ABD'de Başkanlık Seçimleri

Son Güncelleme:

ABD'de 8 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri için süreç, New Hampshire eyaletinde yarın gerçekleştirilecek ön seçimlerle devam edecek.

ABD'de 8 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri için süreç, New Hampshire eyaletinde yarın gerçekleştirilecek ön seçimlerle devam edecek.


ABD'nin 45'inci başkanının belirleneği 58'inci başkanlık seçimlerinde ikinci durak New Hampshire eyaleti. Eyaletteki seçmenler, yarın geleneksel seçim sistemiyle yapılacak ön seçimlerde partilerinin başkan adaylarını belirleme sürecinde sandık başına gidecek.


Ülkenin kuzeydoğusunda yer alan New Hampshire eyaletinde yaklaşık 1 milyon 300 bin nüfus bulunuyor. Beyaz ve yaşlı nüfusun fazla olduğu eyalette azınlıkların sayısı diğer eyaletlere göre az olmasıyla dikkat çekiyor. Eyalette her iki partiye kayıtlı 730 bin olduğu belirtilen seçmen sayısı aday adaylarının yarışa "tamam mı yoksa devam mı" demelerinde önemli rol oynayacak.


Eyalette yapılan kamuoyu yoklamalarında Demokrat Parti'de Vermont Senatörü Sanders'ın önde gittiği görülüyor. Iowa'da 1 Şubat'ta yapılan ön seçimde binde 2 puanla eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın ardından gelen Sanders, bu kez komşu Vermont eyaletinin senatörü olma yakınlığını kullanarak yarışı rakibinin önünde tamamlamak istiyor. Zira Massachusetts Üniversitesinin eyaletteki anketine göre Sanders, Clinton'ın yüzde 17 önünde yer alıyor.


Üniversitenin çalışmasına göre Sanders partideki seçmenlerin yüzde 57'sinin desteğini kazanırken, Clinton'a verilen destek ise yüzde 40.


Kendisini "demokrat sosyalist" olarak tarif eden Sanders, özellikle ülkedeki genç nesil tarafından ciddi destek görüyor. Demokrat Parti'den aday adaylığını açıkladığında Clinton'ın karşısında yer alabilecek güçlü bir aday olarak tanımlanmıyordu ancak ABD toplumunda gelir eşitsizliğine ve finans sektörünün siyasi düzeni esir aldığına yönelik çıkışları ve Wall Street'i eleştiren söylemleriyle destekçilerini hızla artıran Sandres, kamuoyu yoklamalarına göre Clinton ile aradaki farkı giderek kapatmış durumda.


Iowa'daki ön seçimde Demokratların galibi Clinton ise Sanders ile arasındaki farkın her geçen gün daraldığının farkında. Yarınki ön seçimler öncesi CNN televizyonuna konuşan Clinton, "New Hampshire eyaletinde geride olduğumun farkındayım, fakat çok iyi bir ritm yakaladık ve umutluyum" ifadesini kullandı.


-"Sanders burada komşu eyaleti temsil ediyor"


Clinton'un seçim kampanyasında yer alan Türk kökenli Amerikalı iş adamı Murat Güzel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Clinton'un New Hampshire'de Sanders'ı yakalama ihtimalini "bir mucize" olarak değerlendirdi ancak ekip içerisinde çok iyi bir hava olduğunu belirtti. Güzel, kapı kapı gezerek Clinton için destek aradığını ve hatta motivasyon sağlaması için New Hempshire'deki Clinton çalışanlarına günün yemek masraflarını kendisinin karşıladığını belirtti.


Daha önce yapılan seçimlerde Clinton ve Sanders arasındaki farkın çok daha yüksek olduğuna dikkati çeken Güzel, New Hempshire seçmeni hakkında şu ifadeleri kullandı:


"Şunu göz önünde bulundurmalıyız ki Sanders burada komşu eyaleti temsil ediyor. ABD'nin diğer bölgelerine göre burada eğitim düzeyi yüksek, beyaz İngiliz göçmeni Amerikalılar yaşamakta. Bu tabanda, Sanders'ın Wall Street'e karşı duruşu ve gelir eşitsizliğine dair sözleri daha olumlu karşılık buluyor."


Demokrat Parti'nin aday adayları arasında eski Maryland Valisi Martin O'Malley Iowa'daki sonuçların ardından seçim kampanyasını askıya almıştı.


Cumhuriyetçi aday adaylarından Trump başı çekiyor


Muhafazakar parti kanadında ise New Hampshire'da emlak milyarderi Trump'ın diğer adaylara üstünlük sağladığı görülüyor.


Zira emlak milyarderi Trump, eyaletteki anketlere göre muhafazakar partinin aday adayları arasında ilk sırada yer alıyor. CNN televizyonunun Cumhuriyetçiler arasındaki son anketine göre New Hampshire'da muhafazakar partililerin yüzde 33'ü Trump'ı desteklerken, Florida Senatörü Marco Rubio yüzde 16, Teksas Senatörü Ted Cruz ise yüzde 14 destek buluyor.


Iowa'daki seçimlerde Cumhuriyetçi aday adayları arasında Teksas Senatörü Ted Cruz, bugüne kadar anketleri önde götüren iş adamı Trump'ı geçerek başkanlık seçim sürecine iyi bir başlangıç yapmıştı.


Iowa'daki ön seçimlerin ardından istediği sonuçları elde edemeyen eski Arkansas Valisi Mike Huckabee, eski Pensilvanya Senatörü Rick Santorum ve Kentucky Senatörü Rand Paul seçim kampanyalarını sonlandırmıştı.

Kaynak: AA