Ayasofya Camii'ne dünyadan tepkiler gelirken İspanya'daki Cordoba Katedrali örneği unutuluyor

Son Güncelleme:

Ayasofya'nın yeniden cami olmasına başta Yunanistan ve Rusya olmak üzere yurt dışından tepkiler geliyor ancak İspanya'da Endülüs Emevileri döneminde 786 yılında yapılan Kurtuba Camii unutuluyor. Hristiyanlar tarafından 1236 yılında katedrale dönüştürülen bu cami hala katedral olarak hizmet veriyor.

Türkiye'nin Ayasofya'yı cami yapmasına başta Yunanistan olmak üzere, ABD ve Rusya'nın da aralarında olduğu pek çok ülke tepki gösterdi ancak bunun bir örneği İspanya'da var. Kurtuba Camii veya Kurtuba Ulu Camii olarak da bilinen yapıda 450 yıl boyunca Müslümanlar namaz kıldıktan sonra Hristiyanlar camiyi katedrale çevirdi ve yapı hala katedral olarak kullanılıyor.

786 YILINDA YAPIMI BAŞLADI

Endülüs dini mimarisinin en tanınmış ve en büyük binası olan Kurtuba Ulu Camisi'nin yapımına 786'da Birinci Abdurrahman zamanında başlanmıştı.

Zaman içerisinde çeşitli ekler ve değişikliklerle büyütülen ve içerisinde 100'den fazla mermer sütun bulunan cami, kentin 1236 yılında Kastilya Krallığı'nın eline geçmesinin ardından Cordoba Katedraline dönüştürülmüştü.

1984'TE UNESCO DÜNYA KÜLTÜR MİRASI LİSTESİ'NE GİRDİ

Yapımının başlandığı yıldan katedrale dönüştürüldüğü 1236'ya kadar 450 yıl boyunca cami olarak hizmet veren ve sonraki yıllarda bazı sütunları yıkılarak içine bir katedral inşa edilen yapının minaresinin de büyük bir bölümü yıkılarak çan kulesi yapılmıştı.

1984'te UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne giren yapı, 2006 yılında İspanyol devletine aitken Katolik Kilisesine geçmişti.