Bu İnsanlar Yaşam Alanı Arıyor
Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Hüsamlar Mahallesi sakinlerinin çoğu, kömür madeni tespitinin ardından yapılan istimlak sonucunda doğup büyüdükleri toprakları terk etti.
Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Hüsamlar Mahallesi sakinlerinin çoğu, kömür madeni tespitinin ardından yapılan istimlak sonucunda doğup büyüdükleri toprakları terk etti. Yaşadığı, doğup büyüdüğü çevreyi terk etmek istemeyen mahalle sakinleri ise yeni bir yaşam alanı arıyor.
Hüsamlar Mahallesi'nde, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) tarafından 1995 yılında başlatılan kamulaştırma çalışmalarında, mahalle yerleşkesinin bulunduğu bölümde kömür madeni tespit edildi. Kömür madeni tespitinin ardından, TKİ tarafından Hüsamlar'da istimlak çalışmaları başladı. 2008 yılında mahalle yerleşkesinin 500 dönümünü kamulaştıran TKİ, toplamda 5 bin dönüm arazide istimlak çalışmalarını hızlandırdı Mahalle sakinleri, doğup büyüdükleri toprakları istimlak sonucunda terk ederek kimi şehir merkezine göç etti, kimisi ise mahallesini terk etmeyerek doğup büyüdükleri topraklara sahip çıkmaya çalıştı.
Hüsamlar Mahallesi'nde köy geleneğini ve doğduğu yeri terk etmek istemeyen sadece 21 kişi kaldı. İstimlak kapsamında ise mahallenin suyu ve elektriği kesildi. Köyü terk etmeyenler ise kendi imkanlarıyla su ihtiyacını karşılamaya çalıştı.
2008'de 70 hanede 450 kişinin yaşadığı Hüsamlar'da, kamulaştırılmadan sonra köyün nüfusu 21 kişi kaldı. Mahallelinin tek isteği ise göç edenlerle tekrar bir arada olmak ve başlarını sokacağı bir yere sahip olmak. Mahalle sakinleri göç olayından sonra, yaklaşık 6 ay önce Hüsamlar Kültür ve Sosyal Dayanışma Derneği kurdu. Derneğin şu anda 38 üyesi bulunuyor. Derneğin amacı tekrar Hüsamlar Mahallesi ruhunu canlandırmak ve eski komşularına tekrar kavuşmak.
HÜSAMLAR'DA DOĞAN SON BEBEK
Neredeyse haritadan silinen Hüsamlar Mahallesi'nde, istimlak sürecini ve köyden göç etmeyi reddeden ailelerden birinin bebeği doğdu. Henüz 1 haftalık olan bebek, köyde doğan son çocuk olma özelliğini taşıyor. Hüsamlar Mahalle Muhtarı Selami Orhan, yeni bir yaşam alanı istediklerini belirterek, "İstimlak sonucunda kaybettiğimiz evlerimizi terk etmek istemedik. Burada bir evde, 3 aile yaşıyordu. Köyümüzde birlik beraberlik vardı. Herkes teker teker köyü terk etti" dedi.
Hüsamlar Mahallesi'nde yaşayan köyün en yaşlısı 75 yaşındaki Ali Rıza Altınkaya, eskiden çok kalabalık bir köy olduklarını kaydederek, "İstimlak olmadan önce burada bin kişi yaşıyordu. 1995'ten sonra, köyün nüfusu giderek azaldı. Komşularım artık yok. Bizim burası istimlak alanı olduğu için elektriğimiz kesildi. Yaklaşık 8 ay önce elektriği kestiler. Daha sonra elektrik verme süresini uzattılar. Şu anda elektriğimizi yeniden kestiler. Suyu ise kendi imkanlarımızla, alıyoruz. Köyde yaşayan 10 kişi kaldık. Sulu ve susuz tarım yapıyorduk. Geçimimizi bu şekilde sağlıyorduk. Şimdi geçim kaynağımız kalmadı. Yıllardır doğup büyüdüğümüz yeri terk etmek istemiyoruz. Bize Hüsamlar köyünü yaşatabileceğimiz bir yer göstersin yetkililer" diye konuştu.
MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDEN İSTEKLERİ VAR
Hüsamlar Kültür ve Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı İskender Gökçe, köyün geleneğini yaşatmak için yeni bir arazi istediklerini kaydetti. Gökçe, amaçlarının sadece yaşadıkları yerden kopmak istemediklerini dile getirerek şunları ifade etti:
"Biz köyden göç edenlerle yeniden bir araya gelerek, köyümüzün geleneğini ve anılarını yaşatmak istiyoruz. Bunun için yetkili mercilerle görüştük. Milas Belediyesi, köyümüze 3 kilometre uzaklıkta olan Pinar Mahallesi Kumluca mevkide bulunan alanı gösterdi. Buralar köy tüzel kişiliğini kaybettiği için Muğla Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olduğu söylendi. Şu anda bize en uygun yer, Pinar Mahallesi Kumluca mevkide bulunan alan. Biz burayı devletten geri ödemeli satın alarak, köyümüzü burada yaşatmak ve yaşlanmak istiyoruz. Doğduğumuz toprakları terk etmemiş olacağız böylelikle. Yetkililerden bizim mağduriyetimizi çözmelerini ve yardım elini bize uzatmalarını istiyoruz." - MUĞLA