Yozgat'ın Ormanlık Alanları, Doğa Sporu Yapanların Gözdesi Oldu - Son Dakika
Yerel

Yozgat'ın Ormanlık Alanları, Doğa Sporu Yapanların Gözdesi Oldu

Türkiye’nin ilk milli parkı Yozgat Çamlığı başta olmak üzere, Aydıncık ilçesindeki Kazankaya kanyonu ile Çayıralan, Akdağmadeni, Saraykent, Kadışehri, Çekerek, Aydıncık ilçelerini kapsayan ormanlık alanlar, doğa sporuyla ilgilenenlerin ilgi odağı oldu. Son yıllarda çevre illerden gelen doğa sporları ve trekking kulübü üyelerine yerel sporcular da dahil olarak doğa sporları etkinliklerine devam ediyor.

21.11.2022 11:11  Güncelleme: 11:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin ilk milli parkı Yozgat Çamlığı başta olmak üzere, Aydıncık ilçesindeki Kazankaya kanyonu ile Çayıralan, Akdağmadeni, Saraykent, Kadışehri, Çekerek, Aydıncık ilçelerini kapsayan ormanlık alanlar, doğa sporuyla ilgilenenlerin ilgi odağı oldu. Son yıllarda çevre illerden gelen doğa sporları ve trekking kulübü üyelerine yerel sporcular da dahil olarak doğa sporları etkinliklerine devam ediyor.

Doğa sporları ve trekkingcilerin uğrak yeri olmaya devam eden Türkiye'nin ilk milli parkı Yozgat Çamlığı ile birlikte diğer ormanlık alanlarda çevre illerden gelen gruplar, kış ve yaz aylarında yaptıkları doğa yürüyüşleriyle yerel düzeyde de oluşumlara neden oldu.

ÇAMLIKTA PİKNİK VE SPOR

1600 rakımlı Yozgat Çamlığı'nın etekleri yoğun olarak piknik alanı olarak da kullanılıyor. Kış aylarının başlamasına karşın hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesini fırsat bilenler, soluğu çamlıkta alıp piknik yapmaya devam ediyor. Yozgat TEMA İl Temsilcisi Abdülkadir Karaduman, farkındalık etkinliklerini sadece Yozgat merkezde değil, Yozgat'ın birçok farklı noktasında yaptıklarını söyledi. Karaduman, "Akdağmadeni'nden Çayıralan'a, Çayıralan'dan Yozgat çamlığına kadar çok geniş coğrafyada bu gibi farkındalık etkinlikleri yapıyoruz. Şu an biz Yozgat merkezindeyiz ama bu etkinliğe katılan sadece merkezdeki kişiler değil. Burada Yozgat'ın birçok farklı noktasından ya da üniversitede okuyup farklı şehirlerden olan arkadaşlarımız var" dedi.

"TÜRKİYE HER YIL CİDDİ ANLAMDA VERİMLİ TOPRAKLARINI KAYBEDİYOR"

Karaduman, dünyada ve Türkiye'de erozyon bir gerçeği bulunduğunu, erozyonla bağlantılı kişilerin farkında olmasının, toprağa sahip çıkmasının çok önemli olduğunun altını çizdi. Karaduman, "Çünkü toprak bizim aslında yaşam çeşitliliğimizdir, bir biyolojik çeşitliliğin başlangıcıdır diyebiliriz. Eğer biz biyolojik çeşitliliği çok daha fazla çeşitlendirdiğimiz zaman, artırdığımız zaman beraberinde yaşam çeşitliliği oluyor. Yaşam çeşitliliği de bizim için şu noktada önemli; biz, gıdadan ilaçlara kadar çok geniş alanda doğadan elde ettiğimiz ürünleri kullanarak hayatımıza uyguluyoruz. Dolayısıyla bizim, bu noktada yaşam kalitemizin daha iyi artması için toprağa sahip çıkmamız gerekiyor. Baktığımız zaman da maalesef Türkiye her yıl ciddi anlamda verimli topraklarını kaybediyor" diye konuştu.

"DOĞAYA KARŞI BİR BAĞI OLMAYAN İNSAN DOĞAYI KORUMUYOR"

TEMA İl Temsilcisi Karaduman, ağaç dikmenin yanında doğayla uyumlu yaşamanın öğrenilmesi gerektiğine vurgu yaparak, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Sadece doğa yürüyüşü değil, bununla bağlantılı, kişilerde bir bilinç uyanması için çalışmalarımız, stant çalışmalarımız da oluyor. Arkadaşlarımızla beraber stant açtık. Orada iki amacımız vardı. Birinci olarak, bu bilincin yetişkinler de uyanması. İkincisi de aslında işin en temel noktası; bu doğayı sevmeyen, doğaya karşı belirli bir bağı olmayan insan doğayı korumuyor. Biz, burada, küçük çocuklarda doğa sevgisini oluşturabilmemiz için oyunlarla doğayı aşılayabilecek etkinlikler geliştirdik. Sadece bu da değil, Çevre Günü'nde ya da yılın belli zamanlarında çöp toplama etkinliklerimiz oluyor. Yapmış olduğumuz etkinliklerde odak nokta doğaya değer katması, doğaya fayda sağlaması. Bu kapsamda Yozgat'ta çok farklı etkinlikler yapıyoruz."

Yozgat\'ın Ormanlık Alanları, Doğa Sporu Yapanların Gözdesi Oldu
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Yozgat'ın Ormanlık Alanları, Doğa Sporu Yapanların Gözdesi Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement