Artvin'de Basın Mensuplarına Eti Bakır'dan Brifing

Son Güncelleme:

Artvin’in Murgul ilçesindeki Eti Bakır’da düzenlenen basın toplantısında Cerattepe’de madencilik yapılamayacağı yönünde yargı kararı varmış gibi bir algının oluşturulmaya çalışıldığı belirtildi.

Artvin'in Murgul ilçesindeki Eti Bakır'da düzenlenen basın toplantısında Cerattepe'de madencilik yapılamayacağı yönünde yargı kararı varmış gibi bir algının oluşturulmaya çalışıldığı belirtildi.


Artvin'in Murgul ilçesindeki Damar köyünde bulunan Eti Bakır'a ait madende basın mensuplarına brifing verildi. Eti Bakır'daki toplantı salonunda basın mensupları ile bir araya gelen maden yetkilileri, Cerattepe projesi ile ilgili olarak kurulacak teleferik hattının çevre tahribatına yol açmayacağını ifade ettiler.


Maden yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, Artvinli vatandaşların hassasiyetlerinin sonuna kadar dikkate alındığı belirtilerek, "Bakır cevherinin kapalı ocak yeraltı işletme yöntemi ile üretilmesi, teleferik hattı ile Artvin- Borçka Karayolu'nda bulunan Zelosman Yükleme İstasyonuna getirilmesi ve buradan da mevcut karayolu ile Murgul ilçesinde bulunan ETİ Bakır A.Ş.'ye ait flotasyon tesisine nakli planlanmaktadır. Söz konusu teleferik hattı sayesinde cevherin Cerattepe'den nakliyesi için karayolu kullanılmayacağından, yol yapımı için herhangi bir ağaç kesimi söz konusu olmayacaktır" denildi.


Artvin'in su kaynaklarıyla projenin hiçbir bağlantısının bulunmadığının belirtildiği açıklamada, "Maden arama sahası Cerattepe bölgesinde, su kaynakları ise Genya dağının eteklerinde bulunmaktadır. Bu nedenle çalışmanın kesinlikle su kaynaklarıyla hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Çalışmanın yüzey sularına hiçbir etkisi olmayacaktır. Yeraltı suları ise çökeltme havuzlarında dinlendirildikten ve biyolojik arıtma sürecinden geçirildikten sonra deşarj edilecektir. Proje Bakır Madeni Projesi olup cevher çıkarma ve taşıma dışında Cerattepe'de başka tesis ya da faaliyet olmayacaktır. Zenginleştirme işlemi yapılmayacağı için siyanür havuzu ya da atık barajı kurulmayacaktır. Projede kapalı işletme yoluyla madencilik yapılacaktır. Yeraltından çıkarılacak maden tünelin girişine getirildikten sonra teleferik sistemi ile bölgeden uzaklaştırılacaktır. Bölgeden kara taşımacılığı yapılmayacağı için, nakliyat sırasında toz oluşması ve projenin Artvin'e ve çevreye zarar vereceği iddiaları tamamıyla gerçek dışıdır. Madencilik faaliyetleri Artvin ve çevre köylerin hiçbirinde heyelan tehlikesine yol açmayacaktır. Heyelan tehlikesi oluşmayacağı bilimsel olarak alınan raporlar ile kanıtlanmıştır" ifadelerine yer verildi.


"ARTVİN CERATTEPE'DE MADENCİLİK YAPILAMAYACAĞI YÖNÜNDE YARGI KARARI VARMIŞ GİBİ BİR ALGI OLUŞTURMAYA ÇALIŞILMAKTADIR"


Cerattepe'de madencilik yapılmasına engel oluşturabilecek hiçbir mahkeme kararının olmadığının vurgulandığı açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:


"İhalenin yapıldığı 2012 yılından bu yana Yeşil Artvin Derneği başta olmak üzere Artvin 'de bulunan bazı sivil toplum örgütleri, Artvin 'de yaşayan bir grup vatandaş ve eski ruhsat sahibi tarafından, projenin gerçekleştirilmesini engellemek amacıyla, hiçbir hukuki temeli olmayan davalar açılmıştır. Önemle belirtilmelidir ki projenin yapılmasına karşı çıkanlar, Artvin Cerattepe'de madencilik yapılamayacağı yönünde yargı kararı varmış gibi bir algı oluşturmaya çalışılmaktadır. Oysaki bu iddianın dayanağı olan ve daha önceki ruhsat sahibi döneminde alınan kararlar Rize İdare Mahkemesinin Cerattepe'de madencilik yapılamayacağına ilişkin değildir. Artvinli vatandaşların provokasyonlara uymayarak, konuya sağduyu ile yaklaşacaklarından eminiz. Bu itibarla şirketimizin çevre hassasiyeti ve sahip olduğu çalışma ilkeleri kapsamında, ilgili mevzuatın gereklilikleri en üst düzeyde sağlanarak proje kapsamında hayata geçirilecek uygulamalar ilerleyen zamanlarda tüm kamuoyu tarafından görülecektir." - ARTVİN

Kaynak: İHA