ABD'deki Başkanlık Ön Seçimleri

Son Güncelleme:

ABD'de başkan adaylığı yarışının ikinci durağı New Hampshire'da Demokrat Parti'den Vermont Senatörü Bernie Sanders, Cumhuriyetçi Parti'den ise emlak milyarderi Donald Trump ön seçimi kazandı.

ABD'de başkan adaylığı yarışının ikinci durağı New Hampshire'da Demokrat Parti'den Vermont Senatörü Bernie Sanders, Cumhuriyetçi Parti'den ise emlak milyarderi Donald Trump ön seçimi kazandı.


ABD'de kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde partilerin başkan adaylarının belirlenmesinde önemli rol oynayacak ön seçimlerin ikincisi New Hampshire eyaletinde yapıldı.


Ülkenin kuzeydoğusunda yer alan eyalette geleneksel seçim sistemiyle yapılan ön seçimleri, Demokrat Parti'de aday adayı Vermont Senatörü Bernie Sanders partililerin yüzde 60'ının desteğini alarak önde tamamladı. Partinin diğer aday adayı eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise kendisine yüzde 39'luk bir destek bulabildi.


Eyalette yapılan kamuoyu yoklamalarında Sanders'ın ilk sırada yer aldığı görülüyordu. Dolayısıyla New Hampshire'ın komşu eyaleti Vermont senatörü olan Sanders'ın bu galibiyeti birçokları için sürpriz olmadı. Sanders ilk ön seçimlerin yapıldığı Iowa'da ön seçimi binde 2 puanlık farklı Clinton'a kaptırmıştı. Sanders'ın Amerikan tarihinde bir eyalet ön seçimini kazanan ilk Hristiyan olmayan politikacı olduğu belirtiliyor.


Anketler bu kez yanılmadı


Cumhuriyetçi Parti kanadında ise iş adamı Donald Trump yarışı önde tamamladı. Partililerinin oylarının yüzde 35'ini alan Trump'ın da anketlerde birinci geleceği görülüyordu.

Trump, Iowa'daki ilk ön seçimde anketlerdeki üstünlüğüne rağmen yarışı ikinci sırada tamamlamıştı.


Öte yandan Cumhuriyetçi Parti içinde aday adaylarından Ohio Valisi John Kasich, eyaletteki ön seçimin sürprizi oldu. Anketlerde fazla şans tanınmayan Kasich, oyların yüzde 16'sını alarak Trump'ın ardından yarışı ikinci tamamladı. Kasich'i ise Teksas Senatörü Ted Cruz ve eski Florida Valisi Jeb Bush yüzde 11'şer oyla, Florida Senatörü Marco Rubio yüzde 10 oyla takip etti. Jeb Bush'un New Hampshire'da yakaladığı bu oran da gecenin diğer sürprizi olarak dikkati çekti. Zira Bush'un kamuoyu yoklamalarında oy oranı yüzde 4'lere kadar gerilemişti.

Seçimde New Jersey Valisi Chris Christie 7, teknoloji firması eski CEO'su Carly Fiorina 4, eski beyin cerrahi Ben Carson 2, eski Virginia Valisi Jim Gilmore ise 0,1'lik oranla yarışı tamamladı.

Gecede en büyük hayal kırıklığı yaşayanlardan biri Ben Carson oldu. Geçtiğimiz yıl sonlarına kadar ciddi bir oy kitlesine sahip olan Carson, nüfusunun büyük çoğunluğunu beyazların oluşturduğu New Hampshire'da büyük bir yenilgi almış oldu.

New Hampshire'daki bu sonuçların ardından Cumhuriyetçi Parti'nin bazı aday adaylarının seçim kampanyalarını sonlandırması bekleniyor.

Ön seçimlerin ilki 1 Şubat'ta Iowa eyaletinde yapılmıştı. Iowa'da demokratlardan Hillary Clinton ile Bernie Sanders yarışı kafa kafaya götürürken, Clinton rakibine binde 2 puan farkla üstünlük sağlamıştı. İstediği sonucu alamayan demokratların diğer aday adayı eski Maryland Valisi Martin O'Malley ise "havlu attığını" duyurmuştu.


Cumhuriyetçilerde ise Teksas Senatörü Ted Cruz oyların yüzde 28'ini toplayarak ilk sırada yer almıştı. Cruz'u yüzde 24 ile Donald Trump, yüzde 23 ile de Rubio takip etmişti.


Cumhuriyetçi Parti'de Iowa ön seçimlerinin ardından Kentucky Senatörü Rand Paul, eski Arkansas valisi Mike Huckabee ve eski Pensilvanya senatörü Rick Santorum adaylıktan çekilmişti.

Bir sonraki ön seçimler 20 Şubat'ta


Ülkede bir sonraki ön seçimler 20 Şubat'ta gerçekleştirilecek. Demokrat Parti 20 Şubat'ta Nevada'da "parti toplantıları" yöntemiyle, Cumhuriyetçi Parti ise Güney Carolina'da geleneksel seçim usulüyle ön seçimlerini yapacak.


ABD Başkanı Barack Obama'nın halefi 8 Kasım'da yapılacak seçimde belirlenecek. Obama, yeni başkanın yemin töreninin yapılacağı 20 Ocak 2017'ye kadar görevini sürdürecek.

Kaynak: AA