367'nin Raporu Ret Yanlısı

Son Güncelleme:

CHP'nin, 367 Davasında Raportör Anayasa Hukuku Doçenti Hikmet Tülen, Raporunu İki Günde Jet Hızıyla Hazırlayarak, Dün Sabah Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu'ya Teslim Etti. Tuğcu da Raporun Birer Örneğini Üyelere Dağıttı. Raporda, "367 Tartışmasına" İlişkin Çok Yönlü Analiz Yapıldı ve Başvurunun Reddi Görüşü Ağır Bastı. Raporun "Bağlayıcılığı" Bulunmuyor. Son Sözü Heyet Söyleyecek.

CHP’nin, 367 davasında raportör Anayasa Hukuku Doçenti Hikmet Tülen, raporunu iki günde jet hızıyla hazırlayarak, dün sabah Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu’ya teslim etti. Tuğcu da raporun birer örneğini üyelere dağıttı. Raporda, "367 tartışmasına" ilişkin çok yönlü analiz yapıldı ve başvurunun reddi görüşü ağır bastı. Raporun "bağlayıcılığı" bulunmuyor. Son sözü heyet söyleyecek.


BAŞKA HÜKÜM YOK Raporun giriş bölümünde "yetki" tartışması yapıldı. Anayasa’nın meclis toplantı yeter sayısına ilişkin 96’ıncı maddesinde yer alan ve "Anayasa’da başkaca bir hüküm yoksa" toplantı yeter sayısının 184 olduğuna ilişkin düzenleme anımsatıldı ve Anayasa’da başkaca hüküm bulunmadığı belirtildi.


FARKLI GÖRÜŞLER Raporda, ilk ve ikinci tur oylamalarının 367 vekilin katılımı olmadan gerçekleşemeyeceğini savunan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu ve Prof. Dr. Süheyl Batum’un görüşleri ile 184 milletvekilinin yeterli olduğunu savunan Prof. Dr. Ergun Özbudun ve Prof. Dr. Burhan Kuzu’nun, açıklamaları da tartışmaya açıldı.


OYLAMA İRDELENDİ Raporda ayrıca, TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın, CHP’li Anadol’un yoklama talebini reddettikten sonra, bu konudaki görüşünü Genel Kurul’a oylatması işlemi de irdelendi. Raporun bu bölümünde, Meclis İç Tüzüğü’nin "yoklama"ya ilişkin maddesi anımsatıldı ve Arınç’ın oylama kararına ilişkin bir düzenlemenin bulunmadığına dikkat çekildi.


Anayasa Mahkemesi bugünkü Yüce Divan duruşmasını erteleyip ardından CHP’nin başvurusunu görüşecek. Tuğcu dün üyelere, "Konu çok acil. En kısa sürede karara bağlamamız gerekiyor" dedi.


Raportör Tülen, hükümete Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’i devre dışı bırakarak yeni kurulan 15 üniversiteye kurucu rektör atama yetkisi veren yasanın iptali davasında, hükümetin rektörleri atama yetkisini kullanabileceğini ve Sezer’in açtığı davanın reddini istedi. Ancak Anayasa Mahkemesi, Tülen’in davanın reddi görüşlü bu raporuna rağmen yasanın iptali yönünde karar verdi.


Rapor onda


Başkan Tülay Tuğcu dün sabah CHP’nin başvurusuyla ilgili çalıştı ve raporu inceledi. Öğleden sonra da Başkanvekili Haşim Kılıç’la başvuruya ilişkin değerlendirme yaptı.

Kaynak: DHA