Çanakkale Zaferi'nin 93.yıldönümü

Son Güncelleme:

Çanakkale Zaferi'nin 93.yıldönümü Erzincan'da da Çeşitli Etkinliklerle Kutlanıyor.

Çanakkale Zaferi'nin 93.yıldönümü Erzincan'da da çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.


İlk tören Garnizon Şehitliğinde düzenlendi. Erzincan Valisi Ali Güngör, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, Belediye Başkanı Mehmet Buyruk, askeri ve sivil erkanın yanı sıra, gaziler ve şehit aileleri katıldığı programda Vali Ali Güngör ve 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk tarafından, anıta çelenk konulmasının ardından, saygı duruşu ve saygı atışı yapıldı, İstiklal Marşı okundu.Törende Topçu Kurmay Binbaşı Şükrü Bilir, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Daha sonra Erzincan Valisi Ali Güngör, şeref defterini imzaladı. Vali Güngör,"Güzel yurdumuz; yurt içinde ve dışında, karşı karşıya bulundukları güçlüklere aldırmadan, yurt sevgisiyle görevlerini yaparken yaşamlarını yitiren tüm şehitlerimizin bizlere mirasıdır. Şehitlerimiz, ülkemizin bağımsızlığının ve bölünmez bütünlüğünün korunması, yurdumuzda huzur ve güvenliğin sağlanması, ulusal çıkarlarımızın savunulması, devletimizin temsil edilmesi ve insanlarımızın aydınlatılması için canlarını feda ederek, milletimizin gönlündeki erişilmez yerlerini almışlardır. Türk Milleti şehitlerinin fedakarlığını hiçbir zaman unutmayacaktır. Birlik ve bütünlüğümüzün, yurt sevgimizin, bağımsızlık ve özgürlüğümüzün ölümsüzleşen simgeleri olan şehitlerimiz her zaman gönlümüzde yaşayacaktır."diye konuştu.


Tarihin şeref sayfalarından birisinin 93 sene önce 18 Mart'ta Çanakkale'de yazıldığını vurgulayan Vali Ali Güngör,"Çanakkale'de; teknik üstünlük,yurt ve Millet sevdası karşısında anlamını yitirmiş, zafer mertlikle kucaklaşmış, ölüm şehit olmakla yüceltilmiştir. Türk ulusunun Atatürk'e kavuştuğu muhteşem bir zaferin adı olan Çanakkale, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin 'ön sözü'dür. Çanakkale, Türk'ün bittiği, askeri gücünün tükendiği sanılan o anda Türk askeri şartlar ne kadar ağır olursa olsun, tüm zorlukların üstesinden gelebilecek güç ve inanca sahip bulunduğunu dünyaya kanıtlamıştır."dedi.


Programda daha sonra şehit kabirlerini ziyaret eden Vali Ali Güngör, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk ve Belediye Başkanı Mehmet Buyruk, şehit kabirlerine kırmızı karanfil bırakıp, kabirlere su döktü. İl yöneticileri Garnizon Şehitliği'nden sonra Terzibaba Mezarlığında bulunan Deprem Şehitleri ve Hava Şehitliğini ziyaret ederek, mezarlara karanfil bıraktılar.


18 Mart Çanakkale Zaferinin 93. yıl dönümü ve Şehitleri Anma Günü sebebiyle, Kazım Karabekir Lisesi tarafından kültür merkezi tiyatro salonunda program düzenlendi. Programa Vali Ali Güngör'ün yanı sıra davetliler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kazım Karabekir Müdür Vekili Hüseyin Alan, Tarih Öğretmeni Suna Polat, Kurmay Albay İhsan Çalışkan birer konuşma yaptı. Törende, öğrenciler tarafından hazırlanan orotoryo, piyes ve okul korosu ve 3.Ordu Komutanlığı bandosu birer konser verdi.


ÇAYIRLI'DA TÖREN Çanakkale Deniz Zaferinin 93.yıl dönümü tüm yurtta olduğu gibi Erzincan'ın Çayırlı ilçesinde de düzenlenen etkinliklerle kutlandı. 29 Ekim , Ziya Gökalp ilköğretim okulları ve Çayırlı Lisesi ve Sağlık Meslek Lisesi işbirliğiyle düzenlenen programda duygusal anlar yaşandı. Kaymakamlık kültür merkezinde yapılan programda öğrenciler tarafından Çanakkale türküleri ve şiirleri seslendirildi. Yapılan konuşmalar sonrasında şehitleri anma günü nedeniyle düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında derece giren öğrencilere ödülleri verildi.


(CM-İRT-Y) 18.03.2008 15:07 TSİ

Kaynak: İHA