Azerbaycanlı arşivciler, Türk uzmanların tecrübesinden faydalanıyor
Azerbaycan Elyazmalar Enstitüsü Başkanı Paşa Kerimov, Türk arşivcilerin tecrübesinin kendileri için çok önemli olduğunu söyledi
Azerbaycan Elyazmalar Enstitüsü Başkanı Paşa Kerimov, Türk arşivcilerin tecrübesinin kendileri için çok önemli olduğunu söyledi
Azerbaycan Elyazmalar Enstitüsü'nde, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nin katkıları ile düzenlenen toplantıda konuşan Kerimov, Türk arşiv uzmanları ile iletişim halinde olduklarını ve bu ilişkileri daha iyi düzeye çıkarmak istediklerini belirtti.
Azerbaycan tarihiyle ilgili yurt dışında çok sayıda belge bulunduğunu ve bunların da büyük çoğunluğunun Türk arşivlerinde olduğuna dikkati çeken Kerimov, Türkiye arşivlerinin hızlı bir şekilde digital ortama aktarıldığını ve bunun da ilişkilerin gelişmesi ve karşılıklı veri alışverişi için iyi bir olanak sağladığını kaydetti.
"Türkiye'nin arşivcilik tecrübesinin kendileri için çok önemli olduğunu" vurgulayan Kerimov, "Türk uzmanların yardımı ile tarihimizi birilerinin söylediği gibi değil, sadece arşiv belgelerine dayanarak yazacağız. Bunu gerçekleştirdiğimiz takdirde tarihimizi tahrip etmeye çalışan düşmanlarımızın söyleyecek sözü kalmayacaktır" diye konuştu.
Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdür Yardımcısı Doç.Dr. Mustafa Budak ise Azerbaycanlı arşivcilere Türkiye'nin arşivcilik tecrübesi üzerine sunum yaptı. Budak, başta Başbakanlık Osmanlı Arşivi olmak üzere, Türkiye'de bulunan arşivlerin işleyiş şekliyle ilgili Azerbaycanlı arşiv uzmanlarını bilgilendirdi.
Budak, arşivlerin öneminden bahsederek, arşivin devlet ve milletin hafızası hükmünde, mutlaka korunması gereken bir kültürel miras olduğunu belirtti. Arşivlerin çok iyi korunması gerektiğini vurgulayan Budak, Osmanlı İmparatorluğu'nun, İstanbul'un fethi ile dünya siyasetini şekillendiren bir devlet haline geldiğini, bu başarının altında da güçlü bürokratik yapı ve kayıt yapma geleneğinin durduğunu söyledi.
Türkiye'de bulunan arşivlerle ilgili bilgi veren Budak, Türkiye devlet arşivlerinde araştırmacılar için her türlü kolaylığın sağlandığını ifade ederek, "İster Türk ister yabancı ülke vatandaşı, 10 dakikada arşivde araştırma izni almaktadır. Azerbaycanlı tarihçileri daha fazla sıklıkla araştırma yapmaya bekliyoruz" dedi.
Budak, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Azerbaycan'da bulunma sebebini Türkiye'nin elyazma ve arşiv konusundaki tecrübe ve kapasitesini Azerbaycanlı meslektaşlarıyla müzakere etmek, Türkiye Devlet Arşivleri olarak Azerbaycan'a ne gibi katkı sağlayabileceklerini, Azerbaycanlıların ne gibi talepleri olduğunu öğrenmek olduğunu söyledi.