Uygulamayı yükle! YÜKLE

BP'liler İçin Yolun Sonu

Son Güncelleme:

Obama'nın Sızıntıyı Durdurmak İçin Verdiği 48 Saatlik Süre Doldu.

Obama'nın verdiği süre dolarken BP'yi milyarlarca dolar tazminat ve yöneticilerini 15 yıla kadar hapis cezası bekliyor. ABD'nin güney kıyılarında plajlar boşaltılıyor.


LONDRA - Meksika Körfezi'nde petrol platformu battıktan sonra oluşan çevre felaketinin önü alınamıyor. ABD Başkanı Barack Obama'nın sızıntıyı durdurmak için verdiği 48 saatlik süre dün gece itibariyle doldu.İngiliz gazeteleri körfezdeki gelişmeleri bugün manşetten verdi. Independent, Beyaz Saray'ın BP'den sızıntıdan zarar görenlere tazminat ödemeleri için milyarlarca dolarlık bir fon oluşturmasını talep ettiğini yazdı. Gazeteye göre, ayrıca BP yetkilileri bugün toplanıp devam eden çevre felaketinin şirkete yarattığı zararın büyüdüğü bir ortamda hissedarlara kâr payı ödemesi yapılıp yapılmayacağına karar verecek.


Independent, her üç ayda bir 2,6 milyar doları bulan kâr payı ödemelerinin askıya alınmasının İngiltere ve uluslararası emeklilik fonlarına büyük darbe vuracağını belirtiyor.


8 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ


The Times ise BP'nin patronlarının sızıntının bedelini 15 yıla kadar hapis cezasıyla ödeyebileceğini yazdı. Gazeteye konuşan Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Çevre Hukuku Profesörü Jody Freeman ihmal suçu sabit bulunursa, bu suça hapis cezası verilebileceğini söyledi.


Freeman, bu suça verilen azami cezanın üç yıl olduğunu ancak ölüm ve yaralanma yaşanan vakalarda bu cezanın 15 yıla kadar çıkabileceğini vurguladı. Gazete haberinde sızıntıyı başlatan 20 Nisan'daki patlamada sekiz kişinin öldüğünü de hatırlatıyor.


DİĞER ŞİRKETLER BP'Yİ YALNIZ BIRAKACAK


Financial Times ise diğer bazı büyük uluslararası petrol şirketi yönetim kurulu başkanlarının ABD Kongresi'nde verecekleri ifadelerde BP'yle kendileri arasında mesafe koyacaklarını yazdı. Gazete, Exxon Mobil, Shell ve Chevron'dan yetkililerin Temsilciler Meclisi Enerji ve Ticaret Alt Komisyonu'na verecekleri ifadelerde, doğru önlemler alınsaydı kazanın yaşanmayabileceğini söyleyeceklerini belirtiyor. Financial Times, büyük petrol şirketlerinin bu fırsatı Meksika Körfezi açıklarında petrol çıkarmaya devam edilmesi tezlerini savunmak için de kullanacaklarını yazıyor.


OBAMA İLK KEZ GECE KALACAK


Öte yandan, Başkan Obama dördüncü kez bölgeyi ziyaret etmeye hazırlanıyor. Obama ilk kez geceyi bölgede geçirecek. Meksika Körfezi'nde kirlilik BP'nin işlettiği platformun batmasıyla etrafa sızan petrol yüzünden her geçen gün artıyor.


PLAJLAR BOŞALTILDI


Alabama ve Florida eyaletleri'nin dev kumsalları ve masmavi denizi petrol tehdididnin yeni hedefinde bulunuyor. İki eyalette de şimdiden birçok plaj boşaltıldı, tatilciler ise bazı plajların temiz kalan kısımlarında yüzüyor.


Meksika Körfezi'nde 22 Nisan'da batan platformdan denize günde binlerce varil petrol sızıyor.


İNGİLTERE-ABD İLİŞKİLERİ


İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise BBC'de katıldığı bir programda yaptığı açıklamada, haftasonu ABD Başkanı Barack Obama ile İngiltere Başbakanı David Cameron arasında yapılan telefon görüşmesinin "çok olumlu ve iyi geçtiğini" söyledi.


Hague, " Washington'dan gelen uyarılarla BP hisselerindeki değer kayıplarının daha da artacağı yönünde İngiltere'de endişeler var. Dünkü görüşmeyle sizce bu olay kapandı mı?" sorusuna, şu yanıtı verdi: "Evet, öyle düşünüyorum. İngiltere ve ABD arasındaki ilişkiler mükemmel, Obama ve Cameron arasındaki telefon görüşmesi de bunu gösterdi."


ABD Başkanı Barack Obama'nın görüşmede BP'ye yönelik eleştirilerinin "İngiltere'nin ulusal kimliğiyle ilgisinin olmadığını" söylediğini ifade eden Hague, Cameron'ın da BP'nin ABD, İngilte

Kaynak: Haberler.Com