Anadolu Cam, Camın Geri Dönüşümüne Dikkat Çekti
'Cam Yeniden Cam' ile Bebek Şenliği'nde 5 bin adet şişe geri dönüşüme kazandırıldı.
Geri dönüşümde farkındalığı artırmayı amaçlayan Anadolu Cam Sanayii A.Ş., Türkiye'nin en kapsamlı sürdürülebilirlik projelerinden biri olan 'Cam Yeniden Cam' projesi dahilinde Beşiktaş Belediyesi ile işbirliği gerçekleştirdi. Anadolu Cam, 13-15 Eylül tarihleri arasında düzenlenen Bebek Şenliği'nde gerçekleştirdiği geri dönüşüm aktivitesi ile cam geri dönüşümünün ülke ekonomisine ve enerji tasarrufuna sağladığı katkıları tüketicilerle paylaştı.
Üretimin her aşamasında "sürdürülebilirlik" ilkesine büyük önem veren Anadolu Cam Sanayii A.Ş., geri dönüşümde farkındalığı artırmayı hedefleyen 'Cam Yeniden Cam' projesini Türkiye'nin her köşesine yaymak üzere çalışmalarını hızla sürdürüyor. Anadolu Cam, Beşiktaş Belediyesi ve Bebekliler Derneği tarafından bu yıl sekizincisi 13-15 Eylül tarihleri arasında düzenlenen Bebek Şenliği'ne katılarak, cam geri dönüşümünün ülke ekonomisine ve enerji tasarrufuna sağladığı katkıları tüketicilerle paylaştı.
Anadolu Cam, 'Cam Yeniden Cam' projesi kapsamında, Bebek Şenliği'nde düzenlediği eğlenceli ve bilgilendirici aktivitesi ile camın geri dönüşümü hakkında toplumsal bilincin artırılmasını amaçladı. 13 – 14 Eylül tarihlerinde 5 bin adet broşür dağıtıldı. 15 Eylül tarihinde ise Anadolu Cam standına şişe getirenlere kulplu zeytinyağı şişesi hediye edildi. Böylece şenlikte 5 bin adet şişe geri dönüşüme kazandırıldı.
Cam Yeniden Cam projesinde bu yılki hedef 125 bin ton
Anadolu Cam tarafından 2011 yılından itibaren başlatılan "Cam Yeniden Cam" projesi ile 2020 yılında cam üretimimizde % 60 geri dönüştürülmüş cam kırığı kullanımı hedeflenmektedir. Hammadde içerisindeki cam kırığı miktarı arttıkça hem enerji hem de doğal kaynak kullanımı azalmaktadır. "Cam Yeniden Cam" projesiyle birlikte Anadolu Cam'ın üretiminde 2012 yılında kullanılan dış cam kırığı miktarı 106.400 tonu bulmuştur. 2013 yılı hedefi ise 125.000 tondur. Bu hedefe ulaşmak için sistematik olarak yapılan çalışmalar; toplumda bilinç oluşturulması, toplama altyapısının geliştirilmesi, cam geri dönüşüm tesislerinin modernize edilmesi ve evsel atıklara karışan cam ambalaj atıklarının düzenli depolama öncesinde ayrıştırılmasıdır. Bu projedeki esas amaç toplumsal bir davranış değişikliği yaratarak geri dönüşüm toplumuna geçişi sağlamaktır.
Proje kapsamında cam ambalaj atıklarını toplamada etkili yöntem olan cam kumbaraları da belediyelere hibe edilmektedir. 2011 ve 2012 yıllarında 2.400 adet cam kumbarası yaptırılmıştır. Bu yıl ise hedef 2.750 adettir. Ayrıca cam kumbarası toplama aracı bulunmayan ve cam şişe atığı potansiyeli yüksek olan Belediyelere Anadolu Cam tarafından cam kumbarası toplama aracı bağışlanmaktadır.
Cam geri dönüşümü konusunda toplumu bilinçlendirmek için İstanbul, İzmir, Ankara genelinde geri dönüşüm konusunda ilköğretim öğrencilerine eğitimler verilmektedir. Şu ana kadar 75.000 öğrenciye ulaşılmıştır. Eğitimlere devam edilmekte ve yılsonu itibari ile toplam sayının 113.000'i bulması hedeflenmektedir.