BDP Tam Kadro Adliyede!
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, milletvekilleri, belediye başkanları Diyarbakır adliyesine geldi.
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, milletvekilleri, belediye başkanları Diyarbakır adliyesine geldi. Demirtaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, 103 arkadaşlarının 18 ay sonra ilk kez hakim karşısına çıktığını belirterek, "Buna sevinelim mi üzülelim mi bilmiyoruz. Arkadaşlarımız 18 aydır sorgusuz sualsiz cezaevinde tutuluyor. Bizim için özgürlüğün 1 saniyesi bile değerlidir. 18 ayın ardından inşallah dava sonucunda hepsi beraat edecektir. Ama bu 18 ayın hesabını kim verecektir, merak ediyoruz. Geçiken adaletin gerçekleşmesini istiyoruz. Desteğe gelen herkese teşekkür ediyoruz. Haksızlık ve hukuksuzluk, inşallah son bulur" dedi.
BDP Grup Başkan Vekili ve Batman Miletvekili Bengi Yıldız, yargılamanın siyasi olduğunu başından beri söylediklerini belirtti. Yıldız, "İnşallah bugünden sonra hukuk gerçek mecrasına oturur. 18 aylık tutukluluk ceza olmuştur. Başbakan'ın konuşması bu davaya gölge düşürmüştür"dedi.
BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, yaraları sarma dönemine gelindiğini, artık insanların birbirlerini affetme sürecini girdiklerini söyledi. Sakık, "Neredeyse 2 yıldır ilkkez mahkeme karşısına çıkıyorlar. Geçmişte bizim yargılandığımız DEP davası da böyle olmuştu. O da büyük fiyaskoyla sonuçlanmıştı. İnşallah bu da DEP davası gibi fiyaskoyla sonuçlanır" dedi.
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile yardımcısı Gültan Kışanak, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Genel Başkanı Ahmet Türk, yardımcısı Aysel Tuğluk ile DEP eski Milletvekili Leyla Zana'nın duruşmanın tamamını izleyeceği, milletvekillerinin ise yer darlığı nedeniyle dönüşümlü olarak takip edaceklerini belirtildi.
Davayı ÖDP, EMEP ve TKP gnel başkan düzeyinde izledi. Dava için İtalya'dan gelen 7 kişilik bir grup, adliye önünde Türkçe, İtalyanca, Kürtçe ve İngilizce, 'Herkese özgürlük' yazan bir pankart açtı. Bu grup daha sonra İtalyanca, 'Çav Bella' adlı şarkıyı söyledi.
AHMET TÜRK: BARIŞ İÇİN ÖNEMLİ MİHENK TAŞI
DTK Genel Başkanı Ahmet Türk, adliye önünde gazetecilere davayla ilgili açıklamalarda bulundu. Türk, şöyle dedi:
Bu davayı iradeyi kırmaya yönelik bir dava olarak değerlendiriyoruz. Barışı aradığımız bu süreçte, sırf düşünceleri ve fikirlerinden dolayı arkadaşlarımızın 18 ay tutuklu bulunmaları kabul edilebilir bir durum değil. Bu arkadaşlarımız sürekli siyasetin içerisinde olan arkadaşlarımızdır. Üzerlerinde tek bir çakı daha bulunamamıştır. Darbeleri hazırlayan, Ergenekoncular, Balyozcular, bütün belge ve bulgulara rağmen tek tek dışarıya çıkmaya başladı. Ama sırf düşüncelerinden dolayı, farklı düşündükleri ve bu düşünçelerini topluma dile getirdikleri için arkadaşlarımız 18 aydır içeridedir. Barış özlemi duyuyoruz. Duruşmanın seyri önümüzdeki barış süreci için önemli bir mihenk taşıdır. Umut ediyoruz, barış için önemli bir sonuç çıkacaktır"
DİYARBAKIR - DHA