Aydın'da Çiftçinin En Büyük Derdi Domuzlar
Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu toplantısında Aydın’da tarımın en büyük sıkıntılarından birinin domuzlar olduğu ortaya çıktı.
Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu toplantısında Aydın'da tarımın en büyük sıkıntılarından birinin domuzlar olduğu ortaya çıktı. Tüm çiftçilerin korkulu rüyası haline gelen ve bir gecede yüzlerce dönüm ekili ve dikili alana zarar veren domuzlara karşı sürek avı için izin istenildi. Domuzların üreme döneminde olması gerekçesi ile sürek avına izin çıkmazken Ziraat Odaları başkanları Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak ile görüşme kararı aldı.
Aydın'ın Söke ilçesinde gerçekleştirilen Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Kararları hakkında bilgi veren Aydın Efeler Ziraat Odası Başkanı Koordinasyon Kurulu Başkanı Rıza Posacı, Aydın'da domuzların tarımın ve çiftçinin en büyük düşmanı haline geldiğini söyledi. Domuzların yediklerinin 100 katı kadar ürünlere zarar verdiğini belirten Posacı, acilen sürek avı başlatılması gerektiğini söyledi. Sıkıntının il genelinde devam ettiğini ve önümüzdeki günlerde ürünlerin filizlenmesi ile adeta krize neden olabileceğini belirten Başkan Posacı, "Aydın'da tarımın ve çiftçinin en büyük düşmanlarından biri domuzlar oldu. Köylerde büyük mağduriyetler yaşanıyor. Birçok çiftçi domuzlarla baş edemediği için tarımdan uzaklaşmaya başladı. Çok hızlı üreyen bir canlı olduğu için domuzlara karşı etkin bir mücadele şart oldu. Sürek avı için yapılan müracaatlar domuzların üreme dönemi olduğu için uygun bulunmadı" dedi.
Ziraat Odası Başkanları Vali Ömer Faruk Koçak'tan randevu talep ederek çiftçinin yaşadığı sıkıntıları dile getirecek. Çiftçiler adına ziraat odası başkanları özellikle domuzlarla baş edebilmek için Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak'tan sürek avı konusunda destek isteyecekler.
"Elektrikli tel ile korumaya devlet desteği talep edildi"
Özellikle yeni dikilen incir ve zeytin bahçelerinin domuzlar tarafından talan edilmesi nedeniyle bir türlü yetişmediğini belirten Karacasu Ziraat Odası Başkanı İsa Sevinç, domuz zararına köklü çözüm için devlet desteğinin şart olduğunu belirtti. Sevinç, "Mevcut şartlarda yeni bahçe oluşturup ağaç ve ürün yetiştirmek imkansız hale gelmeye başladı. Sıkıntının çözümü için yüzde 50 hibe destekle bahçelerin çevresi elektrikli telle çevrilmesi için devlet destek vermelidir" dedi.
Tarımsal üretimi artırmaya dönük birçok destekleme olmasına rağmen tarımın istenilen düzeyde olmamasında domuzların ciddi rolü olduğunu belirten Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Rıza Posacı, "Tarıma ciddi destek olmasına rağmen birçok kişi domuzlarla baş edemediği için tarlasını boş bırakmaya başladı. Bir sezon uğraşıp binbir emek ile ürününü yetiştiren çiftçinin tüm emekleri bir gece tarlaya ya da bahçeye giren domuzlar tarafından yok ediliyor. Sıkıntının çözümü için devletten yardım bekliyoruz" dedi. - AYDIN