Bağımsızlığın 30. Yıl Dönümünde Kıbrıs Gazileri Anlatıyor
Kıbrıs Barış Harekatı’na katılan gaziler Mehmet Ordu ve İsmail Gündüz, o günleri anlattı Mehmet Ordu: "Savaşın kötü yanı, sivil ile askerin karışık olmasıydı. Aldığımız esirlere kendi yeme...
GÜLTEKİN YETKİN - KKTC'nin 30. kuruluş yıl dönümünde, Barış Harekatı'na katılan Kıbrıs gazileri, o günleri anlattı.
Giresunlu Kıbrıs Gazisi Mehmet Ordu, harekat sırasında aldıkları esirlere kendi yemeklerini verdiklerini, kendilerine verilen talimatın Rum olsun Türk olsun sivilleri korumak oluğunu söyledi.
Tirebolu ilçesinde yaşamını sürdüren 62 yaşındaki Ordu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bolu Komando Tugayında 5 ay kaldıktan sonra Kıbrıs Barış Harekatı görevine gittiğini belirtti.
Helikopterlerle Kıbrıs'ın Kırlı bölgesine indiklerini anlatan Ordu, "İlk sabah indiğimizde kuş sesinden başka bir şey yoktu. Esas harekat saat 9 sıralarında başladı. Beşparmak Dağları'nda yoğun çatışma oldu" dedi.
Ordu, ikinci harekatta kendisinin bir albayın yanına koruma olarak verildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Savaşın kötü yanı sivil ile askerin karışık olmasıydı. Aldığımız esirlere kendi yemeklerimizi verirdik, bize verilen talimatlar Rum olsun Türk olsun sivilleri korumaktı. Esirlerin aç kalmaması için, kadınlara ve çocuklara ekmek, yemek verilirdi. Rum bir çocuk anlattı, 'ben lise talebesiydim, bana tüfeği kullanmasını öğrettiler, mevziye yolladılar, korktum size sığındım' dedi. Yani çatışmadan kaçmış bize gelmiş. Kaçanlar gelirlerdi. Çocuklara da bizim komutanlarımız çok iyi davranırlardı, kampa göndererek yiyeceğini içeceğini sağlarlardı."
"Savaşın ardından Türk doktorlar Rumları tedavi etti"
Tirebolu ilçesinde ikamet eden Kıbrıs gazisi İsmail Gündüz (62) ise İskenderun Eğitim Alayında askerlik yaptığını, 20 Temmuz 1974'teki harekatta adaya ilk çıkan birlikte yer aldığını ve Girne'nin 4 mil batısından karaya çıktıklarını söyledi.
Gündüz, 20 Temmuz sabahı denizden çıkarma botlarıyla adaya doğru yol aldıklarını ifade ederek, "O adada o an sabah gördüğüm güzelliği bir daha görmedim. Orada tarif edilemez bir güzellik vardı ama herkesin bakış açısı farklıdır tabi. Zayiat vermeden çıktık. Bizim çıkarma yaptığımız plajın adı 'Pladini' idi, Rumca adı buydu. Şimdiki adı ise Yavuz Çıkarma Plajı. Biz indik çatışma başladı. Orası denizden ve karadan karıştı" diye konuştu.
Kıbrıs'ta 8 ay asker olarak kaldığını anlatan Gündüz, "Harekattan sonra yaşlılarla konuştuk, ilaç istiyorlardı, taburun doktoru ilacı yazıyor gönderiyor, Kızılay yazılan ilacı veriyordu. Kalanların hiç huzursuzluğu olmadı. Oradan Rumları kaldırma, kovma gibi hiçbir şey olmadı" ifadesini kullandı. - Giresun