Adana'dan Köyüne Meyvecilik Kültürünü Getirdi
Muş'ta merkeze bağlı Akkonak köyünde yaşayan 38 yaşındaki Edip Çetinkaya, Adana'da çalıştığı meyve bahçelerinden köyüne taşıdığı meyvecilik kültürüyle geçimini sağlıyor,Adana'da 15 yıl boyunca meyve bahçelerinde çalıştıktan sonra köyüne dönen Çetinkaya, meyvecilik kültürünü geliştirmek...
Muş'ta merkeze bağlı Akkonak köyünde yaşayan 38 yaşındaki Edip Çetinkaya, Adana'da çalıştığı meyve bahçelerinden köyüne taşıdığı meyvecilik kültürüyle geçimini sağlıyor,
Adana'da 15 yıl boyunca meyve bahçelerinde çalıştıktan sonra köyüne dönen Çetinkaya, meyvecilik kültürünü geliştirmek amacıyla köydeki 12 dekarlık alana meyve fidanları dikti.
Oluşturduğu bahçedeki ilk hasat ürünleri köylülere ikram eden Çetinkaya, bu sayede köydeki diğer vatandaşların da meyvecilikle ilgilenmelerini sağladı.
Çetinkaya, yaptığı açıklamada, Adana'dan köyüne döndükten sonra yeni bir gelir imkanı olaması açısından meyve bahçesi kurmak istediğini anlatarak, şunları söyledi:
"Köyüme döndükten sonra babama ait 12 dönüm alanda meyveciliğe başlama kararı aldım. Toprağın analizini yaptırdım ve olumlu yanıt aldıktan sonra yaklaşık bin elma, 200 civarında armut, 50 civarında da karışık meyve fidesi ektim. Çok zor koşullarda bin 535 rakımda çalışmalara başladığım zaman köylüler, 'burada meyve yetişmez.' diye beni eleştirdi. Buna rağmen çalışmaya devam ederek ürün almaya başladım. Burada yetişen meyvenin aroması başka yerdeki ürünlerden farklı. Tamamen organik üretim yapıyoruz."
Elde ettiği sonucun ardından diğer köylülerinde meyve üretimine başladığını belirten Çetinkaya, şunları kaydetti:
"Ben de kendilerine yardımcı oldum. Şu anda köyümüzde meyvecilik kültürü yerleşmeye başladı. Bölgenin hava koşulu sert olduğu için 5 senedir elmalarımız yeni yetişmeye başladı. Üretimden, ürünlerden memnunuz. Sebze üreticisiyim, getirisi tatmin ediyor. Bundan dolayı memnunum. Diğer üretici arkadaşlara da tavsiye ediyoruz."