadığı konularında rapor istedi.

Davaya ilişkin süreci anlatan MUÇEP Menteşe Meclisi Sözcüsü Fidan Eroğlu, şunları söyledi:

"Çimento fabrikası inşaatının durdurulması ve iptal edilmesi için bir yılı aşkın süredir mücadele ediyoruz. Sağlıklı bir çevrede yaşama hakkımızı ve yaşam alanlarını savunma mücadelemiz, en başından bu yana anayasal haklarımız doğrultusunda ve bilimsel verilere dayalı olarak yapılmaktadır. Gelinen süreçte, Danıştay 6. Daire'nin davanın esastan görüşülmesi kararı sonrası mahkemenin belirlediği bilirkişi heyetinin keşfi, 23.02.2023 Perşembe günü saat 10: 00'da şantiye sahasında yapılacaktır. Daha önce çimento fabrikası kurmak amacıyla aynı yer için hazırlanan birinci ÇED raporu, bilirkişi heyetinin verdiği rapor neticesinde 2015 yılında iptal edilmişti. Bugün yürütülen dava, çimentocu şirketin daha dava sürerken kurduğu ikinci firması Muğla Çimento üzerinden hazırlattığı ve 2014 yılında bakanlıkça 'olumlu' kararı verilen ikinci 'ÇED olumlu' kararının iptali' davasıdır.

"HEM HUKUKİ OLARAK HEM DE SAHADA MÜCADELEMİZ SÜRÜYOR"

Aynı yer için yine aynı firma tarafından hazırlanmış ve 2014 yılında bakanlıkça onaylanmış olan bu ÇED, yasal prosedürler hiçe sayılarak belediyelere, muhtarlıklara duyurulmamıştır. Muğla Valiliği ve Menteşe Kaymakamlığı dışında kimsenin haberinin olmadığı için dava açamadığı bu ÇED, çimentocu şirketin Menteşe Belediyesi'nden yapı ruhsatı almasından hemen önce kamuoyu tarafından öğrenilmiştir. O günden bu yana da hem hukuki olarak hem de sahada mücadelemiz sürmektedir.

"BİLİM DIŞI KARARLARIN BEDELİNİ ÜLKEMİZ VE TÜM CANLILAR ÖDÜYOR"

2023 yılında mahkeme heyeti tarafından atanan bilirkişi heyetinin, dış telkinlerin etkisinde kalmadan bilimin ışığında ve vicdanlarıyla raporlarını hazırlayacaklarına inanıyor ve bu doğrultuda hazırlanacak raporlarla çimento yıkım projesine imkan tanıyan 'ÇED olumlu' kararının iptal edileceğine inanıyoruz. Tüm Türkiye tek yürek olarak deprem felaketinin yaralarını sarmaya çalışırken, göçük altındaki yakınlarımızın acısını yüreğimizde hissederken, akıl ve bilim dışı alınan kararların ülkemizi ne hale getirdiğini görüyoruz. Bilim dışı kararlar bugün deprem olarak, yarın sel, fırtına, kuraklık, toprak kayması, küresel ısınma, çevre kirliliği; havamızın, toprağımızın, suyumuzun kirlenmesi, sağlığımızın bozulması olarak bize dönmektedir. Bedelini ülkemiz ve tüm canlılar ödemektedir.

"GELECEĞİMİZİ YOK EDECEK PROJELER KADERİMİZ DEĞİLDİR"

Deprem kayıplarımızı kader olarak geçiştiremeyeceğimiz gibi, havamızı kirletecek, toprağımızı zehirleyecek, zeytinlerimizi kurutacak, ormanlarımızı yok edecek, maden çıkartmak için devasa ölüm çukurları ile yeraltı su kaynaklarımızın yönünü değiştirecek ve kurutacak, köylerimizi taşınmaya mecbur bırakacak, geleceğimizi yok edecek projeler de kaderimiz değildir. Gelecekte çocuklarımızı ve torunlarımızı kanser belası ile kaybetmemiz de kader olmayacaktır.

"YIKIM PROJESİNE SESSİZ KALMAYIN, GEREĞİNİ YAPIN"

Buradan tekrar yetkililere sesleniyoruz; çimento yıkım projesine izin vermeyin, ruhsatları iptal edin. Doğa ile barışık, köylülerimizi topraklarından etmeyecek, dahası üretmelerini sağlayarak kalkındıracak, insan ömrüne ömür katacak projeler geliştirelim. Susmayacağız, korkmayacağız. 'Muğla'da çimento fabrikası istemiyoruz' diye haykırmaya devam edeceğiz. Günlük çıkarları uğruna sessiz kalanlara, tüm siyasi parti ve sivil toplum örgütlerine, sendikalara, ÇED raporuna görüş veren devlet kurumlarına ve 'ÇED olumlu' raporunu veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı; bu yıkım projesine sessiz kalmayın ve gereğini yapın."

"BİR YILDIR KEŞİF GÜNÜ İÇİN HAZIRLANDIK"

Deştin Çevre Platformu adına Muğlalılara keşif çağrısında bulunan Haluk Özsoy, "Biz, bir yıldır bu sahneye çıkmak için uğraşıyoruz. Bir yıldır, tam da keşif günü için hazırlandık. 23 Şubat saat 10: 00'da keşif olacak. Fakat bizim, bütün Muğlalılar olarak keşif heyetini saat 09: 00'da fabrika alanında hazır biçimde beklememiz gerekiyor. Bütün arkadaşlarımızı oraya davet ediyoruz. Biliyorsunuz bütün arkadaşlarımız deprem için çalışıyor. Mağdurları buraya getirip yerleştirmek için başka bir koordinasyonda da çalışıyoruz bir yandan ama onlar durmuyor. Deprem dönemi boyunca fabrika çalışmaya devam etti. Biz de tabii ki deprem için çalışıyoruz ama o günü, fabrikadaki keşif gününe ayırmamız gerektiğini düşünüyoruz."

Muğla\'da Çevrecilerin Karşı Çıktığı Çimento Fabrikasının İnşaatında 23 Şubat\'ta Bilirkişi Keşfi Yapılacak
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Muğla'da Çevrecilerin Karşı Çıktığı Çimento Fabrikasının İnşaatında 23 Şubat'ta Bilirkişi Keşfi Yapılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement