Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık Açıklaması

Son Güncelleme:

"Savunma sanayisinde tam bağımsızlık elde etmenin yolu, milli imkanlarla Ar Ge'yi ve kendi silahlarımızı geliştirmekten geçiyor" "Savunma sanayisinde yerlilik oranını yüzde 55'in üzerinde çıkardık" "Artık akşamları başımızı yastığa daha rahat koyabiliriz. Artık Türkiye, gıpta eden değil, gıpta edilen.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Savunma sanayisinde tam bağımsızlık elde etmenin yolu, milli imkanlarla Ar-Ge'yi ve kendi silahlarımızı geliştirmekten geçiyor" dedi.


Işık, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Duyarsız Patlayıcı Üretim ve Dolum Tesisi (DUPAT) Açılış Töreni'nde, üretimde "yerli", "yenilikçi" ve "yeşil üretim" olmak üzere 3 temel öncelikleri bulunduğunu, söz konusu tesisin bu öncelikleri karşıladığını söyledi.


Savunma sektöründe küresel çapta çok büyük rekabet yaşandığına işaret eden Işık, "Bu sektör birkaç açıdan diğerlerinden farklı. Bu sektör diğer bütün sektörleri de geliştirme kabiliyetine sahip öncül sektör. Savunma sanayisi her açıdan son derece önemli. Sadece yurt savunması açısından değil, bilim açısından da son derece kritik sektör" diye konuştu.


AK Parti hükümetlerinden önce savunma sektöründe yerlilik oranının yüzde 24'ler seviyesinde olduğuna dikkati çeken Işık, "Bugün Allah'a şükürler olsun savunma sanayisinde yerlilik oranını yüzde 55'in üzerinde çıkardık. Bu gibi tesislerle teknoloji düzeyimiz daha da artacak. Hedefimiz savunma sanayisinde yerlilik oranını çok daha yukarıya çıkarmak" ifadesini kullandı.


Savunma sektöründe cironun ve ihracat rakamlarının da arttığını dile getiren Işık, "Bunu daha da üst noktalara taşımak görevimiz. Ciroyu arttırmak, yerlilik oranını yükseltmek için gideceğimiz tek yol var; O da Ar-Ge ve inovasyona daha fazla yatırım yapmak" değerlendirmesinde bulundu.


Türkiye olarak savunma sanayisinde tam bağımsızlık elde etmenin yolunun milli imkanlarla Ar-Ge'nin ve yerli silahların geliştirilmesinden geçtiğini belirten Işık, "Artık akşamları başımızı yastığa daha rahat koyabiliriz. Artık Türkiye, gıpta eden değil, gıpta edilen bir ülke haline geldi. İnşallah bu ve bunun gibi tesislerimizi her gün daha da artırmanın gayreti içinde olacağız" şeklinde konuştu.


Diğer konuşmacılar


MKEK Genel Müdürü İzzet Artunç da yalnızca askeri alanda değil, sivil alanda da ihtiyaç duyulan bir çok ürünün milli imkanlarla üretilmesi amacıyla yatırımlar gerçekleştirdiklerini ifade etti.


Ar-Ge faaliyetleri sonucunda çok değerli kazanımlar elde ettiklerini belirten Artunç, "Kurumumuz geçmişte teknoloji transfer ediyordu, şu anda farklı ülkelere teknoloji ihraç eder hale gelmiştir" dedi.


TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak da MKEK ile pek çok projede başarılı çalışmalara imza attıklarını ifade ederek, "Kurum olarak teknolojiyi geliştirip, belirli bir noktaya kadar getirip, daha sonra sanayiyle işbirliği yapmak istiyoruz. Buradaki tesis, bunun en somut örneklerinden birisi" dedi.


Savunma sanayisinde yerliliğin arttırılmasının önemine dikkati çeken Altunbaşak, "Yerliliğiniz ölçüsünde savunma sanayisinde bir gücünüz var. Yoksa karşı taraf için caydırıcılık ifade etmiyor. Bu nedenle savunma sanayisinde yerliliğe çok önem veriyoruz. Bu tesis, bunun en önemli delillerinden birisi" diye konuştu.


TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Oğuz Kağan Köksal da AK Parti hükümetlerinin göreve geldiğinden beri savunma sanayisinde yüzde 100 yerlilik konusunda hedef koyduğunu belirterek, "Bunu gerçekleştirmek için savunma sanayisine her türlü destek verildi. Bunların meyvesi yavaş yavaş çıkmaya başladı" dedi.


Konuşmaların ardından Bakan Işık, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay ile diğer yetkililer kurdele keserek tesisin açılışını gerçekleştirdi. Daha sonra Bakan Işık ve beraberindekiler tesiste incelemelerde bulundu.


DUPAT hakkında


MKEK ile TÜBİTAK SAGE arasında imzalanan sözleşme ile yapılan ilk yerli tasarım patlayıcı üretim tesisinde, istenmeyen dış etkilere maruz kalındığında silah ve lojistik sistemlerinin karşılaşacağı olası tehlikeleri en aza indiren "dökülebilir termoset plastik patlayıcılar" üretilecek. Tam kapasite ile çalıştığında yılda 600 ton patlayıcı üretebilecek olan tesis, MKEK Mühimmat Fabrikası yerleşkesinde 55 dönümlük arazi üzerinde kurulan çeşitli birimlerden oluşuyor. - Kırıkkale

Kaynak: AA