28 Şubat davasında büyük tahliye

Son Güncelleme:

75 tutuklu sanıktan 37'si tahliye edildi.

28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklu bulunan 75 tutuklu sanıktan 37'si tahliye edildi.


13. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Şubat soruşturmasında 75 tutuklu sanıktan 37'sinin tahliyesine karar verdi. Mahkeme, 28 Şubat davasının ilk duruşmasının 2-6 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilmesine karar verdi.


TAHLİYE OLAN İSİMLER


Tutuklu sanıklar Mustafa Bıyık ,İbrahim Selman Yazıcı, Abdurrahman Yavuz Gürcüoğlu,Serdar Çelebi, Mustafa Babacan,Orhan Nalcıoğlu, İsrafil Aydın, Engin Alan, Metin Yavuz Yalçın, Cengiz Koşal, Mustafa Hakan Bural, Yahya Kemal Yakışkan, Adem Demir, Yahya Cem Özarslan, Ziya Batur, Bahaddin Çelik, Yüksel Sönmez, Salih Eryiğit, Osman Bülbül, Ahmet Dağcı, Veli Seyit, Seyfullah Sönmez, Sezai Kürşat Ökte, Ahmet Aka, Alican Türk, Osman Atilla Kurtay, Mustafa Kemal Savcı, Berkay Turgut, İsmail Hakkı Önder, Ahmet Nazmi Solmaz, Mehmet Ali Yıldırım, Metin Keşap, Celalettin Bacanlı, Mustafa Köseoğlu, Mustafa İhsan Tavazar, Lokman Ekinci ve Erdal Ceylanoğlu tahliye edildi.

TAHLİYELER ARASINDA DİKKAT ÇEKEN İSİMLER

28 Şubat tahliyeleri arasında dikkat çeken iki isim var. 28 Şubat'ta Sincan'da tankları yürüten Paşa olarak hatırlanan Erdal Ceylanoğlu ve MHP'nin tutuklu vekili Engin Alan.. İkisi de tahliye edildi.

İDDİANAMEDEN AYRINTILAR


BİR NUMARA KARADAYI


28 Şubat soruşturması iki yılın ardından 14 ayrı dalgayla son bulmuştu. İddianamede 103 sanık hakkında Refahyol hükümetini devirmeye, düşürmeye iştirak suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının istendi. İddianamede, bir numaralı sanık dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, iki numara Orgeneral Çevik Bir, üçüncü sırada ise Orgeneral Erol Özkasnak yer aldı.


DARBE GİRİŞİMİNİ BÇG YÖNETTİ


İddianamede BÇG'nin faaliyetleri kapsamında bazı sivil toplum örgütlerini çalışmaların içine çektikleri, basın yayın organlarını kullanarak hükümet üyeleri üzerinde baskı oluşturdukları, Sincan'da tank geçişi yaparak hükümete ve üyelerine gözdağı verdikleri, YÖK'te görev yapan bazı öğretim üyelerini fişleyip görev yapamaz hale getirdikleri aktarıldı. 28 Şubat sürecinde Refahyol Hükümetini düşürmeye teşebbüs edildiği, bu kapsamda Genelkurmay Karargahı'nda Batı Çalışma Grubu(BÇG) adı ile bir yapılandırma oluşturulduğu, yine karargahta BÇG için yer tahsis edildiği ve faaliyetlerin buradan yürütüldüğü belirtildi. Faaliyetlerin olayın iki numaralı şüphelisi Emekli Orgeneral Çevik Bir'in emir ve direktifleri doğrultusunda yerine getirildiği, adı geçen diğer şüphelilerin ise o dönemde BÇG bölümüne girerek faaliyet yürüttüğü ve kendilerine giriş kartları verildiği belirtildi.

Kaynak: Haberler.Com