365 Gün Sağlık

Son Güncelleme:

Uzmanlara Göreyse, Küçük Ayrıntılara Dikkat Etmek Sağlıklı Olmak İçin Yeterli. University Of Maryland'den Doç. Dr. Pamela Peeke, Yıl Boyu Sağlıklı Kalmanın İnceliklerini Glamour'a Anlattı.

Uzmanlara göreyse, küçük ayrıntılara dikkat etmek sağlıklı olmak için yeterli. University of Maryland'den Doç. Dr. Pamela Peeke, yıl boyu sağlıklı kalmanın inceliklerini Glamour'a anlattı.


OCAK


Sigarayı bırakmak, yeni bir yıla yepyeni, daha sağlıklı başlangıç yapmanın en iyi yollarından biri olsa gerek. Araştırmalar da, bu tür bir motivasyondan bahsedilebileceğini gösteriyor. Uzmanlar, ocak ayında sigarayı bırakanların, diğer aylarda bırakanlara göre daha başarılı olduğunu söylüyor. Sigarayı bırakın!


ŞUBAT


Yemek alışkanlıklarınızı gözden geçirin Yemek alışkanlıklarınızı gözden geçirin


Vücudumuz, mutluluk hormonu serotonini kış aylarında daha az üretiyor. Bu da, kış aylarında serotonin üretimini hızlandıran ekmek ve tatlı gibi karbonhidratlı yiyeceklerin peşinde koşmanın nedenlerinden sadece biri. Çözüm ise çok basit: Bu yiyecekleri yemekten çekinmeyin; fakat meyve ya da sebze gibi daha az işlenmiş olanlarını tercih edin.


MART


Egzersiz yapmaya başlayın Başta sıkı bir egzersiz programı uygulamanız gerekmez; haftada iki kez spor salonuna uğramanız yeterli olur. Bu sayede, fazla kilolarınızdan kurtulmak için ilk adımı da atmış olursunuz.


NİSAN


Vücudunuza alıcı gözle bakın


Bel ölçünüz, vücudunuzun ne kadar sağlıklı olduğunun bir göstergesidir. Sırt üstü uzanın ve karnınıza bakın. Eğer göbeğinizin hemen altında bir tümsek görüyorsanız, vücudunuzda toksik yağ var demektir. Toksik yağ ise kalp hastalıklarına, diyabete ve kansere davetiye çıkarmakla aynı anlama geliyor.


MAYIS


Cinsel hayatınızı düzene sokun


Vücudumuza dikkat etmeye başladığımıza göre, cinsel hayatımızda küçük bir düzenlemeye gitmenin de hiçbir sakıncası yok. Uzmanlar, yaptırmanız gereken testler varsa bu ay içinde mutlaka yaptırmanızı öneriyor.


HAZİRAN


Check-up yaptırın


Bir check-up için doktora gittiğinizde, muayenehanede geçireceğiniz zaman, ortalama 17.4 dakikadır. Yapılan bir araştırma, haziran ayında yapılan check-up'ların bu süreden daha uzun sürdüğünü gösteriyor. Çünkü bu dönemde insanlar tatile çıkmaya başladığı için, doktorların hastalarına ayırdıkları vakit de artıyor.


TEMMUZ


Cildinize özen gösterin


Cilt kanserinin yaz aylarında arttığını unutmayın ve Temmuz ayı içerisinde cildinize mutlaka özen gösterin. Çünkü temmuz, güneş altında en çok vakit geçirilen ay.


AĞUSTOS


Tatile çıkın


Uzun bir tatile çıkmak, hatta sadece hafta sonu için şehirden ayrılmak bile kalp krizi riskini ciddi biçimde azaltıyor.


EYLÜL


Farklı egzersizler yapın


Aylar boyunca aynı egzersizi yapmak hem sizin, hem de vücudunuz için sıkıcıdır. Benzer egzersizleri yaptıkça, kaslarınız da gelişmeyi kademeli olarak durduracaktır. Dolayısıyla, eylül ayı egzersiz programınızı değiştirmeniz için uygun bir dönem.


EKİM


Bağışıklık sistemine dikkat


Ekim, soğukların kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladığı aydır. Dolayısıyla, vücudunuzun soğuk havalarla ve grip gibi hastalıklarla baş edebilecek kadar güçlü olması gerekmektedir. Soğuklarla baş etmenin en iyi yollarından biri ise, yeşil çay.


KASIM


Sağlık sigortası yaptırın


Kış aylarının gelmesiyle birlikte, sağlık sigortanızı gözden geçirmenin de vakti gelmiş demektir. Yeniliklerden haberdar olun ve gerekirse de poliçenizi yenileyin.


ARALIK


Stresten uzak durun


Aralık ayı, özellikle de yılbaşı dönemi, insanların stresi en fazla hissettiği dönemdir. Bu ay içerisinde kısa bir tatile çıkmak, ya da en azından hayatınızda küçük değişiklikler yapmak, stresten uzaklaşmanız açısından önemli.

Kaynak: DHA